Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt a avut un mare succes la Chişinău

EVENIMENT//  Stindardul a atras circa 20 mii de vizitatori în mai puţin de două săptămâni

Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, expus între 27 august şi 10 septembrie la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, a atras un număr record de vizitatori. În doar două săptămâni, circa 20 mii de oameni au văzut relicva de pe vremea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, model de broderie bizantină pe care e reprezentat Sfântul Gheorghe aşezat pe tron, având tălpile sprijinite pe un balaur înaripat cu trei capete.

Irina NECHIT

Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei (MNAIM) nu a înregistrat demult un asemenea flux de vizitatori, care au venit să vadă piesa unicat, însoţită de o cantitate de 1,5 tone de materiale documentare. „E un mare succes pentru noi şi pentru toţi cei care au participat la organizarea expoziţiei. Stindardul liturgic a fost admirat de multă lume, majoritatea publicului – 59%, au constituit-o tinerii, în special elevi, studenţi. Steagul i-a determinat să iasă din casă şi să vină la muzeu pentru a cunoaşte patrimoniul cultural şi istoric al românilor. Până pe 9 septembrie stindardul a adunat peste 17 mii de vizitatori”, a menţionat Aurelia Corneţchi, director Relaţii cu publicul al MNAIM la conferinţa de presă de vineri, desfăşurată la încheierea expoziţiei.

Stindardul liturgic e o capodoperă din fondurile Muzeului Naţional de Istorie a României. Confecţionat de călugări în anul 1500 şi păstrat la Mănăstirea Zografu de pe Muntele Athos, stindardul i-a fost restituit României în 1917, prin intervenţia decisivă a Franţei. Restaurarea piesei a început în 2004, a durat 7,5 ani şi a fost realizată de Spiridonia Macri, originară din Basarabia. După restaurare, în iulie 2011, stindardul liturigic a fost expus la Bucureşti, iar în august a ajuns la Chişinău.

„Istoria trebuie ţinută trează”

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, prezent la conferinţa de presă din 9 septembrie, a mulţumit pentru sprijinul autorităţilor, al guvernelor României şi Republicii Moldova, subliniind că expoziţia a fost „un dar de suflet” şi „o probă pe viu a unei colaborări extraordinare”. Evenimentul a necesitat „consum de energie şi imaginaţie constructivă”. Anume pentru vernisajul din Chişinău a fost făcută o vitrină nouă, o casetă cu heliu pentru protejarea lucrării şi s-a reuşit editarea catalogului expoziţiei. Dl Oberlander-Târnoveanu e de părere că „istoria trebuie ţinută trează prin faptele care ne apropie” şi că numărul impresionant de vizitatori ai expoziţiei este o performanţă.

Locotenent-colonelul Marin Maxian, şef de direcţie la Ministerul Afacerilor Interne al R. Moldova, a amintit că 1100 de colaboratori ai poliţiei au asigurat securitatea şi integritatea stindardului liturgic: „A fost o deosebită plăcere pentru noi să contribuim la organizarea evenimentului. Tineretul şi-a manifestat interesul deosebit faţă de expoziţie, ea a fost vizitată şi de studenţi ai Academiei de Poliţie, şi de militari în termen. Stindardul lui Ştefan cel Mare e un pilon al naţiunii şi noi am făcut totul pentru a-l ocroti, pentru a evita orice situaţie de risc”.

Ştefan cel Mare se priveşte, ca în oglindă, în icoana Sfântului Gheorghe

La conferinţă a vorbit de asemenea Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, aducând mulţumiri tuturor partenerilor care au făcut posibilă călătoria la Chişinău a stindardului liturgic, „singura piesă autentică de pe vremea lui Ştefan cel Mare”, o relicvă cu „putere financiară comparabilă cu un Picasso în original”. Ştefan cel Mare a fost un monarh, un rege, accentuează Petre Guran, iar faptul că voievodul a făcut o danie Mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos a fost un gest de lux. Ştefan cel Mare a fost monarhul unui stat puternic, care s-a visat moştenitor al Bizanţului. E semnificativ că Sfântul Gheorghe e înfăţişat pe stindard cu coroană pe cap. Ştefan cel Mare a fost un domnitor ambiţios, măreţ şi un credincios autentic, el se priveşte, ca în oglindă, în icoana Sfântului Gheorghe.

Vineri şi sâmbătă au venit mulţi doritori de a vedea stindardul, ei se îmbulzeau în curtea MNA IM şi au format cozi la intrare, de aceea estimăm că numărul total al vizitatorilor a fost de circa 20 mii. Pe 12 septembrie stindardul a fost transportat înapoi la Bucureşti.