“Stimaţii mei fraţi de peste Prut!”//Scrisoare către basarabenii care luptă pentru Unire

1_IMG_9436

Manoliu Alexandru(dreapta)/Foto: Nadea Roşcovanu

La vârsta de 91 de ani, Alexandru Manoliu a susţinut tinerii români basarabeni în „Marşul lui Ştefan cel Mare”, parcurgând pe jos 25 de kilometri, drumul de la „Podul de Flori” din 11 iulie, de la Ungheni până la Iaşi. Apoi bărbatul a însoţit entuziaştii unionişti a doua zi până la Bucureşti, la Cotroceni, unde au mers să ceară reîntregirea neamului românesc. La vârsta lui, mai speră să prindă Marea Unire a neamului românesc, Unirea cea „eternă”, speră profesorul pensionar. I-am trimis ziarul nostru cu reportajul de la acel „Pod de Flori”, http://apropomagazin.md/2015/07/17/podul-de-flori-revenirea-acasa-galerie-foto/, http://www.jc.md/podul-de-flori-in-imagini/ . Citiţi mesajul de mulţumire a dumnealui transmis basarabenilor care luptă pentru Unire.

„ Stimaţii mei fraţi de peste Prut!

Am fost profund impresionat când am primit, în două exemplare, „Jurnalul de Chişinău”. Vă mulţumesc foarte mult de atenţia pe care mi-aţi acordat-o şi că nu m-aţi dat uitării.

Zilele de 11-12 iulie 2015 vor rămâne în istoria României ca simbol al dorinţei românilor de pe cele două maluri ale Prutului de a reface România Mare.

Dacă de la primul „Pod de flori” a trecut un sfert de secol, socotesc că timpul până la data reunificării poate fi numărat în luni. Zăgazul s-a rupt de către voi, dragii mei basarabeni, vârstnici, tineri, adolescenţi, chiar şi copii, înaintând într-un marş triumfal spre cele două capitale, Iaşi-Bucureşti, simboluri ale „Unirii”.

Primele două mari uniri, a lui Mihai şi sub Ferdinand, au fost de scurtă durată. Sperăm că cea de a treia să fie eternă. Nu poate exista un popor fără unitate naţională. Pentru realizarea acestui deziderat, să ştim ce vrem, să avem încredere în noi şi în oamenii noştri, să fim conştienţi că, prin perseverenţă, vom avea câştig de cauză.

Vă admir. Aţi spulberat îndoiala privind românismul vostru.

Cu unele ezitări dinăuntru şi alte împotriviri dinafară, năzuinţa poporului român de a fi unit va triumfa. Să nu batem în retragere, chiar cu preţul vieţii. Eforturile noastre unioniste sunt picături care, cât de curând, vor umple marea dorinţă a românilor de a avea „o ţară scumpă şi mândră”.

Îi apreciez pe toţi acei basarabeni care au luat parte la „marşul reunificării” şi mă înclin în faţa lor.

Vor fi mereu vii în cronicile neamului românesc. Cinste lor! Înfruntând intemperiile naturii, caniculă, ploi, au demonstrat pe mapamond că românii sunt un popor unit „în cuget şi simţiri”. Acest marş este preludiul reunificării pentru totdeauna a României.

Podul de flori

Acest „Pod de flori”,

A cărui amintire îmi dă fiori,

Parcă a fost un vis,

Greu de evocat, de descris.

Copii, adolescenţi, tineri, maturi, femei, bărbaţi,

De un dor nespus mânaţi,

Pe un soare torid, pe vânturi şi ploi

S-au comportat ca nişte eroi.

N-au dat niciun pas înapoi

Aceşti oameni minunaţi,

De idealul Unirii animaţi

Deşi răniţi la picioare de atâta mers,

Pe jos, şi-au continuat calea pe care au parcurs

Şi-acum îmi sună-n urechi strigătele lor,

Al e fraţilor cu sufletul curat,

Pe care nu le voi uita niciodat,

Omagiile mele, cinste lor!”

Profesor pensionar Manoliu Alexandru-Iaşi

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)