Stimată colegă Raisa Lungu

Ajunsă la o vârstă onorabilă – 85 de ani – Vă felicităm pentru reuşitele pe care le-aţi obţinut în activitatea Dumneavoastră. Aţi absolvit Institutul Pedagogic „Alecu Russo” din Bălţi, aţi fost profesoară de română în mai multe şcoli din republică, după care aţi urmat Cursurile superioare de pe lângă Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova.

V-aţi manifestat în mod exemplar în domeniul scrisului, publicând schiţe, nuvele, povestiri în revistele „Nistru”, „Femeia Moldovei”, „Moldova”.

Aţi debutat editorial în 1960 cu volumul Povestiri, urmat de Cântecul unei viori, Mărţişoare, Poiana de argint, Pana albastră, Zări albe, romanul Dragostea de peste o viaţă, Scrieri alese. Aţi semnat mai multe cărţi pentru copii: Culorile fermecate, Aventurile lui Licurici, Pisoii năzdrăvani, Casa poveştilor şi altele. Referitor la creaţia Dumneavoastră, academicianul Mihai Cimpoi nota: „Raisa Lungu scrie o proză tipic feministă, sentimentală, cu accente dramatice, cu personaje ce se prăbuşesc în golurile dintre iluzia bovarică a vieţii şi situaţiile ei vitrege”.

V-aţi manifestat de-a lungul anilor şi în calitate de traducătoare, semnând varianta română a cărţilor Robinson Crusoe de Daniel Defoe, Trandafirul de aur de Konstantin Paustovski, Adio, Gulsari de Cinghiz Aitmatov, Moby Dick sau Balena albă de Herman Melville ş.a. Unele dintre prozele Dumneavoastră au fost traduse în limbile norvegiană, ungară, estonă, kazahă, bulgară, rusă, ucraineană…

Pentru succesele obţinute în domeniul literaturii, aţi fost distinsă cu titlul „Maestru al literaturii” (1994) şi ordinul „Gloria muncii” (1998).

Vă dorim sănătate, noi succese literare.

La mulţi ani!

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)