„Ştim că putem cu Anglia” // PRELIMINARII

 

Ion Caras simte că preliminariile pentru Campionatul Mondial din Brazilia vor fi cu noroc pentru naţionala Moldovei

 Selecţionerul naţionalei de fotbal, Ion Caras, nu crede, dar este convins că echipa condusă de el poate să facă o surpriză în meciul de vineri cu Anglia. Tehnicianul simte că naţionala noastră poate prinde cel puţin locul trei într-o grupă cu Anglia, Muntenegru, Polonia, Ucraina şi San Marino, iar de la locul trei până la al doilea „este o aruncătură de băţ”.

 

Vitalie HADEI

 

Din cei 31 de jucători convocaţi în lotul lărgit pentru dubla cu Anglia şi Polonia, antrenorul, proaspăt posesor al licenţei PRO, a renunţat la nouă jucători, inclusiv Igor Bugaiov, Denis Zmeu, Igor Ţâgârlaş, Marian Stoleru, Oleg Clonin ş.a. „Am lăsat în lot 23 de jucători care au experienţă.

 

Spre deosebire de preliminariile precedente, acum pot miza pe 23 de jucători pe foaia de joc, în comparaţie cu 18 pe care i-am avut la dispoziţie până acum. Nu l-am chemat pe Ţâgârlaş pentru că e descalificat, Zmeu nu şi-a revenit complet după o accidentare, iar Bugaiov nu prea a jucat în ultimele meciuri. Oricum, lotul pe care îl am la dispoziţie este unul foarte competitiv”, a menţionat Caras.

 

Ştie cum să surprindă Anglia 

 

Sursa citată menţionează că Anglia va aduce toate vedetele sale de zeci de milioane la Chişinău, chiar şi aşa naţionala Moldovei poate surprinde adversarul. „Anglia are un lot net superior, iar unii dintre jucătorii săi valorează cât câteva echipe de-ale noastre. Dar acesta nu este un argument ca să ne dăm la o parte. Să nu uităm că jucăm pe teren propriu, acesta e un atu important. În plus, de când am venit la echipa naţională, am reuşit să consolidez echipa, suntem o adevărată familie.

 

Şi la capitolul mentalitate s-a schimbat câte ceva, chiar dacă mai este mult de lucru. Totuşi cred că vedetele Angliei vor juca degajat, de acest lucru trebuie neapărat să profităm. Să nu uităm şi de fazele fixe. Am în lot jucători care pot transforma aceste lovituri. Evident că vom juca de la apărare, dar putem surprinde adversarul pe contraatac. Important e ca noi să ne apărăm exemplar, pentru că adversarul va face greşeli în apărare”, a zis selecţionerul.

 

„Locul trei nu e un vis”

 

Ion Caras simte că aceste preliminarii vor fi cu noroc pentru naţionala noastră, iar locul trei în grupă nu este un vis, ci realitate. „Chiar cred că putem fi surpriza acestor preliminarii. Vă spun sincer că putem fi la final pe locul trei în grupă, iar de la locul trei la locul doi nu e decât o aruncătură de băţ. Vreau din toate meciurile, inclusiv cu Anglia, punct sau puncte. O să ziceţi că spun astfel de vorbe doar pentru a mobiliza jucătorii, chiar pot argumenta de ce cred că vom obţine rezultate frumoase.

 

În primul rând, naţionala a devenit o familie. Există unitate, majoritatea internaţionalilor joacă la echipele lor de club, asta e foarte important. Avem trei meciuri anul acesta, iar dacă startul va fi bun, cred că obiectivul e realizabil – locul doi în grupă”.

 

Îngrijorat de „creierul” Suvorov

 

Deocamdată, Caras nu s-a decis în privinţa echipei de start din meciul cu Anglia. Însă a lăsat să se înţeleagă că va miza pe jucătorii cu experienţă mai mare, inclusiv mijlocaşul Alexandru Suvorov, care a fost trecut pe linie moartă de clubul său din Polonia, Cracovia: „Suvorov este foarte important în angrenajul echipei. Totuşi are o situaţie grea la clubul său. Cei din conducerea clubului i-au propus prelungirea înţelegerii scadente la finele anului acesta, iar Alexandru refuză să semneze. Astfel, a fost trimis la a doua echipă, care evoluează în liga a patra valorică din Polonia. Suferă foarte mult din această cauză, dar îl văd la antrenamente că vrea să fie sută la sută apt din punct de vedere fizic şi psihic pentru meciul cu Anglia. Fără echipă este şi fundaşul Petru Racu, dar l-am convocat pentru că a fost dat afară din echipă pentru că a venit la echipa naţională în turneul din America Latină. Sunt sigur că o să-şi găsească un angajament foarte bun”, a adăugat selecţionerul tricolorilor.

 

Tricolorii, obligaţi să cânte imnul

 

În naţionala Moldovei sunt foarte mulţi vorbitori de rusă, însă selecţionerul promite că începând cu meciul de pe 7 septembrie toţi fotbaliştii vor cânta din tot sufletul „Limba noastră”. „Se lucrează şi la acest capitol. E foarte important că jucătorii să simtă fiorul de mândrie care te îmbărbătează”.

 

Fără „zimbri” şi „daci” la naţională

 

Ion Caras a explicat de ce nu convoacă jucători de la FC Dacia şi FC Zimbru, chiar dacă are câţiva jucători în vizor. „Nu pot trece peste incidentul produs înaintea meciurilor cu Venezuela şi El Salvador, atunci când cele două cluburi mi-au comunicat în ultima clipă că nu le permit celor şapte jucători convocaţi să vină la naţională. Jucătorii nu au nicio vină, pentru că ei nu au ştiut că a fost trimisă o asemenea scrisoare la FMF. Am fost pus în situaţia să plec cu 12 jucători în America. Cei din conducerea celor două echipe pot să le spună jucătorilor convocaţi să ne saboteze, să ne discrediteze. Dacă i-aş convoca, am putea să nu batem nici pe San Marino. Nu voi mai convoca niciodată jucători de la FC Dacia şi FC Zimbru cât la conducerea cluburilor vor fi actualii patroni”, a anunţat Caras.

 

Biletele au intrat pe mâna bişniţarilor

 

Cele peste 8000 de bilete puse în vânzare pentru meciul Moldova–Anglia s-au epuizat în câteva ore de la punerea în vânzare, iar o parte din acestea au intrat pe mâna bişniţarilor. Astfel, costul unui bilet cu preţul oficial de 70 de lei este vândut pe diferite site-uri cu 400 de lei. Biletele care costă oficial peste 100 de lei se vând chiar şi cu 1000 de lei. „Regret că se procedează astfel. Şi eu am primit nu mai puţin de 100 de apeluri telefonice de la diferite cunoştinţe, care mă roagă să le dau bilete la meci. Cred că dacă am fi avut un stadion cu o capacitate de 30 de mii de locuri, arena ar fi fost plină până la refuz”, a concluzionat Caras.

 

Tricolorii vor juca pentru copiii cu dizabilităţi

 

Federaţia Moldovenească de Fotbal, în colaborare cu UNICEF şi Ambasada Marii Britanii la Chişinău, a lansat campania „Eu ştiu că pot”, care vine în ajutorul copiilor cu dizabilităţi. Tricolorii vor purta la meciul cu Anglia tricouri cu acest mesaj. „E important ca aceşti copii să aibă o şansă în plus. Noi, cei de la echipa naţională, sperăm că acest mesaj va fi auzit de mai multă lume, iar copiii vor fi ajutaţi. Mesajul este foarte actual şi pentru noi, echipa naţională, care poate obţine un rezultat bun cu Anglia”, a conchis Ion Caras.

 

Meciul dintre Republica Moldova şi Anglia se va juca vineri, începând cu ora 21.45, pe arena „Zimbru” din capitală.