Stilul de viaţă nesănătos îmbătrâneşte organismul cu 12 ani

Fumatul, consumul exagerat de alcool, alimentaţia bogată în grăsimi şi kilocalorii şi lipsa exerciţiului fizic cresc vârsta biologică a organismului cu exact 12 ani, grăbind moartea. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea Oslo din Norvegia după ce au monitorizat pe o perioadă de 20 de ani 5.000 de persoane, precizează cotidianul britanic „The Telegraph”.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, fumatul creşte riscul de deces în urma apariţiei unui anumit tip de cancer, precum cel pulmonar sau esofagian, cu 58 la sută. Puţin peste 6 la sută dintre voluntarii care au participat la cercetare au recunoscut că sunt familiarizaţi cu toţi cei patru factori enumeraţi. Mai mult, pe timpul monitorizării, o treime dintre subiecţii care au recunoscut că fumează, beau excesiv, mănâncă necorespunzător şi nu fac sport au decedat. În acelaşi timp, din păcate, nici cei care au doar unul sau două vicii nu se află în afara pericolului, arată cercetarea.

Oamenii de ştiinţă precizează că un astfel de stil de viaţă predispune la boli cardiovasculare, cancer şi moarte prematură. În plus, studiul arată că până şi schimbările „modeste” în stilul de viaţă au urmări considerabile. Specialiştii au alcătuit un top al celor mai dăunătoare obiceiuri. Astfel, fumatul pare să aibă cele mai tragice urmări asupra organismului, pe locul doi se află absenţa exerciţiului fizic, care măreşte riscul apariţiei cancerului sau a bolilor cardiovasculare, la fel ca alcoolul.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)