Științele exacte, mai scumpe și mai puțin solicitate

Cele 19 universități din Republica Moldova oferă 4.906 de locuri cu finanțare de la buget
Universitățile din R. Moldova recurg la diverse tactici pentru a atrage cât mai mulți studenți din puținii candidați existenți. Cu toate acestea, cele mai mari taxe le are Universitatea de Stat de Farmacie și Medicină „Nicolae Testemițanu”, până la 32.000 de lei. Studiile la drept costă 10.000 de lei, după care urmează celelalte specialități cu taxe între 5000 și 7000.

Universitatea de Stat de Farmacie și Medicină „Nicolae Testemițanu” propune 360 de locuri la buget la medicina generală, dintre acestea, 15 – la medicină preventivă, 15 – la optometrie și 15 – la asistență medicală generală. De asemenea, dintre cele 360 de locuri la medicină generală, 20 sunt prevăzute pentru regiunea de Est a republicii și 15 pentru medicina preventivă, a anunțat Diana Uncuță, secretară responsabilă a Comisiei de admitere.

Universitatea de Medicină propune o nouă specialitate – asistență medicală generală, cu o durată a studiilor de patru ani. Programul are misiunea să formeze specialiști licențiați pentru acordarea serviciilor de îngrijire medicală, suport în diagnosticare, tratament și reabilitare a pacienților cu diverse patologii și vârste și a persoanelor cu nevoi speciale. O altă specialitate nouă, deschisă anul trecut, a fost optometria.

Specialități noi, deschise la cererea spitalelor

Aceste două specialități, explică Uncuță, au fost deschise la cererile spitalelor. Cele mai populare rămân facultățile de medicină și stomatologie. Cu toate acestea, stomatologia nu este cea mai scumpă facultate. Astfel, pentru a face studii la asistența medicală generală, un student la taxă trebuie să scoată din buzunar 19.300 de lei, cei care vor să învețe la optometrie – 32.200, cei de la medicină generală – 30.100, iar cei de la farmacie – 30.500. Cei care vor să studieze stomatologia trebuie să plătească 31.700 de lei. Prin urmare, cea mai mare taxă este la optometrie, preț determinat de costul echipamentului.

Uncuță ne-a mai spus că chiar dacă taxele sunt mari, sunt acoperite  toate locurile disponibile fie la buget, fie la taxă. „Noi sperăm ca medicii să meargă să lucreze în teritoriu. De obicei, merg în raioane absolvenții care au rezidențiat”, susține secretara. „Anul trecut, din cele 690 de locuri disponibile, 425 au fost la buget și 265 la taxă”, a mai precizat ea.

Dreptul și economia sunt cele mai solicitate la USM

Universitatea de Stat din Moldova are 12 facultăți, cele mai solicitate sunt dreptul, economia și literele, potrivit Vioricăi Gladchi, secretara Comisiei de admitere. Cea mai mare taxă este la Facultatea de Drept, 10.000 de lei. Însă, din punct de vedere al costurilor, cele mai costisitoare facultăți sunt Chimie și Tehnologia Chimică, Fizică și Inginerie, Matematică și Informatică, Biologie și Pedologie, deoarece necesită echipament. Taxele la celelalte facultăți sunt între 5500 și 6500 de lei, iar la limbi străine – 7000 de lei.

128.000 de studenți a avut R. Moldova în 2008, în prezent numărul acestora s-a redus la 64.000. R. Moldova are mai puțini studenți raportat la o mie de locuitori în comparație cu statele vecine. În prezent, în statele dezvoltate, acest raport este de 37 de studenți la 1000 de locuitori, în Ucraina și România – peste 50 de studenți, iar în R. Moldova – 20–22 de studenți.

„Prima zi a demonstrat că solicitările sunt foarte diverse. Multe cereri au fost depuse la facultăţile drept, științe economice și limbi străine. Nu se știe care va fi rezultatul final, pentru că solicitanții au dreptul să depună și copia actelor, ceea ce le oferă posibilitatea să depună dosarele la mai multe universități ca apoi să aleagă. Rezultatele vor fi anunțate după 21 iulie”, a informat Gladchi. Aceasta speră că cele 732 de locuri plătite de guvern la nivelul licență, din care 52 pentru studiile la frecvență redusă, și 700 de locuri la masterat vor fi acoperite.

La matematică și fizică, tot mai puțini candidați

Cele mai căutate specialități la Universitatea de Stat din Tiraspol țin de domeniul informaticii, turismului, ecologiei și pedagogiei. Facultățile și specialitățile sunt alese în funcție de cererea de pe piața muncii și de nivelul de salarizare, ne-a spus rectorul Eduard Corobceanu, relevând că există candidați chiar din prima zi de admitere.

Cele mai puțin solicitate facultăți, potrivit lui Corobceanu, sunt matematica și fizica. „Vrem să promovăm științele exacte, dar nu sunt solicitanți. Științele reale trebuie promovate, în Occident, de pildă, aceste științe se bucură de o atenție deosebită din partea statului”, a insistat el.

Această universitate oferă 350 de locuri la buget, la cele cinci facultăți: Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale, Biologie și Chimie, Geografie, Filologie și Pedagogie.  În prima zi de admitere, au fost acoperite circa 20% din locurile plătite de guvern. Locurile cu taxă sunt nelimitate. Taxele la această instituție de învățământ superior variază în funcție de forma de instruire; la zi – de la 5.000 de lei până la 5500, la frecvență redusă – până la 3500 de lei. Taxele pentru master constituie 6000 de lei.

Tot mai puțini studenți din an în an

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” a organizat admiterea în două etape: 9–19 iulie și 24 iulie–2 august, potrivit Mariei Vârlan, secretara Comisiei de admitere. În prima săptămână, spune aceasta, mulți au depus actele la ciclul licență. Cele mai solicitate specialități sunt la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. De asemenea, se bucură de interesul candidaților  Facultatea de Arte Plastice și Design.

„Este îmbucurător faptul că nu există specialități la care nu vin candidați. Avem 429 pentru licență și 335 pentru master finanțate de stat și credem că se vor completa. De altfel, anul trecut toate locurile finanțate de stat au fost acoperite”, ne-a comunicat Vârlan.

Potrivit secretarei, anul curent, sunt preconizate 1040 de locuri cu taxă pentru licență și circa 1000 pentru masterat, dar nu limitate. Taxele de studii la această universitate constituie 5000– 6000 de lei. Anul trecut, locurile la buget au fost acoperite după turul trei de admitere.

În sesiunea de bază a examenelor de Bacalaureat, 11.600 de elevi au promovat testările. În R. Moldova există 19 universități de stat. Ministerul Educației, Culturii și Științei a anunțat, pentru anul de studii 2018–2019, 4.906 de locuri cu finanțare de la buget pentru 167 de specialități la studiile de licență.

The following two tabs change content below.