Cealaltă Basarabie // „Ştiam că plecăm pentru totdeauna…”

 

Povestea Violetei Martin Moraru, sociolog, femeie de afaceri în Canada
În Republica Moldova a făcut studii de doctorat în sociologie, era director de departament la un institut de cercetări sociologice, iar în Canada, unde s-a stabilit acum 11 ani împreună cu familia ei, e femeie de afaceri prosperă. Vorbim de Violeta Martin Moraru, fondatoare a asociaţiei „Le Projet Nous les femmes”, proprietară a unui club de evenimente, iar din 8 iulie – și a localului „Hanul Moldovenesc”, clienții căruia, în marea lor majoritate români originari de pe ambele maluri ale Prutului, se vor putea delecta cu bunătăți tradițional românești, într-o atmosferă ce le va aminti de locurile copilăriei.

Nina TOFAN

În 2007, Violeta Martin Moraru și-a vândut agoniseala de-o viaţă, inclusiv casa pe aveau într-o suburbie a Chișinăului și, împreună cu familia, a emigrat în Canada. Presimțea atunci că starea de lucruri în Republica Moldova nu se va schimba în bine în viitorul apropiat. Și, cum avea să se convingă mai târziu, intuiția nu a înșelat-o.

A ascultat de vocea celui de-al şaselea simţ

A părăsit R.Moldova în octombrie 2007, împreună cu soţul şi cu cei doi copii ai lor, Cezara şi Mircea, acum în vârstă de 26 şi, respectiv, 17 ani. Pe atunci ea, sociolog fiind, alerga de la un loc de muncă la altul pentru a-şi întreţine familia. „Îmi era clar că în Moldova starea de lucruri nu se va ameliora, ba chiar se va înrăutăţi şi mai mult. Iar eu îmi doream să trăiesc într-o ţară dezvoltată, în care să nu ne temem să vorbim deschis, să pornim afaceri şi să ne plimbam pe străzi chiar şi după miezul nopţii, fără frică. De asta am decis să emigrăm”, ne spune Violeta Martin Moraru, originară din sat. Hâjdieni, r. Glodeni, într-un interviu pentru JURNAL de Chişinău.

Îşi aminteşte bine acel ultim an în care au locuit în Republica Moldova, an despre care  spune că a fost unul plin de emoţii pentru familia ei. Căci, ştiind că vor pleca, le consolau pe rudele lor şi îi convingeau pe prieteni că drumul pe care l-au ales e cel corect. Presimţea că, dacă rămân în Moldova, nu doar copiii lor, dar nici nepoţii nu vor ajunge să trăiască mai bine. Și, spune basarabeanca, văzând parada organizată de 1 Mai la Chişinău, îşi dă seama că intuiţia n-a înșelat-o.

Şi dacă mulţi dintre conaţionalii noştri au plecat iniţial peste hotare cu gând să câştige nişte bani, după care să se întoarcă la baştină, Violeta Martin Moraru afirmă că nu e şi cazul familiei lor – ei erau ferm convinşi că se vor stabili definitiv peste Ocean.

Au vândut tot ce aveau

„Emigrarea a fost un pas bine gândit vreme de trei ani şi jumătate. Nu ne-a fost uşor să ajungem acolo, deoarece când am decis noi să plecăm era anul 2003, iar pe atunci lumea alegea să se ducă în Italia, Spania, Portugalia sau Rusia, nu în Canada. Nici măcar nu aveam de unde ne informa referitor la procedura de depunere a dosarului. În cele din urmă, am găsit pe cineva dispus să ne ajute în acest sens, iar pentru asta îi rămânem recunoscători şi azi. Procedura de emigrare era costisitoare pentru acele timpuri, dar am vândut tot ce aveam, inclusiv casa pe care o construiam la Grătieşti – ştiam că plecăm pentru totdeauna”, ne spune basarabeanca stabilită în provincia Quebec.

S-au descurcat destul de bine în primul an de şedere în Canada, ţară pe care au îndrăgit-o din prima, căci s-au bucurat de susţinerea prietenilor lor din comunitatea românească quebecoază. Poate tocmai de aceea perioada de adaptare a fost scurtă şi foarte uşoară.

Din 2009 desfăşoară activitate de antreprenoriat

Peste Ocean, Violeta Martin Moraru a redevenit studentă – timp de un an a făcut Sociologie şi studii feministe la Universitatea din Quebec Montreal, iar în 2010 a absolvit facultatea de Management şi organizarea evenimentelor, domeniu în care activează din 2009.

„În acel an mi-am început activitatea de antreprenoare. Iniţial am înregistrat ca marcă firma mea de organizare a evenimentelor, apoi am creat şi Asociaţia de susținere a antreprenoriatului feminin ‚Le Projet Nous les femmes’. Iar la vară, pe 8 iulie, îşi va deschide uşile ‚Hanul Moldovenesc’, clienţii căruia, români de pe ambele maluri ale Prutului şi nu numai, vor avea posibilitatea să-şi serbeze acolo ziua de naştere, onomastica, botezul dar şi alte evenimente de familie, având posibilitatea să rămână peste noapte în odăile pe care li le vom pune la dispoziţie. Am ales să lansez o afacere cu specific moldovenesc deoarece sângele apă nu se face!”, afirmă antreprenoarea.

Noul local e împodobit cu obiecte de decor vintage care seamănă cu cele de pe vremea bunicilor noastre, iar altele sunt autentice, aduse din Republica Moldova de ea şi de prietenii săi, inclusiv ia în care acum 11 ani a zburat peste Ocean. Şi meniul abundă de bucate specifice spațiului românesc, printre care plăcinte, mămăligă, friptură, sarmalele, clătite cu brânză dulce, ciorbă de perișoare ș.a., dar și gustări din bucătăria internațională. „Punem murături, facem dulceţuri, iar în mica noastră grădină cultivăm ștevie, leuștean, măcriș, pătrunjel, levănțică”, adaugă proprietara localului.

„Ei contează, oamenii!”

Deşi nu a mai trecut pe-acasă din 2007, Violeta Martin Moraru cunoaşte realităţile din Republica Moldova şi consideră că vom avea dezvoltare şi progrese doar atunci când mai-marilor statului nostru le va păsa de oameni. „Căci ei contează, oamenii! Zeci de persoane emigrează zilnic din Moldova şi, din păcate, acest fenomen va continua. Lumea va alege să rămână acasă doar atunci când se va convinge că statul îi susţine în toate. Ba mai mult decât atât, şi unii dintre basarabenii stabiliți peste hotare ar putea reveni la baştină dacă vor vedea atitudine omenoasă din partea celor aflaţi la putere”, consideră domnia sa.

Deşi spune că acum 11 ani, când a emigrat, familia ei s-a mutat de acasă, acasă, basarabeanca recunoaşte că duce dorul oamenilor dragi pe care i-a lăsat în R.Moldova, puţinelor rude care i-au mai rămas şi prietenilor din copilărie. „Îmi lipseşte şi gustul strugurilor, a cireşelor… Îmi lipsește locul copilăriei și mormintele părinților mei, la care să mă duc ori de câte ori simt necesitatea să vorbesc cu ei și să le povestesc ce mai fac”, a mai spus Violeta Martin Moraru.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău