Stella Ghervas: „Cartea mea e despre geneza Europei Națiunilor”

central Stella Ghervas foto

Stella Ghervas

Volumul „Reinventarea tradiției. Alexandru Sturdza și Europa Sfintei Alianțe” de Stella Ghervas, în variantă română, a apărut la Editura Cartier în colecția „Cartier istoric”, într-un tiraj de 500 de exemplare. Pe 19 noiembrie a avut loc lansarea cărții la Librăria din Centru, cu participarea autoarei.

S-a muncit mult la ediția română a cărții Stellei Ghervas. Îi rămânem recunoscători Gabrielei Șiclovan, o traducătoare excelentă, care a murit acum doi ani. Traducerea a fost finalizată de fiul ei Alexandru. Volumul în limba română a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, el va ajunge și în biblioteci. E o lucrare științifică de amploare, dar se citește ca un detectiv”, a menționat moderatorul manifestării, Gheorghe Erizanu, director al Editurii Cartier.

Potrivit lui Igor Șarov, istoric, viceministru al Culturii, cartea Stellei Ghervas e un eveniment editorial, autoarea a contribuit la reanimarea figurii lui Alexandru Scarlat Sturdza (1791–1854) în istoriografia noastră. Igor Șarov a amintit că autoarea, un conferențiar de renume mondial, a participat la Colocviul științific „Alexandru Scarlat Sturdza” organizat în 2011 la Universitatea de Stat din Republica Moldova din inițiativa lui Petre Guran, președintele de atunci al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău care a lansat și programul de studii avansate „Alexandru Sturdza”.

Figura intelectualului și diplomatului Alexandru Sturdza, în prim-plan

Istoricul Emil Dragnev a vorbit despre importanța ediției în limba română a acestui volum focusat asupra perioadei de după 1815 din istoria Europei, biografia lui Alexandru Sturdza având deschideri tot mai ample asupra epocii Sfintei Alianțe. Cartea Stellei Ghervas are 600 de pagini și se citește cu interes de la prima la ultima pagină.
Virgil Pâslariuc, istoric, coordonatorul colecției „Cartier istoric”, a accentuat că Alexandru Sturdza a fost un intelectual de mare calibru, a cunoscut opt limbi, scrierile lui depășesc granițe, e un reprezentant al iluminismului în estul Europei. Deocamdată, rămâne o figură nerevendicată în cultura română, despre el s-a scris puțin, unii l-au considerat trădător, fiindcă a fost consilier al țarului Alexandru I. Volumul Stellei Ghervas ne ajută să descoperim această personalitate fascinantă a gândirii și culturii europene.

În volumul „Reinventarea tradiției…” Alexandru Sturdza e solistul, iar epoca sa – orchestra

„Vă mulțumesc că ați venit la lansare, în ciuda ploii, le mulțumesc colegilor și editorului Gheorghe Erizanu pentru apariția volumului în română”, a spus la finalul manifestării Stella Ghervas. „Alexandru Scarlat Sturdza a redactat Tratatul Sfintei Alianțe, prin prisma acestui personaj am vrut să arăt epoca de după războaiele napoleoniene, când majoritatea statelor europene au semnat Tratatul Sfintei Alianțe, în efortul de a asigura pacea. Alexandru Scarlat Sturdza, născut la Iași, a avut o identitate multiculturală, tatăl său fiind moldovean, iar mama, grecoaică fanariotă. El reprezintă Europa elitelor fără frontiere. Cartea mea e construită ca un concert în care solistul e Alexandru Sturdza, iar epoca – orchestra. E o carte despre geneza Europei Națiunilor. În 2015, se vor marca 200 de ani de la constituirea Sfintei Alianțe care a fost „unchiul” Uniunii Europene”, a mai remarcat Stella Ghervas subliniind că volumul este consacrat părinților săi, Vera și Petru Ghervas, și surorii Rodica. La lansare a fost prezent tatăl Stellei Ghervas, autoarea a oferit numeroase autografe.
Născută în Republica Moldova, Stella Ghervas este licențiată a Facultății de Filosofie și Științe Politice a Universității din Sankt-Petersburg (1992), a făcut un masterat la Institutul European al Universității din Geneva (1998), doctor în istorie al Universității din București (2001), este doctor în litere (specialitatea „Studii europene”) al Universității din Geneva (2002). A fost profesor invitat la Universitatea din Chicago și la Institut d’etudes avancees din Paris, director de studii la Maison des Sciences de l’Homme din Paris, conferențiar la Universitatea din Geneva.
Actualmente, este profesor invitat la Universitatea din Harvard, SUA, de asemenea, este membru cooptat al Centrului internațional de formație europeană CIFE (Franța, Belgia și Germania).
Volumul „Reinventarea tradiției. Alexandru Sturdza și Europa Sfintei Alianțe” de Stella Ghervas a fost lansat la Târgul de Carte „Gaudeamus” din București, aflându-se în topul preferințelor cititorilor.