Ştefan Vetrilă – la 70 de ani

Ştefan Vetrilă este un nume de referinţă pentru comunitatea medicală de la noi.

Născut în Sărăteni, Teleneşti, după absolvirea studiilor la Medicină,  şi-a început cariera profesională la Spitalul Republican de Traumatologie. În scurt timp, aptitudinile sale de cercetător ştiinţific au fost apreciate şi tânărul Vetrilă obţine o bursă de doctorand la Moscova.   Nu şi-a imaginat pe atunci că pleacă pentru totdeauna. A rămas până azi cu visul de a reveni în patrie. Devotamentul faţă de baştină şi l-a manifestat aşa cum a înţeles el mai bine: în casa lor din centrul Moscovei, se vorbea limba română, chiar dacă cei doi fii ai săi învăţau la şcoală în limba rusă.

O bună parte din doctoranzii din Moldova plecaţi la Moscova îşi găseau adăpost în locuinţa lor mică… Tot acolo se adunau moldovenii în cercuri pentru a ciocni paharele cu şampanie când cineva de la noi îşi susţinea cu succes teza… Şi asta se întâmpla într-o odaie de cămin de doar câţiva metri…

După susţinerea tezei, a rămas ca cercetător ştiinţific în secţia de Vertebrologie a Institutului de Traumatologie şi Ortopedie din Rusia. A urmat teza de doctor habilitat. În sfârşit, i-a revenit să conducă şi să dezvolte acest departament unic ca specializare în Rusia.

Astăzi, numele lui Ştefan Vetrilă este unul de referinţă pentru comunitatea medicală de la Moscova. Traumatolog de performanţă, savant-traumatolog, şef de clinică… O carieră la care ar visa orice doctor din capitala rusă.

La 70 de ani împliniţi, Ştefan Vetrilă a lăsat pentru câteva săptămâni tot ce a agonisit la Moscova şi a revenit la baştină – în Moldova, pentru a-şi sărbători aniversarea alături de cei care continuă să-l aştepte acasă – prietenii căliţi de vremuri şi rudele devotate.

Prof. univ. Minodora Mazur

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)