Ştefan Holban, unul din artizanii Unirii, a fost omagiat la baştină

La 28 august curent, în comuna Cărpineni, r. Hânceşti, a fost omagiat membrul Sfatului Ţării Ştefan Holban. Născut pe aceste meleaguri la 1 august 1886, Ştefan Holban a fost preşedinte al Asociaţiei învăţătorilor din judeţul Lăpuşna, prefect de Lăpuşna, deputat în Parlamentul României (1919, 1932). După ocuparea Basarabiei, împreună cu familia se retrage peste Prut, unde însă nu scapă de teroarea roşie, în 1957 fiind arestat şi condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru opiniile politice exprimate. La 27 august 1961, deţinutul politic Ştefan Holban decedează în închisoarea comunistă de la Botoşani şi nici până astăzi nu se ştie exact locul în care a fost îngropat, majoritatea mormintelor din cimitirul de lângă închisoare neavând cruci.

În curtea bisericii unde este îngropat Chiprian Holban, tatăl lui Ştefan Holban, duminică, 28 august, la 50 de ani de la deces, părintele Nicolae, alături de credincioşii din parohie şi rudele apropiate, au desfăşurat un parastas de pomenire a acestuia şi a întreg neamului Holban. Ulterior, cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Ştefan Holban” din Cărpineni au organizat omagierea acestuia la bustul din incinta liceului, unde au participat aproximativ 60 de persoane — profesori, foşti participanţi la Concursul „Moştenire” al cărui iniţiator este Eugen Holban, fiului acestuia.

În cadrul ceremoniei au luat cuvântul directorul şcolii, Roman Copăceanu, primarul comunei, Ion Cărpineanu, elevi recitând poezii şi dedicaţii în memoria bravului ostaş al neamului.

Alexandru BOSTAN

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)