Stefan Fule, pe înțelesul PD-ului

Val-Butnaru

Vă amintiți, desigur, de celebra poveste cu regele hăbăuc ce avea o idee obsesivă să-şi coase haine cât mai extravagante, dar caraghioase, în fond. Ce să vă spun, un fel de Mihai Ghimpu al nostru. Văzând că nu-i chip să te înțelegi cu un nebun, croitorii l-au convins să îmbrace niște haine cusute din pânză invizibilă. Curtenii, lepre iscusite în ale linsului, exclamau entuziasmați: „Vai, ce haine europene! Vai, ce poveste de succes!”. Și doar un copil a dezvăluit marele adevăr, strigând naiv: „Regele e gol!”

Basmul lui Andersen a fost reeditat zilele trecute la Chișinău în timpul unei reuniuni cu participarea mai multor funcționari europeni. La un moment dat, Dumitru Diacov a hotărât să se bage și el în vorbă, întrebându-l pe Stefan Fule o gogomănie. Ceva de genul: dar cum să facem un guvern proeuropean dacă PLDM nu vrea să-l voteze? Comuniștii vor. Și Iura Leancă vrea. Chiar și PD-ul vrea să voteze un guvern proeuropean după ce a doborât un guvern proeuropean. Fostul comisar UE pentru extindere s-a uitat scârbit la bătrâna lepră politică și a rostit obosit: „Puteți să-mi explicați ce înseamnă un guvern proeuropean? Ce înseamnă toate manevrele voastre drapate cu steagurile Uniunii Europene, astfel încât venind aici ne simţim ca alibi pentru toate acţiunile voastre antieuropene?”.

Mai pe scurt, s-a dus naibii toată povestea de succes! Regele e gol! Asta a spus Fule. Dar el a mai spus ceva ce pediștii și peliștii lui Plahotniuc s-ar putea să nu înțeleagă. Traduc din sanscrita diplomației europene pe înțelesul lui Diacov.

Uăi, bandă de criminali ordinari! Pe cine credeți voi că îi duceți de nas? Vreți un guvern cu adevărat proeuropean? Numiți-l în postul de prim-ministru pe Veaceslav Negruța. Sau pe Maia Sandu. Și lăsați-i să-și formeze echipa guvernamentală de capul lor. Să vedeți cum se schimbă rapid lucrurile în bine. Băi, gașcă de crimă organizată care activați sub protecția mandatelor de deputați PD! Despre ce fel de reformă a sistemului de justiție vorbiți voi, băi? Voi spuneți asta?

Băi, gașcă de hoți ce sunteți! Despre ce fel de guvern proeuropean vorbiți voi? De adunătura de lingăi care își spun miniștri și de paparuda pe care o veți numi în postul de prim-ministru? Democratic, firește, cu votul majorității cumpărate pe banii lui Plahotniuc. Tot așa, democratic, ne-ați aruncat praf în ochi constituind o comisie de identificare a candidaturii pentru postul de guvernator al BNM. Și când ați văzut că e pe bune, că la BNM pot veni niște persoane competente și independente, ați declarat că niciunul nu e bun și ați lichidat comisia. Uăi, bandă de criminali ordinari! Pe cine credeți voi că îi duceți de nas? Vreți un guvern cu adevărat proeuropean? Numiți-l în postul de prim-ministru pe Veaceslav Negruța. Sau pe Maia Sandu. Și lăsați-i să-și formeze echipa guvernamentală de capul lor. Să vedeți cum se schimbă rapid lucrurile în bine. Băi, gașcă de crimă organizată care activați sub protecția mandatelor de deputați PD! Despre ce fel de reformă a sistemului de justiție vorbiți voi, băi? Voi spuneți asta? Este exact ca la Eminescu – vorbele voastre sună ca plânsul la cununie și râsul la înmormântare. Vreți reforme în justiție? Dați-i afară pe procurorul general, pe directorul CNA, pe ăia de la CEC și CCA și tot așa mai departe. Faceți curat în sistem, aduceți oameni independenți și curajoși și să vă puneți pe așteptat când veți fi băgați în pușcărie. Eliberați-vă de Plahotniuc și țuțișii lui! Plecați odată cu el la groapa de gunoi a istoriei! Cu toții, fără nicio excepție. Să vină alții, să fie resetată clasa politică. Ca oamenii jecmăniți de voi să poată, în sfârșit, respira liber.

Uăi, bandă de gangsteri politici, nu mimați actul de justiție în găsirea vinovaților de furtul miliardului! Trimiteți-i la pușcărie, alături de Filat, pe Plahotniuc și Șor! Nu mai faceți pornografie politică confiscând mașina unei fătuce. Confiscați miliardele furate de Plahotniuc! Trimiteți-l la pușcărie și pe așa-zisul ministru al Justiției, cel care la comanda mafiei spune că AIC-ul nu poate fi întors în proprietatea statului. Poate și chiar foarte simplu poate! Vreți reforme în justiție și victorie rapidă în lupta cu corupția? Introduceți închisoare pe viață pentru orice act de corupție în care este implicat orice demnitar de stat. Introduceți confiscarea tuturor averilor deținute de judecători, procurori și alți funcționari care nu pot fi justificate. Cam asta înseamnă un guvern proeuropean!

Iată, așadar, v-am prezentat, în traducere, un mic fragment din Stefan Fule pe înțelesul PD-ului.

Val Butnaru

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)