Statul RM îşi trădează eroii

Republica Moldova continuă să aplice foştilor combatanţi la Nistru o atitudine discriminatorie instituită în timpul guvernării comuniste

Dacă ţi-ai pus viaţa în pericol pentru independenţa statului, actualii funcţionari îşi şterg picioarele de problemele tale şi te tratează ca pe o cârpă. Se întâmplă în Republica Moldova. Ştefan Jurja, încercatul combatant al Războiului de pe Nistru, odată cu redobândirea cetăţeniei României şi a unei pensii de invaliditate din partea acestui stat, a fost lipsit de indemnizaţia pentru Ordinul „Ştefan cel Mare”. Toate încercările veteranului de a obţine modificarea acestei legi discriminatorii pentru cavalerii ordinului „Ştefan cel Mare” au fost tratate cu formalism de funcţionarii de la MMPSF.

Ştefan Jurja a lucrat în trupele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) 21 de ani, patru luni şi 18 zile. În 1991–1992, a luptat ca ofiţer al trupelor MAI în războiul declanşat de forţele separatiste împotriva Republicii Moldova. Şi-a făcut datoria de cetăţean şi apărător al tânărului stat Republica Moldova. Pentru faptele de arme, la 17 decembrie 1992, preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, a semnat Decretul şi Brevetul nr. 1226 prin care i s-a conferit Ordinul „Ştefan cel Mare”, decorația militară supremă a Republicii Moldova.

Salvarea din partea statului român

Fiind grav rănit în lupte şi diagnosticat cu mai multe plăgi împuşcate, a fost clasat medical pentru imposibilitatea îndeplinirii serviciului în structurile de poliţie şi, la 11 februarie 1995, a fost trecut în rezervă cu gradul de căpitan. Întrucât, din puţinele resurse financiare, nu putea să-şi întreţină familia compusă din patru persoane, a decis să-şi redobândească cetăţenia României şi să-şi găsească acolo un loc de muncă pe măsura stării sale de sănătate. În România a primit prin decizia nr. 144723 pensie de invaliditate, cu începere de la 01.10.2005, prin care i s-a stabilit o pensie în cuantum de invaliditate de 539 de lei (RON). Prin decizia nr. 144 privind recalcularea pensiilor, în baza Legii nr. 119/2010, i s-a stabilit o pensie brută de 790 de lei (RON).

Pedepsit pentru că şi-a redobândit cetăţenia

Acestea fiind obţinute, în baza Legii nr. 190-XV din 8 mai 2003 „Cu privire la veterani”, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, veteranii decoraţi cu Ordinul „Ştefan cel Mare”, care au dubla cetăţenie, au fost excluşi din categoria beneficiarilor alocaţiei lunare nominale de stat pentru merite deosebite faţă de stat. Încercatul combatant, prin excluderea sa din categoria beneficiarilor acestei legi, se simte discriminat. „Pe mine, care am 18 plăgi împuşcate şi mai port încă schije provenite de la explozia grenadei ce mi-a ciuruit trupul, deseori mă frământă întrebarea: La ce-mi foloseşte Ordinul ‚Ştefan cel Mare’? Să-l pun în ramă şi să-l arăt copiilor, nepoţilor, prietenilor…, că am apărat cu eroism independenţa şi integritatea Republicii Moldova? Care este pentru mine valoarea acestei distincţii de stat?”, se întreabă decepţionat fostul combatant.

Lege deplasată şi anacronică

De asemenea, bărbatul mai spune că în orice ţară civilizată, drepturile şi beneficiile recunoscute de stat îl urmează pe cetăţean, indiferent de locul unde alege el să se stabilească cu traiul, indiferent de statul al cărui cetăţean devine ulterior, „astăzi, în condiţii de mobilitate aproape generală a cetăţenilor Republicii Moldova, aplicarea unei asemenea norme este un lucru deplasat şi anacronic”.

„În Republica Moldova, al cărui cetăţean sunt, îmi sunt recunoscute toate drepturile şi îmi onorez toate obligaţiile, plătesc impozite şi taxe pentru apartamentul în care locuiesc în cea mai mare parte a timpului. Dar când trebuie să beneficiez de alocaţia lunară nominală de stat pentru merite deosebite faţă de stat, nu sunt considerat cetăţean al Republicii Moldova”, constată veteranul.

Demers pierdut în birocraţie

La 20 noiembrie 2012, Ştefan Jurja s-a adresat preşedintelui Republicii Moldova, Marian Lupu, cu un demers în care a solicitat „să iniţieze procedura de modificare a Legii nr. 190-XV din 8 mai 2003 cu privire la veterani, în sensul ca această modificare să prevadă plata alocaţiei nominale unice pentru toţi deţinătorii Ordinului ‚Ştefan cel Mare’, indiferent că locuiesc sau nu pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent că au doar cetăţenia Republicii Moldova sau mai deţin cetăţenia altor state, fiind excluse sintagmele ‚suplimentar la pensie’ şi altele de acest gen din legea actuală”.

Demersul lui Ştefan Jurja a fost retrimis spre examinare Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF), care, în persoana viceministrului Ana Vasilachi, i-a răspuns sec: „Conform prevederilor Legii cu privire la veterani nr. 190-XV din 8 mai 2003, au dreptul la alocaţie nominală de stat cetăţenii Republicii Moldova, beneficiari de pensii stabilite în Republica Moldova, decoraţi cu distincţii de stat în temeiul Legii nr. 1123-XII din 30 iulie 1992 cu privire la distincţiile de stat ale Republicii Moldova. Potrivit informaţiei declarate în petiţie, Dvs. (!) nu sunteţi beneficiar de pensii stabilite în Republica Moldova şi cu regret nu puteţi beneficia de alocaţie lunară nominală pentru merite deosebite faţă de stat”.

Tratat cu formalitate

Drept reacţie la acest răspuns al viceministrului, fostul combatant pentru independenţa Republicii Moldova spune că formalismul şi indiferenţa cu care este tratat îl fac să regrete devotamentul şi sacrificiul pe care le-a demonstrat statului Republica Moldova. Solicitată de JURNAL, doamna viceministru n-a ştiut ce să răspundă deşi a recunoscut că ştie despre cazul lui Ştefan Jurja, invocând nerezolvarea acestuia prin anumite formalităţi birocratice. „M-am plictisit de promisiunile actualilor guvernanţi, care continuă aceeaşi atitudine discriminatorie instituită de agrarieni şi comunişti faţă de cei care au luptat pentru independenţa acestui stat”, spune veteranul.

Generalul Ion Costaş, referindu-se la cazul lui Jurja, a calificat atitudinea Republicii Moldova faţă de cei care şi-au sacrificat viaţa pentru independenţa acestui stat drept aberantă. „Există o mulţime de ofiţeri, chiar ruşi, care beneficiază de indemnizaţii primite pentru anumite distincţii ale Republicii Moldova. Toate demersurile pe care le-am adresat funcţionarilor de stat în acest sens au ajuns la coşul de gunoi. Astfel îşi respectă Republica Moldova eroii”, a declarat dezamăgit generalul.

Ilie Gulca

 

The following two tabs change content below.