Statul Matrioșkă

La piața de lângă Sala cu Orgă, zeci de tricouri ne raportează: Krîm sdal, Krîm prineal!”

Păpușa rusească matrioșka, tricouri cu inscripții „Spasibo dedu za popedu!”, „Krîm sdal, Krîm prineal” și alte obiecte cu simbolistică comunistă și cu inscripţii ce elogiază criminalii din Donbass sunt comercializate în buricul Chișinăului, la piața de lângă Sala cu Orgă. Beneficiarii acestei acțiuni ar fi unii polițiști și afaceriști ce importă aceste obiecte dubioase. Conform unui regulament al Primăriei, dreptul de a vinde în această piață îl au doar artiştii plastici, sculptorii şi meşterii populari. Ei pot folosi gratuit spaţiul public, pentru a-şi desfăşura activitatea de comerţ cu condiţia că bunurile comercializate sunt fabricate manual.

Victoria Popa

Aici este ilegală desfacerea păpușilor matrioșka și a altor obiecte de fabrică importate. Şi de ce totuşi se vând aici? Pentru aceasta, potrivit surselor noastre, afaceriștii ar achita lunar mită polițiștilor de sector. Angajatul Inspectoratului de poliție Centru al Direcției de poliție Chișinău, sectorul I, Constantin Brânză, ne-a declarat că nu există poliţist responsabil de sectorul pieței. „Locul este vacant. Avem șef care va răspunde la întrebări, Pavel Trohin.” Însă nu ne-a răspuns nimeni la numărul dat de poliţistul Brânză.

La intrarea în piață, mi se aruncă în ochi insigne, steluțe, căciuli, șepci și alte obiecte cu simbolistică comunistă. Apoi, o mulțime de basmale, unele produse în orașul Pavlovski Posad, Federația Rusă. La câțiva pași, se vând zeci de păpuși Matrioșka de diferite mărimi. Mă apropii de vânzător, un tânăr de vreo 25 de ani, şi acesta îmi spune ruseşte că păpușile costă între 50 şi 1.000 de lei. La întrebarea cine le produce, acesta îmi spune pe şleau că sunt aduse din Rusia, însă unele sunt confecționate la noi, cele cu chipul lui Stalin, Putin, Berlusconi, Lenin, Trump ş.a.

Îmi arată păpuşa cu chipul lui Putin. Îi scoate pe putini pe rând, zece la număr. Mă atenționează că dacă vreau să fac un cadou trebuie să mă grăbesc să le comand din timp. Îl întreb dacă plătește locul pentru desfacerea acestor obiecte la care el întoarce capul și-mi spune că este doar vânzător. Alături de el stă o femeie de vârsta a treia, care croșetează. O întreb dacă ar găsi un loc de vânzare pentru o prietenă de-a mea, meșter popular. Face ochii mari şi îmi aruncă iute: „Nu! Aici e deja ocupat orice centimetru pătrat!”. Atunci când o întreb dacă achită pentru taraba pe care o are, mi-o taie: „Da’ de ce te interesează?!”, continuând cu un „nu” bulgăresc.

E zi de luni, piața are locuri libere, observ că sunt șase tarabe cu păpuși rusești, în alte zile ar putea să fie și mai multe. Alte tarabe au atârnate tricouri cu „Sluju Rosii”, „Spasibo dedu za popedu!”, „Krîm sdal, Krîm prineal!” ş.a.

Chirie cu 3.500 de lei

În timp ce privesc nişte tablouri, pe la mijlocul pieței, lângă monumentul lui Mihai Eminescu, o septuagenară se apropie de mine și se interesează cu ce mă poate ajuta. Vânzătoarea de tablouri îmi spune că îmi poate face o reducere substanțială la unele dintre lucrările sale, la cele realizate de fiica ei, pictoriță la Paris. Lucrează în capitala Franţei, îmi spune ea, pentru că acolo e și nepoata ei de 18 ani ce pășește pe urmele mamei.

O întreb dacă achită locul pe care îl ocupă. Fixându-mă cu ochii și dând colțurile gurii în jos, femeia îmi spune că fiica sa achită cotizația de membru al Uniunii pictorilor din Moldova, dar plătește mult pentru locul unde le păstrează, pe str. V. Alecsandri, într-o încăpere care o costă 3.500 de lei pe lună.

„Madamele lui Călin Vieru”

Îmi mai spune că nu ştie cât va vinde în această piață. Toți spun că se aşteaptă schimbări, că aici va fi o subterană pentru îndrăgostiți. „Un fel de bordel, dragă. Scuză-mă, dar așa e. Așa ne-au spus cei de la Bourbon, după ce au instalat masa asta de șah”, îmi spune femeia, precizând că „localul e al lui Călin Vieru. Face bani pe numele lui Vieru”. Cu privirea îndreptată spre Bourbon, vânzătoarea îmi mai spune că o cafea în acest local costă 65 de lei. „Îl văd des pe Călin Vieru pe aici, ba cu o madamă, ba cu alta”, îmi şopteşte femeia.

La următoarea tarabă cu bijuterii de argint, câteva femei probează cercei, una dintre ele vorbeşte în engleză. „1200 de lei”, le spune vânzătoarea. Din discuție înțeleg că și astea sunt aduse din Rusia. Pe primul rând al pieței, o blondă de vreo 45 de ani aranjează păpușile Matrioșka. Deasupra acestora atârnă tricouri cu inscripţii şovine rusești. Vânzătoarea, o rusoaică, îmi spune că totul este adus din Rusia, de la Smolensk. Observ asta și pe abțibilduri. „Să nu credeți când vă spun că sunt făcute aici. Toate sunt aduse din Rusia; și tricourile, și matrioștele. Avem matrioște frumoase de la câteva sute până la 4.000 de lei”, îmi arată femeia cea mai mare păpușă încrustată cu pietre.

Trei zile am încercat să vorbesc cu șeful Direcției generale comerț a Primăriei Chișinău, Marcel Zambițchi, însă nu am mai reuşit. „Nu este, e la ședință, a plecat cu un grup de lucru, veniți la orele de primire”, ne-a sugerat secretara acestuia.