Petru Bogatu: Statul mafiot şi exportul de fiinţe umane

Statul mafiot şi exportul de fiinţe umane

Hărmălaia legată de mafia cărnii şi cea a vinului face valuri.  Însă oricât de scandaloase ar fi dezvăluirile, lucrurile, se pare,  nu se vor opri aici. Se anunţă altele, mult mai buimăcitoare decât tot ce am auzit până acum.

Pupitrul de comandă în loc de Kalaşnikov

Sub PCRM practic toate sectoarele economiei naţionale au încăput pe mâna unor gangsteri a căror armă este nu atât Kalaşnikovul, cât pupitrul de comandă al administraţiei centrale. În cei opt ani de zile, cât la guvernare s-au aflat comuniştii, statul s-a transformat într-o veritabilă organizaţie criminală.

Numeroşi reprezentanţi ai puterii politice şi ai instituţiilor de forţă s-au organizat, practic, în structuri mafiote, cu posibilităţi nenumărate de a monopoliza comerţul cu cele mai profitabile mărfuri, de a şantaja şi de a distruge vieţi pentru a pune mâna pe diverse proprietăţi. Privit din acest unghi, regimul politic de la Chişinău a degenerat într-un sistem plutocrat în care nici bună ziua nu se obţine fără mită. S-a constituit o reţea de corupţie instituţionalizată la cel mai înalt nivel.

Voronin a copiat verticala puterii lui Putin, preluând în întregime şi modelul rusesc de guvernare oligarhică în care câteva clanuri îşi subordonează în totalitate şi viaţa politică, şi cea financiară, încasând profituri fabuloase. Construit pe relaţii clientelare şi ne nepotism, regimul comunist a privilegiat o serie de familii care, sub supravegherea strictă a fostului preşedinte, a controlat aparatul de stat, mass-media şi, implicit, principalele tranzacţii economice.

Traficul de carne vie

Printre domeniile dirijate de oligarhia roşie, în afară de comercializarea cărnii, se nunăra vinul, zahărul, tutunul, construcţiile, fondurile publice, asistenţa financiară externă, stupefiantele şi, în fine, dar nu şi în ultimul rând, traficul de fiinţe umane. Despre implicarea politicului în acesta din urmă s-a scris mai puţin. Şi asta în ciuda faptului că, potrivit unor estimări, aproape un milion de cetăţeni ai Republicii Molova muncesc astăzi constant sau sezonier peste hotare. Doar puţini dintre ei sunt emigranţi cu acte în regulă care au joburi plătite legal. Ceilalţi lucrează la negru.

Foarte mulţi dintre conaţionalii noştri sunt victime ale traficului de fiinţe umane care, de altfel, nu înseamnă doar sclavie sexuală. Afacerea e mult mai vastă decât ne închipuim. Moldovenii sunt traficaţi pentru a fi supuşi unei exploatări nemiloase în prestări servicii, în agrucultură, la munci necalificate etc.

Nu întâmplător, anume după 2001 în Republica Moldova a luat proporţii ameninţătoare emigraţia ilegală. Potrivit datelor Centrului Internaţional „La Strada”, în anii 2002-2004, a crescut semnificativ numărul victimelor traficate în Orientul Apropiat şi Mijlociu, Europa de Est, în topuri figurând Turcia, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Cipru. În ultimii ani, rutele traficului de fiinţe umane duc tot mai des spre Polonia, Ucraina, Israel, mai puţin Europa Centrală.

Traficul cu fiinţe umane s-a globalizat, constituindu-se într-o adevarată industrie cu profituri de ordinul zecilor de miliarde de euro. Din punct de vedere financiar, tranzacţiile clandestine cu carne vie au devenit mult mai profitabile decat vânzările de droguri şi cedează întâietatea la ora actuală doar traficului de arme.

Cetăţenia română, un pericol pentru gangsteri

Nu e de mirare că cercurile oligarhice de la noi nu rezistă ispitei şi se aventurează în aceste afaceri murdare. Fără antrenarea înalţilor demnitari în odioase scheme mafiote nu ar fi cu putinţă  un exod fără precedent al moldovenilor peste hotare. În treacăt fie spus, una dintre cauzele pentru care Voronin şi compania s-au opus cu încrâncenare redobândirii cetăţeniei române a fost pericolul care planează asupra grupurilor criminale de a pierde astfel controlul asupra fluxului de migraţie în străinătate.

Printre instrumentele folosite de regimul PCRM în instaurarea unui sistem oligarchic cu trăsături clasice ale statului mafiot au fost crearea aghitprop-ului şi îngrădirea accesului cetăţenilor la informaţie, dar şi politizarea justiţiei până la anularea oricărei pretenţii de independenţă a puterii judecătoreşti. Privatizările frauduloase, contractele obţinute fără transparenţă şi prin licitaţii mimate, crearea unor structuri suprastatale anticonstituţionale care controlau tot ce mişcă în această ţară au făcut ca Republica Moldova să fie condusă după principiul găştii criminale care îşi poate permite orice doreşte.
Din acest punct de vedere, noua guvernare democratică se află în faţa unei mari provocări. AIE trebuie nu atât să schimbe în vârful piramidei unele persoane vechi cu altele noi, cât să demonteze un sistem nelegiuit care, prin infiltrare politică,  restricţionare a libertăţii de exprimare, accesul abuziv al unor segmente ale puterii la resurse energetice, dar şi la alte posibilităţi de căpătuială facilă, obligă cetăţeanul Republicii Moldova să aleagă din două una: emigraţia sau haiducia.
Evenimentele din 6 şi 7 aprilie au arătat că, în disperare de cauză, tot mai multă lume înclină să opteze pentru cea de-a doua soluţie. Ca oamenii să nu se mai vadă siliţi ori să voteze cu picioarele, ori să-şi facă dreptate exclusiv prin proteste stradale, trebuie să cadă nu numai Voronin, ci şi sistemul mafiot constituit de el.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu