Statul cere bani de la morţi // ŞOCANT

Compania Naţională de Asigurări în Medicină se judecă cu o persoană decedată în 2003 pentru o presupusă datorie din 2011
În Republica Moldova totul este posibil.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a acţionat în judecată un mort, solicitând de la acesta să achite poliţa de asigurare. Oficiul de executare a deciziilor judecătoreşti Anenii Noi a solicitat Serviciului Vamal aplicarea interdicţiei pe numele decedatului de a trece hotarul, iar o copie a încheierii a ajuns la Direcţia Generală Documentare a Populaţiei ca nu cumva, vezi Doamne, acestuia să i se prefecteze paşaport.

Agenţia Teritorială Bender a CNAM a acţionat în judecată un cetăţean care a decedat acum opt ani solicitându-i să achite poliţa de asigurare în valoare de 2772 de lei şi taxa de judecată în mărime de 135 de lei. Bărbatul a decedat în 2003, cu un an înainte ca asigurările în medicină să devină obligatorii.

Valentina Radu, soţia bărbatului decedat, spune că, după ce a primit peste zece scrisori de la Agenţia Teritorială Bender, Judecătoria Anenii Noi şi Oficiul de executare a deciziilor judecătoreşti, s-a întrebat dacă nu s-a ţicnit şi dacă într-adevăr bărbatul său a decedat.

Scrisori adresate decedatului

Valentina Radu, 49 de ani, este originară din Hârbovăţ, Anenii Noi. Prima scrisoare pe numele soţului, Radu Anatolie Dumitru, a primit-o la 16 septembrie 2011. Agenţia Teritorială Bender îi solicită acestuia să se prezinte la sediul Agenţiei pentru a achita poliţa de asigurare. „Am crezut că e o eroare. În sat, mai sunt persoane cu acelaşi nume, soţul meu a decedat cu opt ani în urmă”, ne spune femeia.

La începutul lui noiembrie 2011 însă, a mai primit o scrisoare. Aceasta conţinea deja numele soţului, anul naşterii şi codul personal al acestuia. Nu mai putea fi vorba de o eroare. I se aducea la cunoştinţă că Judecătoria Anenii Noi, judecător Dorin Musteaţă, a emis o ordonanţă în care de la decedat se solicita 2772 de lei şi taxa de stat în valoare de 135 de lei.

Situaţia i s-a părut cu atât mai deplasată cu cât Ştefan Cimbir, directorul Agenţiei Teritoriale Bender care a acţionat răposatul în judecată e originar din aceeaşi localitate. Atunci când i-a decedat soţul, acesta lucra medic. În plus, soţia acestuia lucrează medic la Centrul de Sănătate Hârbovăţ. „Am alergat la Centrul de sănătate, la Liuba Cimbir, şi am întrebat-o cum e posibil CNAM să ceară poliţă de asigurare de la un mort. Foarte calm, aceasta mi-a spus să iau confirmare de la Primărie că el (soţul său – n.r.) a decedat şi să o prezint la agenţie ce îşi are sediul la Varniţa.

Eram confuză şi tulburată, de aceea, în mod mecanic, i-am dat ascultare. Am alergat la primărie, dar acolo s-au mirat… Primarul mi-a zis că am certificatul de deces, pe care într-adevăr îl am acasă, şi că alte acte în acest sens nu se mai emit. Am înţeles că am fost indusă în eroare chiar şi de medicul din sat. Mi s-a părut că îşi bat joc toţi de mine”, ne spune Valentina Radu care, pe lângă celelalte probleme, mai e şi bolnavă de diabet.

A refuzat să meargă la Varniţa. De altfel, după decesul soţului, a rămas cu trei copii. Cele două fete sunt studente la Chişinău, iar fiul mai mare lucrează în Federaţia Rusă. „N-am mai întâlnit asemenea greutăţi ca acum. Sunt singură, toată gospodăria e pe umerii mei, cu greu le ajut pe cele două fete să-şi continue studiile. Nu am bani să cheltui aiurea pe drumuri, iar ca să merg la Varniţa, unde îşi are sediul agenţia, trebuie să trec prin vama transnistreană. M-am gândit că e problema lor şi că n-au decât s-o rezolve cum vor”, mai spune femeia.

Mortului i se interzice să treacă hotarul

O lună mai târziu, au primit scrisori de la biroul executorului judecătoresc, Anatolie Maţarin, tot pe numele decedatului. Executorul îi solicita „debitorului Radu Anatolie Dumitru” să achite cheltuielile de judecată în valoare de 135 de lei şi taxa „pentru efectuarea actelor executorului judecătoresc şi a cheltuielilor legate de procedura de executare” (sic!) în valoare de 80 de lei.

Maţurin a dispus aplicarea sechestrului pe bunuri materiale în valoarea sumei de mai sus. Mai mult, acesta a transmis o copie a încheierii Direcţiei Generale Documentare a Populaţiei, pentru interzicerea perfectării paşaportului pentru decedatul Anatolie Radu, iar o altă copie a încheierii este transmisă Serviciului Vamal. Dacă ar fi să iasă din mormânt Anatolie Radu, n-ar mai putea trece frontiera de stat.

Întors din Federaţia Rusă, Victor Radu, fiul Valentinei Radu, s-a îngrozit când a găsit scrisorile. „I-au dat lacrimile şi m-a întrebat ce sunt astea? Doar în R. Moldova e posibil aşa ceva. Auzeam înainte că morţii votează şi nu înţelegeam cum e posibil. Acum înţeleg, poate că ar fi votat şi soţul meu din moment ce mai figurează ca fiind viu”, se dă cu părerea femeia. Ne mai spune că a fost foarte bulversată de situaţie: „Uneori, mă întreb dacă e cu adevărat mort”, ne mai spune ea.

„Judecătorul Mesia”

Avocatul Victor Nircaş, la care a apelat familia Radu, ne spune că nu a mai întâlnit o asemenea situaţie. „În cazul dat, judecătorul Musteaţă a avut un rol de Mesia, a judecat un mort, or legea prevede că judecătorul nu poate emite nicio decizie, nicio încheiere până nu vede persoana”, afirmă acesta. Juristul ne mai spune că vor face recurs împotriva ordonanţei emisă de judecător. „În cazul dat, CNAM, prin reprezentanţii săi în teritoriu, se arată interesată doar de bani. Au luat lista oamenilor, nici n-au dat un telefon să vadă cine sunt aceştia. Zilele acestea, mi s-a adresat încă o femeie. Îşi câştigă cu greu existenţa muncind împreună cu fiica minoră pe câmp, cu ziua. Mi-a spus că uneori n-au nici ce mânca, iar aceeaşi agenţie încearcă să stoarcă de la ele 5000 de lei, datoria pentru poliţe. E bine ca aceşti funcţionăraşi să mai iasă din birouri, să mai discute cu oamenii, să vadă cum trăiesc înainte de a le trimite scrisori de acest gen. De altfel, au ajuns să comunice cu morţii”, mai spune juristul.

Judecătorul: „Regret cele întâmplate”

Solicitat de JURNAL, judecătorul Dorel Musteaţă se emoţionează: „Nu ştiam că persoana a decedat. Am primit de la Ştefan Cimbir, şeful agenţiei, un set de acte. Nu am verificat cine sunt aceşti oameni. Conform legii, o ordonanţă judecătorească poate fi emisă în lipsa părţilor”, ne spune judecătorul. Se revoltă de ce familia n-a prezentat o copie a certificatului de deces. „Oare nu credeţi că e cazul să se documenteze mai întâi cei care pornesc un astfel de proces?”, îl întrebăm la rândul nostru. Judecătorul ne dă dreptate. „Regret că s-a întâmplat aşa”, ne mai spune el.

Am încercat să aflăm şi opinia lui Ştefan Cimbir. Directorul adjunct al Agenţiei ne-a informat că acesta este la funeraliile unei persoane apropiate. Aceasta ne face legătura cu juristul agenţiei. „În baza de date a CNAM, persoana în cauză este vie”, ne spune o voce de femeie de la celălalt capăt al firului. „Nu avem dovezi că ea a murit. Doamna trebuie să ne prezinte copia certificatului de deces ca noi să putem înceta procedura de executare a deciziei judecătoreşti”, ne mai spune juristul. Ambele funcţionare ale agenţiei au refuzat să se prezinte.

Solicitată de JURNAL, Valentina Radu ne mai spune că nu va merge la agenţia teritorială CNAM, angajaţii acesteia sunt datori să rezolve pe cale amiabilă situaţia, în caz contrar, va acţiona instituţia în judecată şi va cere despăgubiri morale.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu