Statuia lui Lenin din Piaţa Basarabiei se vinde la kilogram pe site-urile ucrainene

6278809-afp-mediafax-foto-anatoli-boikoFragmente din statuia lui Lenin dărâmată duminică de opozanţii regimului de la Kiev au fost puse în vânzare luni pe mai multe site-uri ucrainene la un preţ de pornire de 6,25 euro pe kilogramul de cuarţit din acest monument, transmite EFE, citată de Agerpres.

„Vindem un fragment din ultimul Lenin de la Kiev. Preţul fragmentelor din Lenin depinde de greutate şi de partea corpului din care provin. Mâna costă 1.000 de grivne (120 de dolari), o parte a braţului (90 de dolari)”, sună unul dintre anunţuri. În ce priveşte capul fondatorului statutului sovietic, „acesta nu are preţ”.

„Pune-le un preţ”, se arată într-un anunţ, care oferă la 50 de grivne pe kilogram (6,25 de dolari) bucăţi din monumentul lucrat în cuarţit roşu, aceeaşi rocă folosită la construirea Mausoleului lui Lenin de la Moscova, unde se află depus trupul îmbălsămat al acestuia.

Statuia, operă a sculptorului Serghei Merkurov şi care era amplasată în Piaţa Basarabia din decembrie 1946, a fost dărâmată duminică de un grup de manifestanţi cu ajutorul unor cabluri de oţel. Circa 30 de persoane mascate au încercuit statuia cu o coardă, pe care au fixat-o de copacii din apropiere, dărâmând monumentul şi strigând ‘Jos, parazit comunist!’, a relatat duminică AFP.

Poliţia a deschis un dosar penal în baza articolului 294 din Codul Penal (revoltă în masă).

„Este nevoie de reţinere de la acţiuni necivilizate. Statuia lui Lenin nu rezolvă nimic, iar dărâmarea sa nu face decât să complice negocierile cu alte forţe politice”, a declarat pe scena amplasată în Piaţa Independenţei cântăreaţa Ruslana, câştigătoarea concursului Eurovision din 2004, care se numără printre cei ce protestează de mai multe zile împotriva puterii de la Kiev.

Între timp, liderul comuniştilor ucraineni, Petro Simonenko, a afirmat că acest incident nu este doar „un act de vandalism”, ci demonstrează că obiectivul protestelor antiguvernamentale este „incitarea la ură (…) şi distrugerea statului prin toate mijloacele”. Simonenko a acuzat opoziţia că foloseşte, cu aprobarea SUA şi a Uniunii Europene, grupuri extremiste formate din tineri neonazişti pentru a provoca autorităţile.

În noaptea de duminică spre luni a fost de asemenea decapitată o altă statuie a lui Lenin dintr-o localitate din regiunea Odesa.

gandul.info