Statistici versus realitate // Ca să supraviețuiești cu 2.000 de  lei lunar, trebuie să mergi la muncă flămând

Biroul Național de Statistică a calculat minimumul de existență pentru anul 2018. Potrivit datelor statistice, pentru a supraviețui, un bebeluș de până la un an are nevoie de 712 de lei lunar. Unui copil de vârsta preșcolară i-ar ajunge 1540 de lei, celui de vârsta școlară sau unui adolescent – 2031 de lei. BNS susține că pentru bărbați, suma lunară necesară este de 2186 de lei, iar femeilor le ajung 1830 de lei. Persoanelor care s-au pensionat pentru limita de vârstă le sunt suficienți 1574 de lei.

Iată ce ne spun câteva mămici despre cheltuielile lunare pentru copii:

Natalia, mama unui bebeluș de opt luni:

„Eu acum am calculat plus, minus, strictul necesar, scutece, șervețele umede, și mâncare (legume, fructe, cereale, carne, lactate), per total: în jur de 1500 de lei.”

Oxana, mamă a doi copii:

„Pentru un copil de până la 1 an, alimentat exclusiv la piept până la șase luni, cheltuiam lunar doar pentru scutece 500 de lei și șervețele umede, 60 de lei. Dar copilul trebuie și îmbrăcat, iar hăinuțele trebuie schimbate la 1-2 luni. De la șase luni se introduce alimentația solidă, care costă. Este nevoie de detergenți, jucării, cărți potrivite vârstei. Și astea sunt pentru un copil sănătos, dar dacă se îmbolnăvește, medicamentele sunt foarte scumpe.”

Maria, mamă de bebeluș:

„Scutece – 290 lei
Șervețele umede – 40 lei
Detergent – 115 lei
Gel de duș – 70 lei
Șampon – 90 lei
Un set de îmbrăcăminte – 350 lei
Bepanten, unguent – 250 de lei
În jur de 1200 lei lunar, și asta nu e tot.”

Cristina, mamă a doi elevi:

„Pentru un copil de școală este nevoie lunar de circa 3000 de lei, bani pentru drum, prânz, meditații și unele rechizite – 1500 de lei. De îmbrăcat și încălțat nu cumpărăm în fiecare lună, însă de două ori pe an cheltuim vreo 5000-7000 de lei. În plus taxa școlară, fundația școli, a clasei, diferite evenimente, lunar, până la 500 de lei. Adolescenților le trebuie mai multe, ei deja vor și distracții, tehnologii moderne, călătorii, haine noi, nu de la rude, așa că cei de la statistică habar nu au de câți bani are nevoie lunar un adolescent.”

 Ce spun bărbații și femeile despre cheltuielile lunare:

Sergiu Juc, 40 de ani:

„Uneori îmi ajung 2000 de lei lunar, dacă mănânc numai cartofi și fasole, și nu fumez. Întreținerea locuinței costă, mașina se strică des, din cauza drumurilor, iar reparația te frige la buzunare.”

Alina Lungu, 36 de ani:

„1800 de lei lunar pentru o femeie, vorbiți serios? Atunci trebuie să aleg, ori mănânc cât de cât produse alimentare sănătoase, și nu-mi ajung bani pentru articole de igienă. Ori spălată și călcată, dar flămândă. Luna trecută, am făcut niște analize care m-au costat 3500 de lei, iar tratamentul 6000 de lei, cei care efectuează aceste calcule pe ce lume trăiesc?”

Pensionarii

Biroul Național de Statistică susține că unui pensionar, beneficiar de pensie pentru limita de vârstă, lunar îi sunt suficienți 1574 de lei. În R. Moldova sunt 400 de mii de beneficiari de pensii pentru limită de vârstă. Din 817.000 de pensionari, 610.000 primesc o pensie de până la 2000 lei. 

 Andrei, 26 de ani:

„Lucrez la stat pentru un salariu de doar 3056 de lei, dintre care cu 1500 de lei plătesc gazda. Cu a doua jumătate a salariului sunt nevoit să supravieţuiesc cumva timp de o lună întreagă. Mie nimeni nu-mi trimite geantă, bani. Numai eu ştiu câte zile am lucrat flămând, de câte ori m-am culcat flămând după o zi de lucru. Salariul de cel puţin vreo 7000 mii de lei pe care mi l-aş dori, rămâne încă un vis pentru mine. Cheltuieli pentru gazdă, mâncare, produse de igienă, transport, distracţii, sport (foarte mult îmi doresc să frecventez bazinul), abonament la telefon şi internet, studiile la universitate…. dar şi ca să o ajut pe mama care şi ea trăieşte cu chirie în oraşul Rezina – pentru toate acestea aş avea nevoie de un salariu de 10 000 de lei.”

Larisa, 62 de ani, Glodeni:

„Am pensia de 1585 de lei, cu tot cu compensație, doar lumina lunar mă costă 700 de lei, de mâncare nici nu mai vorbesc, cumpărăm totul, începând cu chibriturile și terminând cu sarea. Sunt nevoită să merg la muncă în străinătate, altfel murim de foame și de frig în casă.”

Zinaida, 63 de ani, Fălești:

„Suntem cu soțul ambii pensionari, dar muncim în continuare, locuim la bloc și ne costă foarte scump serviciile. Lunar, cheltuim numai 2000 de lei pentru utilități, iarna mai mult. De mâncare cumpărăm totul de la piață, magazin, iarăși cel puțin 1000 de lei. Avem nepoți și vrem și lor să le facem câte o bucurie. Dacă n-am lucra, pensia nici pentru noi nu ne-ar ajunge. Ce spune statistica este un fals, nu poate supraviețui un pensionar cu 1500 de lei lunar, eu doar atât dau pe medicamente.”

Sondaj realizat de Carolina Chirilescu

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)