STATISTICĂ // În timp ce Dodon se chinuie să îi ducă pe moldoveni în Rusia, aceştia fug de acolo

Deşi Dodon îi îndeamnă pe moldoveni să meargă la lucru în Rusia, angajându-se chiar să le rezolve problemele cu legea, numărul conaţionalilor noştri aflaţi în Federaţia Rusă continuă să scadă vertiginos, constituind la începutul lui iunie 2017 430.750 de persoane, în scădere cu 67.000 faţă de situaţia de la 1 iunie 2016, arată un studiu elaborat de experţii Institutului de analize sociale şi prognoze al Academiei prezidenţiale pentru economie şi administraţie publică, scrie mold-street.com.

Este cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, relevă un studiu realizat de RANEPA. Astfel, dacă la începutul lui iunie 2014, în Rusia se aflau 584.423 de moldoveni, peste patru ani, numărul acestora s-a redus cu peste 154.000 de persoane (o scădere de peste 26%).

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi din alte state CSI. Fluxul de migranţi este în scădere (Armenia, Ucraina sau Belarus) sau creşte în ritm lent (Uzbekistan, Tadjikistan), cu toate acestea, nu a revenit la nivelul de până la criza din 2014. Pe fondul unei scăderi a ratei natalităţii în Rusia, în prima parte a anului, pentru prima dată din 2010, au existat mai puţine naşteri decât decese. În această situaţie, imigranţii au încetat complet să compenseze declinul demografic. Potrivit Rosstat, în prima jumătate a anului 2017, intrările de imigranţi au compensat pierderile de populaţie ale Rusiei doar în proporţie de 85,7%. „Populaţia din ţările CSI nu are motive să revină în oraşele ruseşti”, constată autorii, care spun că fluxul nu ar atinge nici valorile din 2010.

SURSA: .mold-street.com

„În urma crizei din 2014, cetăţenii R. Moldova au început tot mai greu să îşi găsească de lucru în Federaţia Rusă şi decid să revină acasă, de aceea numărul lor scade pentru o anumită perioadă. Totodată, liberalizarea regimului de vize, libera circulaţie în Europa, a constituit o posibilitate pentru concetăţenii RM să plece pe perioade mici în UE. Avem toate motivele să spunem că numărul cetăţenilor care decid să schimbe Federaţia Rusă pe Uniunea Europeană a crescut. Prin urmare, o parte din cei care lucrau odinioară în Rusia îşi pot permite să plece în Occident”, a observat expertul IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniţă.

Amintim că, în 2014–2017, 982.764 de moldoveni, posesori ai pașapoartelor biometrice, au fost înregistrați la ieșirea din R. Moldova prin punctele de trecere situate la hotar cu România și Aeroportul Internațional Chișinău. Dintre aceștia, au revenit în R. Moldova 849.591 de persoane, ceea ce constituie 86,4%.  Alte 13,6% nu au revenit în Moldova.

În plus, „nu trebuie să neglijăm numărul cetăţenilor Republicii Moldova care au reuşit să îşi redobândească cetăţenia României, numărul de cereri exact în aceeaşi perioadă a cunoscut o creştere considerabilă”, a adăugat Ioniţă.

Se estimează că numărul moldovenilor care au redobândit până în prezent cetățenia română este aproximativ 800.000.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)