Stare de război la hotar cu R. Moldova

Cetățenii RM care se vor deplasa în Ucraina trebuie să fie pregătiți de un control sporit al documentelor și al bagajelor la trecerea frontierei

Rada Supremă a Ucrainei a aprobat luni seară decretul preşedintelui Petro Poroşenko privind instituirea Legii marţiale pentru o perioadă de 30 de zile în zece regiuni ucrainene situate la hotarele cu Rusia şi Transnistria.

Fostul ministru al Apărării de la Chișinău, generalul Valeriu Troenco, consideră că cele întâmplate în regiunea strâmtorii Kerci reprezintă o acțiune planificată de serviciile rusești, care contravine normelor internaționale. Acțiunea Rusiei este realizată cu scopul de a anexa Marea Azov și teritoriile adiacente – Mariupol și Berdyansk. Instituirea Legii marțiale într-o regiune adiacentă Transnistriei ar trebui să pună în gardă autoritățile Republicii Moldova, consideră generalul, deoarece ar putea să ducă la escaladarea situației în raioanele de est ale R. Moldova.

Legislativul ucrainean a aprobat Legea marţială după ce duminică serviciile speciale ruseşti au sechestrat trei nave marine ucrainene, sub pretextul că acestea ar fi încălcat legislaţia maritimă.

Incidentul s-a produs în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov. Autorităţile ucrainene susţin că au informat autoritățile ruse că navele lor vor trece prin această regiune, în drum spre porturile Mariupol și Berdyansk aflate în zona de conflict.

De cealaltă parte, Rusia susţine că navele ucrainene ar fi pătruns ilegal în apele teritoriale ruseşti. Legislativul ucrainean a adoptat o rezoluţie în care a solicitat Occidentului să oprească agresiunea rusă şi să trimită observatori şi nave de război în regiune.

Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel la dezescaladarea situaţiei, solicitând Federaţiei Ruse „să restaureze libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci”. În urma acestui incident militar, Ucraina a instituit Legea marţială în regiunile Odesa, Mikolaiv, Herson, Zaporijjea, Luhansk, Donețk, Sumî, Harkiv, Cernihiv și Vinița.

O lovitură aplicată economiei Ucrainei

Cetățenii RM care se vor deplasa în aceste regiuni trebuie să fie pregătiți de un control sporit al documentelor și al bagajelor la trecerea frontierei.

În regiunea Odesa vor fi instalate noi posturi militare după regulamentul anilor 2014–2015. Acestea vor fi plasate la ieșirile din oraș şi pe drumurile strategice spre Kiev, Nikolaev și Cuciurgan – la hotar cu Transnistria. Militarii vor verifica, în conformitate cu regulamentul militar, mașinile suspecte, transportul cu persoane care au atins vârsta mobilizării, și mașinile cu numere de înmatriculare străine etc.

Valeriu Troenco

Potrivit generalului, Valeriu Troenco, Federația Rusă a pregătit provocarea din regiunea strâmtorii Kerci încă în august curent. Serviciile speciale rusești au recurs la mai multe blocaje, au construit podul care leagă Crimeea de Rusia, și-au întărit potențialul militar în bazin, unde au concentrat circa 100 de nave. Jumătate din aceste vase sunt ale Serviciului Federal de Securitate (FSB), iar cealaltă jumătate – ale forțelor armate rusești.

„Acțiunea de duminică întreprinsă de autoritățile ruse contravine legislației maritime. Or, așa cum s-a demonstrat ulterior, celor trei nave ucrainene care au vrut să treacă prin strâmtoare le-a fost blocat accesul și erau pe cale de întoarcere. Acestea aveau misiunea să treacă prin strâmtoare, pentru a intra în cele două porturi din Mariupol și Berdyansk, cu scopul de a escorta navele civile de acolo. Vasele au fost sechestrate când erau deja în apele internaționale ale Mării Negre”.

Potrivit expertului, Moscova intenționează să anexeze Marea Azov și teritoriile adiacente, Mariupol și Berdyansk, pentru că acolo sunt cele două porturi care primesc nave din toată lumea și prin care trec circa 25% din mărfurile de export ale Ucrainei.

„Este o lovitură aplicată economiei Ucrainei. Blocarea accesului în strâmtoarea Kerci va crea haos în aceste porturi, se va încălca graficul legat de sosirea și plecarea navelor și vor spori plățile pentru întreținerea bunurilor în port. Kremlinul a creat intenționat acest blocaj”.

A crescut numărul exercițiilor militare în Transnistria

Cât privește situația de la hotar cu Transnistria, generalul Troenco consideră că Ucraina va spori acum controlul la frontieră și va bloca orice posibilitate de întreţinere a forţelor militare de pe teritoriul Transnistriei.

„Acest proces va duce la sporirea tensiunilor dintre Rusia, Ucraina şi, bineînţeles, Republica Moldova. Odată cu blocajele care au fost create în regiunea Kerci şi Crimeea, a sporit pregătirea forţelor militare şi paramilitare din regiunea transnistreană. Numărul exerciţiilor militare s-a triplat. Putem să ne aşteptăm la o escaladare a situaţiei în regiune. Nu ştiu cum nu vede guvernarea pericole, eu observ un pericol iminent în această situaţie”, a subliniat generalul.

Planul Novorosia, unul periculos

Cât privește planul Novorusia, conceput de Kremlin, care prevede crearea unui nou stat (după modelul Abhaziei și Osetiei de Nord), ce ar cuprinde partea de est și sud a Ucrainei, de la Luhansk până la Odesa, inclusiv Bugeacul și gura Nistrului, există forțe care se ocupă de realizarea acestuia, menționează generalul și atunci când va fi conjunctura necesară, ar putea fi pus în aplicare. „Până acum a fost război terestru în Ucraina, acum războiul a trecut pe mare și nu e exclus pericolul unui atac aerian. Conform ultimelor informații ale serviciilor operative, la granița ucraineană, chiar în Crimeea, sunt concentrate circa 500 de avioane de luptă ale Federației Ruse”.

Ion Costaș: „Nu am fost auzit în 1992”

Generalul Ion Costaș, Foto: unimedia.info

La rândul său, generalul Ion Costaș a afirmat că instituirea Legii marțiale în regiunea de la hotar cu Transnistria este întemeiată. „Așa trebuia să fie și în R. Moldova în 1992. În nicio  regiune nu a fost aplicată Legea marțială. La Tighina, se desfășurau ostilități, iar la Chișinău aveau loc nunți și cumetrii. Instituirea Legii marțiale presupune mobilizarea întregii societăți, a industriei, pentru consolidarea apărării și rezistenței militare, presupune prevenirea propagandei mediatice și a spionajului”, a precizat Costaș.

„Atâta timp cât avem o bază militară rusă și un aeroport funcțional la Tiraspol, pericolele din această regiune reprezintă o amenințare atât la adresa Ucrainei, cât și a R. Moldova.”

„Am încercat să apărăm acest pământ în 1992, dar nu am reușit. Nu am avut forțele necesare și nici aliați puternici care să susțină integritatea teritorială a Republicii Moldova. Astăzi, aeroportul din Tiraspol poate să găzduiască orice avion rus implicat în misiuni ilegale pe teritoriul Ucrainei”, a observat Costaș.

„Avem o armată de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova, depozitele de muniții de la Cobasna sunt pline. Îngrijorarea ucrainenilor este fondată.”

Generalul și-a amintit despre o discuție avută cu omologul său ucrainean, Konstantin Morozov, în 1992 la Minsk: „I-am spus atunci: ’Kostea, transmite-i președintelui Leonid Kravciuk că Transnistria este un pericol atât pentru noi, cât și pentru Ucraina și avem nevoie de susținere. În 1992, două batalioane ucrainene au susținut separatiștii în Războiul de pe Nistru. Nu am fost auziți, iar timpul a demonstrat că am avut dreptate. Acum au un dușman aici, în coastă, chiar mai puternic decât atunci”, a conchis generalul.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu