Stăpânul propriului destin // Oameni buni

Având oferte tentante, a ales să meargă împotriva curentului

Cuvântul care îl urmăreşte pe Adrian Duca este reformă. În urma reformei Ministerului Administraţiilor Locale, a rămas fără serviciu. Din motive financiare, a refuzat postul propus în cadrul administraţiei centrale şi, împreună cu unele rude, a deschis un centru medical în Ungheni.

 

Marina LIŢA

 

„Mă numesc Adrian Duca şi am 31 de ani”, începe discuţia tânărul. Îmbrăcat în cămaşă neagră şi pantaloni la dungă, acesta roteşte telefonul mobil în mână şi doar din când în când se opreşte să răspundă la unele apeluri pe care le aştepta.

 

Omul-diplomat

 

Tânărul susţine că, de la vârsta de cinci ani, ştia ce va deveni. „Îmi doream să devin diplomat. Îmi amintesc cum îl priveam cu admiraţie pe bunelul meu, care era preşedinte de colhoz. Avea permanent o geantă-diplomat şi, de la înălţimea unui copil, mi se părea o persoană foarte importantă. De aceea atunci când am plecat în clasa întâi, în loc de ghiozdan, mi-am cumpărat o geantă-diplomat şi le spuneam tuturor că mă voi face diplomat. Cred că făceam asociere cu servieta pe care o purtam”, îşi aminteşte, cu zâmbetul pe buze, tânărul.

 

Potrivit lui Adrian, mai târziu deja îşi dorea să facă Dreptul. „Dar nu am renunţat la servieta mea şi la şcoală tot cu geanta-diplomat mă duceam. Vreau să spun că, odată ce mi-am stabilit scopul în viaţă, am început să merg pas cu pas spre realizarea lui. După clasa a opta am lăsat şcoala din Teleneşti şi am venit să continui studiile în Chişinău. Am urmat colegiul, iar apoi am intrat la Academia de Studii Economice din Moldova, specialitatea Drept Economic”, povesteşte Duca.

 

Reforme şi schimbări

 

După masterat s-a angajat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), ca specialist, cu un salariu de circa 500 de lei. „În urma unor reforme, am ajuns la Agenţia pentru Dezvoltare Regională. Apoi, după aceleaşi reforme, am trecut la Ministerul Administraţiilor Publice Locale (MAPL). Astfel, la 26–27 de ani, eram şef de direcţie în cadrul Guvernului, fără pile, fără ajutor. Din cauza vârstei, eram deseori privit de sus. Atunci când s-a făcut lichidarea MAPL, mi s-a propus să fiu şef de direcţie în MDRC, dar nu am acceptat pe motiv că nu mă aranja salariul. Nu făceam faţă cerinţelor cu un salariu de trei mii de lei”, susţine acesta.

 

Un an de zile a fost fără serviciu. „Nu ştiam ce să fac. Mă gândeam să plec peste hotare, pentru că atât părinţii mei, cât şi ai soţiei sunt de mai bine de zece ani în Italia. Dar mi-a fost greu să mă rup. Lucrând în Guvern intenţionam să încep unele proiecte. Am şi aplicat, dar cu „ajutorul” unor persoane, nu am reuşit. Acum pot să le mulţumesc, pentru că am devenit stăpânul propriului meu destin”, comunică tânărul.

 

„Nu am putut să plec”

 

Împreună cu unele rude, care sunt medici, a decis în 2010 să deschidă un Centru Diagnostic Privat la Ungheni. „Puteam să-l deschid şi la Chişinău, dar

ar fi fost bine dacă aş fi rezistat până azi. Mai mult ca sigur că mă înghiţeau rechinii. Am ales Ungheniul, pentru că este mai departe de capitală, dar în acelaşi timp are potenţial de dezvoltare”, explică Duca.

 

Deşi „afacerea”, după cum îi spune Centrului, este pe roate, întâmpină probleme la orice pas. „Avem concurenţă din partea statului. Spitalul din localitate are un laborator, dar situaţia e diferită. Noi le oferim pacienţilor rezultatele a doua zi. E adevărat că preţurile sunt mai mari decât la spital, dar în comparaţie cu centrele medicale private din Chişinău sunt cu 25 – 30 la sută mai mici, la care mai pui timpul şi banii economisiţi pe drum”, susţine tânărul.

 

Lipsa specialiştilor

 

O altă problemă cu care se confruntă este lipsa de cadre. „Punctul forte al nostru este că am putut identifica pe cei mai buni medici din Ungheni. Dar aducem specialişti şi din Chişinău. Adică medicii din spitalele din capitală vin o dată pe săptămână să ofere consultaţii medicale persoanelor din Ungheni. Ţin să menţionez că deja avem pacienţi din raioanele alăturate – Făleşti şi Nisporeni”, afirmă Adrian.

 

În acelaşi timp, referindu-se la lipsa de specialişti, acesta spune că Colegiul de Medicină din localitate le oferă asistenţi medicali în fiecare an. „Pe la finele anului, se adresează persoane care au absolvit colegiul, o perioadă sunt angajate şi, dacă fac faţă, sunt angajate”, spune acesta.

 

Secret familial

 

Despre planurile de viitor povesteşte mai rezervat. Cert e că ar dori ca Centrul Medical pe care l-a deschis să devină un nume în Vestul RM. „După anul nou intenţionăm să ne extindem, pentru că numărul de pacienţi este în creştere şi spaţiul pe care îl avem nu ne permite să le oferim asistenţa necesară. Vrem să deschidem cabinete de consultanţă pentru terapeuţi, ginecologi, pediatri, inclusiv laboratoare de investigaţie”, comunică Duca.

 

Însă, pe moment, prioritate are proiectul de screening. „Circa 19 mii de persoane din raionul Nisporeni, cu vârsta între 40 şi 65 de ani, vor fi verificate gratuit pentru a identifica factorii de risc ce provoacă bolile cardiovasculare. Este un proiect care va fi implementat cu ajutorul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină”, explică acesta.

 

Despre planurile personale vorbeşte mai puţin. „Sunt căsătorit cu persoana de care m-am îndrăgosti încă atunci când eram student. Avem o fetiţă şi mai am un secret în familie, dar pe moment nu vreau să-l divulg”, spune Adrian.

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)