Stanislav Nicolau s-a mutat cu traiul în Anglia. Acum familia lor locuieşte în or. Manchester

apropo1
Stanislav Nicolau, violonistul şi vocea inconfundabilă a formaţiei „ProBachus”, se află în Marea Britanie. A plecat acum o lună, împreună cu soţia sa, Natalia, şi cu Alexandru, băiatul lor de cinci ani. Familia Nicolau nu a ales această ţară ca destinaţie de vacanţă, ci s-a mutat cu traiul în Anglia definitiv. Actualmente cei trei locuiesc la Manchester, unul din cele mai mari oraşe britanice. În premieră, pentru JURNAL de Chişinău, Stanislav Nicolau vorbeşte despre pasul radical pe care l-a făcut acum o lună.Nu şi-a dorit niciodată să plece din Moldova, unde avea o carieră frumoasă şi un public minunat pe care l-a câştigat vreme de 16 ani, cât a cântat alături de prietenii şi colegii săi din „ProBachus”. Până a fi parte din familia „ProBachus”, muzicianul a făcut parte din Ansamblul „Joc”, alături de care a străbătut lumea în lung şi-n lat.

„După plecarea comuniştilor am avut o speranţă, însă…”

a

„În perioada sovietică puţini erau cei care puteau călători, eu însă aveam acest noroc. Îmi plăcea să descopăr ţări străine, dar de fiecare dată plecam de acasă cu dorinţa de a reveni. Acum o lună însă am fost nevoit să-mi părăsesc ţara”, ne mărturiseşte violonistul.

Au luat drumul străinătăţii pentru binele băiatului lor, Alexandru, în vârstă de cinci ani. Stanislav Nicolau şi soţia sa au tot sperat că starea de lucruri în R. Moldova se va schimba în bine, dar zadarnică le-a fost nădejdea.
„Speranţa asta părea realizabilă după plecarea de la putere a comuniştilor. Însă azi constatăm că Moldovioara noastră frumoasă e la fel de departe de viitorul european ca şi înainte de 2009. Pleacă lumea de acolo, e trist…”, ne-a declarat artistul.

O decizie grea, dar corectă şi bine calculată

a

Avea spectacole şi invitaţii la evenimente private organizate de moldoveni, însă banii câştigaţi nu-i ajungeau decât pentru strictul necesar. Undemai pui că preţurile în R. Moldova cresc ca pe drojdii, pe când salariile rămân aceleaşi.
„Cheltuielile erau mari, numai grădiniţa feciorului mă costa lunar 2000 de lei. După ce ne-am căsătorit ne-am luat apartament în rate, pentru o perioadă de 10 ani. Trăgeam plugul bine, pentru că aveam spectacole, turnee, nunţi. Nu ne confruntam cu probleme financiare grave, însă veniturile ne ajungeau doar pentru strictul necesar. De vreo jumătate de an ne tot bătea gândul să plecăm din Moldova. E o decizie care se ia mai greu şi după multă chibzuială. Iniţial m-am dus în Anglia de unul singur, pentru ca timp de o lună să tatonez terenul şi să-l pregătesc pentru venirea soţiei şi a fiului. Eu încă nu cunosc engleza, în schimb Natalia o cunoaşte foarte bine. Însă urmează să o învăţ alături odată cu feciorul meu, care va merge la şcoală zilele acestea”, povesteşte Stanislav Nicolau.

Cântă într-un restaurant armenesc

a

Fiind un muzician bun, cu o voce care te cucereşte din prima, Stanislav Nicolau nu a avut probleme în a-şi găsi de lucru. A fost invitat să cânte într-un restaurant cu bucătărie armenească, unde cântă melodii armeneşti, româneşti şi ruseşti.

„Nu am un repertoriul bătut în cuie – cânt tot ce simt şi văd că prinde la public. Cânt şi la vioara pe care mi-am luat-o nu pentru a cânta prin localuri, ci pentru ca s-o am la mine când vor da petreceri prietenii mei. Nu m-am aşteptat că-mi voi găsi atât de repede un job, iar bucuria mea cea mare a fost atunci când am revenit la Chişinău după soţie şi băiat – colegul meu, Vitalie Andrieş, m-a ajutat să înregistrez câteva piese. Şi, deşi sunt departe băieţii din

„ProBachus”, vom colabora şi de acum încolo, doar că pe internet. Pentru început, e bine! Soţia lucrează şi ea, însă aşteptăm ca piciul nostru să înceapă şcoala, să vedem ce program va avea, ca să ne putem programa şi noi timpul la job. Ţin să vă spun că aici, în Manchester, pentru şcoală părinţii nu achită niciun ban, iar în primii doi ani de studii elevii sunt hrăniţi gratis. Nu plătim nici pentru cărţi sau caiete. În Anglia totul e făcut pentru oameni. Trecătorii îşi zâmbesc unul altuia şi nu se împopoţonează, ca la noi, ei se bucură de lucruri mici. Vă dau un exemplu, ca să mă înţelegeţi mai bine: cât am locuit în Chişinău, adesea ieşeam din casă cu o dispoziţie foarte bună, dar după câteva minute petrecute la volan, timp în care mă uitam în stânga şi-n dreapta, la drumurile stricate pe care mergeam, la chipurile înăcrite ale oamenilor, mă întristam. Sunt bucuros că am scăpat de tensiunea psihologică pe care o aveam acasă. Sperăm să ne meargă bine şi de-acum încolo. În Moldova vom reveni doar în vacanţe, căci prioritatea noastră este viitorul copilului”, spune violonistul.

Surpriza colegilor de la „ProBachus”

14287662_530446297153714_1194378048_n

La sfârşitul discuţiei, Stanislav Nicolau ne-a mărturisit că nu-i pare rău nici pentru o clipă că a părăsit R.Moldova, şi-a dat seama de asta imediat ce a ajuns în Anglia.

Îi este dor de cei dragi rămaşi acasă, de colegii săi de la „ProBachus” care, la plecare, i-au făcut o surpriză. „M-am trezit cu ei la aeroport. Veniseră împreună cu prietenul meu, actorul Ion Grosu. Surpriza lor m-a emoţionat. M-am bucurat să-i văd, căci mi-au transmis mult curaj”, ne-a declarat artistul, promiţându-ne că ne va ţine la curent cu noutăţile sale pe tărâm britanic.

a

Lena NEGRU