Stâne fără ciobani

MIELUL DE PAŞTI // Oierii din Drochia se laudă cu vânzări bune anul acesta

Mielul la cuptor şi cozonacul sunt bucatele tradiţionale de Paşti. Potrivit vânzătorilor, moldovenii cumpără aceste bucate, chiar dacă e criză. „Oamenii au economisit, ca de Înviere să mănânce o bucată de miel. Chiar înaintea voastră a cumpărat de la mine o bătrânică un cârlănaş de vreo două kilograme şi a plecat tare mulţumită”, ne spune o vânzătoare la Piaţa Centrală din Chişinău.

Oierii se laudă cu vânzări bune anul acesta. „Nu am avut probleme, pentru că mieii au fost fătaţi în luni diferite. Vânzarea a început din luna februarie. În 2010, au fost fătaţi în aceeaşi lună toţi şi de aceea a fost mai greu”, susţine Valeriu Istrati din satul Mândâc, raionul Drochia. Acesta adaugă că îşi vinde marfa în piaţa din Drochia.

Sunt patru oieri la Mândâc

Bărbatul susţine că persoanelor care veneau să cumpere de acasă le dădea mielul cu 55 de lei kilogramul. „La piaţa din Drochia îl dădeam cu 70 de lei, pentru că trebuia să plăteşti pentru loc, pentru analize. Peste 80 de cârlani am vândut anul acesta”, îşi împărtăşeşte bucuria cu noi Istrati.

Cu toate acestea, bărbatul spune că unii oieri şi-au cam vândut animalele. „Peste 500 de capete de ovine au fost vândute în ultima perioadă. La noi în sat au mai rămas, în afară de mine, încă patru oieri. Am în vedere persoanele care au peste o sută de oi. Care au în gospodărie zece capete sunt mai mulţi la noi în sat”, spune bărbatul. Istrati ne-a comunicat că oamenii au renunţat la afacere, pentru că nu au găsit ciobani care să pască animalele. „Aş vrea şi eu să am mai multe oi, dar nu pot, pentru că nu are cine să mă ajute. Persoanele în vârstă nu pot să alerge după animale, iar cei tineri fie sunt plecaţi la Moscova, fie nu vor să lucreze. Doi ciobani îngrijesc animalele”, spune trist Valeriu.

A început cu două capete

Acesta ne-a spus că se ocupă cu creşterea oilor de la 12 ani. „Am început cu două oi – una care mi-a fost dată de pomană şi alta pe care am cumpărat-o”, spune cu mândrie în glas Istrati, care precizează că afacere din oierit a făcut mai târziu, când s-a pus pe picioare. „Am fost o perioadă tractorist, ca şi tatăl meu. Încet-încet, mi-am făcut propria stână şi acum am 100 de capete. Unchiul meu a fost cioban, de la el se trage dragostea pentru aceste animale”, îşi aminteşte oierul.

Miros de şoric şi pască

Spune că nu are o reţetă mai deosebită de preparare a mielului de Paşti. „Ne-am lăsat şi nouă doi cârlănaşi, care cântăresc şapte kilograme fiecare, să avem cu ce face sărbătorile. Carnea de miel este preferată la noi în familie. Soţia se ocupă cu aceasta – îl marinează, pune diferite mirodenii, îl unge cu maioneză şi îl coace în cuptor”, povesteşte bărbatul.

Acesta spune că, de Înviere, locuitorii satului Mândâc mănâncă miel, dar şi carne de porc. „Dacă te plimbi prin sat la începutul săptămânii patimilor, mirosul de şoric te dă jos. De joi, când încep gospodinele să coacă, se răspândesc prin sat arome care mai de care mai îmbietoare. Dacă eşti lihnit de foame, îţi vine să deschizi poarta şi să ceri o bucată de cozonac sau pască”, glumeşte Valeriu, înghiţind în sec.

Pentru Valeriu Istrati, Paştele este una din sărbătorile care îi apropie pe oameni. „De Înviere, noi primim musafiri şi ne ducem în ospeţie, ne întâlnim cu rudele pe care nu le-am văzut demult. Nu ştiu cum e în alte localităţi, dar la Mândâc şi satele alăturate, în ajunul Învierii, copiii fac o competiţie din aruncatul de „rachete”. Pe nişte beţişoare înfăşoară cârpe pe care le aprind şi le aruncă în sus. Noi, gospodarii, după ce terminăm lucrul, facem un foc în jurul căruia ne adunăm cu un pahar de vin şi ceva mâncare adusă de acasă şi stăm până la 12 – 1 noaptea. Soţiile se duc la biserică să sfinţească bucatele”, povesteşte bărbatul.

Masa de Paşti

Pentru o masă de Paşti tradiţională, moldovenii trebuie să scoată din buzunar în jur de o mie de lei.

Mielul poate fi cumpărat la Piaţa Centrală din Chişinău, cu 60 la intrarea în hala de carne şi 75 de lei kilogramul în interior. Carnea de iepure costă 100 de lei pentru un kilogram, iar dacă vrei să cumperi un cocoş pentru răcituri, trebuie să scoţi din buzunar 180-200. Un kilogram de caş de oaie costă între 55 şi 70 de lei.

Câte trei lei plăteşti pentru o legătură de pătrunjel, mărar sau ceapă, iar cea de frunze de salată o iei cu şapte lei, o legătură de ridiche este la preţul de 12 lei. Dacă doreşti să mai cumperi roşii, le găseşti de la 20 de lei în sus, castraveţii se vând cu 35-55 de lei 1 kg, iar ciupercile cu 28-38 de lei.

Panetoane din Italia, carne şi vin din Moldova

Moldovenii aflaţi la muncă în Italia trimit celor dragi de acasă Panetoane, dulciuri. „Sunt mai bune şi mai de calitate decât cele din Moldova”, opinează Elena din Chişinău când este întrebată de ce nu cumpără cozonaci moldoveneşti.

Tatiana spune că, de cinci ani, maică-sa îi trimite cozonaci italieni şi s-a obişnuit deja cu ei. „Cei moldoveneşti nu au acelaşi gust. Cumpăr doar o păscuţă mică, pe care o sfinţim”, susţine femeia.

Elena Cărăuş, din Puhoi, Ialoveni, afirmă că a primit de la soră sa din Franţa mai multe dulciuri, haine. „I-am trimis şi eu câte ceva. Am tăiat un porc, i-am pregătit nişte bucate, am copt păscuţe, cozonaci şi i-am pus neapărat o sticlă de vin moldovenesc”, ne-a comunicat femeia.

În timp ce unii şoferi de microbuz se plâng că numărul coletelor trimise acasă a scăzut, alţii afirmă că nu s-a schimbat nimic. „Criza i-a bătut pe moldoveni la buzunare. Veneau din Italia trei microbuze pline cu pachete, acum vin doar două”, susţine Ilie.

„În Franţa nu este criză, se trimit ca şi înainte pachete acasă”, ne spune Gheorghe. Acesta menţionează de asemenea că moldovenii expediază şi bani. „Nu a crescut preţul serviciilor de transport: e 1 euro 50 de cenţi pentru un kilogram, dacă îl trimiţi în Moldova şi 3 % din suma de bani trimisă acasă”, ne comunică Gheorghe, când este întrebat despre costul pachetului.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)