Stalin – condamnat pentru genocid

Iosif Stalin şi Veaceslav Molotov au fost declaraţi vinovaţi de genocid, după aproape opt decenii, de către Curtea de Apel de la Kiev. Câţiva lideri bolşevici sunt acuzaţi pentru declanşarea foametei din 1932-1933, care a provocat moartea a milioane de oameni.

La sfârşitul săptămânii trecute, Curtea de Apel din Ucraina i-a declarat vinovaţi de genocid pe liderii bolşevici, printre aceştia – Iosif Stalin şi Veaceslav Molotov, – pentru că au declanşat marea foamete din anii ’30 ai secolului trecut, provocând moartea a milioane de persoane. Cercetările au fost încheiate de către autorităţile ucrainene, deoarece acuzaţii sunt morţi. Într-un comunicat, emis de serviciile secrete de la Kiev, se arată că 3 milioane 941 de mii de ucraineni au decedat în perioada de mare foamete.

Autorităţile ucrainene încearcă, de mult timp, să obţină recunoaşterea de către ONU a foametei din anii 1932-1933 drept genocid împotriva poporului ucrainean. Contra acestui proiect luptă acerb Rusia.
Autorităţile sovietice au declanşat, în 1932, o campanie de colectivizare forţată, în cursul căreia au confiscat seminţe, grâu, făină, legume şi vite, condamnând ţăranii la foamete, în special în Ucraina.

Jurnal.md

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)