„Stahanoviştii” suspicioşi din legislativ

Din 174 de milioane de lei, bugetul pentru reparația edificiului Parlamentului, au fost cheltuiţi doar 109 milioane de lei

Potrivit reprezentantului companiei care efectuează lucrările, guvernul urmează să mai transfere în contul companiei circa 65 de milioane de lei ca reparația Parlamentului să fie încheiată până în martie curent. Totuși, la o mică plimbare prin edificiu, ne putem da seama că termenul anunțat, chiar cu banii transferați, este unul imposibil.

Cei circa 200 de muncitori, angajați a 12 companii, lucrează de zor în clădirea Parlamentului. Ca adevărați stahanoviști, muncitorii mânuiesc instrumentele fără a se abate și privesc cu suspiciune jurnaliștii ce umblă pe holurile prăfuite. Îi percep pe jurnaliști ca pe gură-cască și răspund la întrebările acestora scrâșnind din dinți. Unul dintre ei îmi spune: „Nu știu nimic, întreabă șeful, că e pâinea lui”. Spun că este mult de lucru, dar nu vor să facă prognoze pripite cu privire la termene. „E foarte mult de lucru, dar trebuie să reușim până în martie”, îmi spune un muncitor pe nume Vasile.

Schimbări esențiale?

De la ultima zi a ușilor deschise, care a avut loc la 6 octombrie 2012, au trecut trei luni, însă schimbările nu sunt esențiale. Ca și atunci, muncitorii lucrează la finisare: lipesc plăcile de marmură pe pereți. Timp de trei luni au apărut mai multe cabluri care ies din pereți, au fost instalate țevile de ventilare și au fost montate radiatoarele termice. O duzină de muncitori se ocupă de cabluri. Radiatoarele fierbinți sunt instalate în toate încăperile din edificiu și sunt aprovizionate cu agent termic de la cazangeria parlamentului ce se află în preajma clădirii.

Sala de ședințe, lărgită

Alexandru Guțu, director al firmei „Consfirmgrup”, susține că lucrările pentru reconstrucţia edificiului sunt executate în proporție de 70 la sută. Suntem în sala de ședințe. Alexandru Guțu susține că în această parte a clădirii lucrările sunt aproape finisate. Sala de ședințe a fost lărgită. Au fost amenajate locuri pentru oaspeți, pentru membrii guvernului. Sunt prevăzute șase cabine pentru traducători. A fost extins spaţiul pentru prezidium.

Încă 65 de mil. și sala va fi gata

Totuși sala legislativului nu arată a spațiu în care, peste două luni, vor avea loc dezbateri pe marginea proiectelor de legi. Pe amfiteatru, în loc de scaune, sunt carcase de metal, pereții încă mai sunt scorojiți. Guțu spune că șantierul așteaptă tranșa de 65 de mil. de lei ca în luna martie edificiul legislativului să fie gata pentru ședințe. „Dacă vor fi transferați cei circa 65 de milioane de lei, putem spune că în martie vor fi finisate toate lucrările. Construcția și montajul sunt finisate în proporţie de 70%. Lucrările de finisare sunt mai migăloase. După design, pereții din sala de ședințe vor fi acoperiți cu lemn”.

Chiar și așa, dacă guvernul va transfera cele 65 de milioane, va fi nevoie de un efort titanic ca, în două luni, parlamentarii să înceapă ședințele acolo.

De când cu agent termic, se lucrează mai cu spor

Tot de la Alexandru Guțu aflăm că, în decembrie, clădirea fost conectată la agentul termic. „De atunci se lucrează fără probleme. La lucrările de finisare se folosește marmură adusă din Grecia, Turcia, România și Ucraina. Modul de efectuare a lucrărilor de dinăuntru se deosebesc de cele de dinafară. Am conectat clădirea la agentul termic și de atunci lucrăm mai liber la finisare”, explică Guțu.

Cele doisprezece firme ce prestează lucrări de subcontract sunt responsabile de rețelele de tensiune joasă, rețelele de tensiune înaltă, de încălzire, ventilare, finisare etc.

Lucrările de reconstrucţie a Parlamentului au fost reluate la începutul lui august 2012, după ce guvernul a modificat legea bugetului de stat pentru 2012 şi a alocat 200 de milioane de lei în acest scop.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)