Stafia lui Geoană

 

CAMPANIE ELECTORALĂ // Vigilenţă la sediul PCRM

Candidatul la funcţia de primar de Chişinău, Igor Dodon, odată ce a aflat rezultatele exit-poll-ului, a atenţionat de câteva ori că aceste rezultate mint şi că cineva „vrea să-i fure victoria”, acest cineva fiind un anume „Dorin Geoană”

Linişte mortală în sediul PCRM. La ora 21 fără un minut, îşi face apariţia Igor Dodon. „Intrăm în direct? Gata? Se poate, da?”, după ce obţine acceptul jurnaliştilor, Igor Dodon îşi începe discursul, pe care, potrivit colegilor de partid, îl are pregătit din timp. Deşi menţionează că nu este proroc, candidatul PCRM  declară că ştia din start că rezultatele exit-poll-ului îl vor plasa pe primul loc pe Dorin Chirtoacă, rebotezat de Dodon „Dorin Geoană”. „Eu cred că cei care se bucură foarte mult acum, de-alde Dorin Geoană sau alţii, vor fi dezamăgiţi. În final o să vedem alte rezultate”, spune încrezut Dodon. Acesta consideră că scopul exit-poll-ului nu este altul decât de a influenţa şi a manipula psihologic.

Pentru ce se roagă comunistul

„Eu vă rog foarte mult, aşa cum aţi fost foarte vigilenţi pe parcursul întregii zile, începând cu orele 7 şi până la ora 21, toţi observatorii şi reprezentanţii, atât ai PCRM-ului, cât şi ai altor formaţiuni politice, să fiţi atenţi şi să ne facem munca până la capăt”, spune Dodon şi întoarce capul spre reporterul de la Publika pentru a-i reproşa faptul că rezultatele exit-poll-ului făcut la comanda acestui post de televiziune îl dezamăgesc pentru a doua oară, amintindu-i experienţa de la alegerile parlamentare. Însă a fost deosebit de amabil cu reporteriţa „roşcată” de la NIT. Aceasta l-a întrebat ce părere are despre faptul că persoanele care au realizat exit-poll-ul erau îmbrăcate în haine „de culoarea lui Dorin Chirtoacă”. Dodon răspunde că nu ar dori să comenteze asemenea detalii, mai ales că are o atitudine neserioasă faţă de rezultatele anunţate, pe când cineva din sală strigă că albastrul e în vogă în acest sezon.

E timpul!… să plecaţi

Dodon îi mai îndeamnă o dată pe toţi cei prezenţi şi pe toţi cei care îl urmăresc în direct de la micile ecrane să fie atenţi, le  mulţumeşte tuturor susţinătorilor şi declară că este ferm convins că rezultatele oficiale vor fi diferite de cele oferite de „aşa-numitul exit-poll”. „Răbdare, puţină răbdare!”, cere Dodon şi  iese trântind uşor uşa. Afara sunt adunaţi mai mulţi membri PCRM şi discută între ei „succesele” partidului. Unii se arată nedumeriţi şi de procentul mic de voturi pe care l-a adunat contracandidata Valentina Buliga „E timpul!…E timpul s-o f…ţi din gară”, parafrazează lozinca electorală PD în timpul campaniei electorale Iurie Muntean, cerându-şi ulterior scuze pentru cuvintele licenţioase spuse în prezenţa unei domnişoare. Pentru ca peste câteva clipe să facă glume pe marginea PD, numindu-l „den’ pampersa” (ziua scutecului). Şi asta după ce Buliga a dus la o maternitate mai multe cutii cu scutece!

Bărbaţii şi băieţeii

Enervaţi de rezultatele exit-poll-ului, membrii PCRM ieşiţi în faţa sediului încep să discute ce nu a mers conform planului. Majoritatea sunt nedumeriţi unde sunt voturile tinerilor şi încearcă să pună pe tapet încălcările comise de către contracandidaţii în cadrul campaniei electorale. „Iată ce înseamnă democraţie! Noi suntem comunişti. Noi suntem bărbaţi, nu băieţei”, spune plin de sine Muntean. Aşa cum a menţionat Dodon pentru presă, comuniştii au făcut propriile estimări şi cunosc rezultatele aproximative. Lucru ce se confirmă mai târziu, când de membrii PCRM care discută aprins afară se apropie în grabă Eduard Muşuc. El are în mână nişte foi cu rezultate care pesemne sunt mai aproape de rezultatele oficiale, ce devin cunoscute a doua zi după alegeri.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.