Stadion pe hârtie la USEFS

În ultimii ani, s-a tot vorbit despre construcţia Stadionului Republican, dar şi a Stadionului Naţional de lângă Circ, însă aceste proiecte au rămas la faza de intenţie. Rectorul Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport (USEFS), Veaceslav Manolachi, care a fost acuzat de foştii colegi că ar fi înstrăinat nişte terenuri aparţinând instituţiei pe care o conduce, vrea să-şi reabiliteze imaginea şi promite că va edifica un stadion şi va forma o echipă de fotbal capabilă să facă parte din elita fotbalului moldovenesc.

Surprinzător, dar Manolachi a vorbit despre construcţia stadionului imediat după ce a fost criticat de mai mulţi profesori ai USEFS care au fost indignaţi de faptul că şeful şefului lor a fost decorat cu distincţia supremă a statului – „Ordinul Republicii”. Cel mai nemulţumit de faptul că Manolachi a fost decorat a fost vicepreşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Piatac. Aceştia l-a acuzat pe Manolachi de afaceri necurate cu una din firmele în spatele căreia se află fiul fostului preşedinte, Oleg Voronin, dar şi de alte acţiuni ilegale.

Cu imaginea şifonată, Veaceslav Manolachi a spus că a împrumutat 1,5 milioane de euro de la omul de afaceri Marius Vizer pentru construcţia unui complex sportiv. Manolachi a spus că Vizer a rămas surprins de faptul că împrumută aşa bani pentru a face ceva pentru studenţi şi societate.

O fi împrumutat rectorul USEFS această sumă, dar nu cred că a făcut-o ca persoană fizică. Oricum, instituţia pe care o conduce o să plătească această datorie şi nu se ştie care va fi preţul final. Criticile la adresa lui Manolachi se întemeiază pe motivul că USEFS a plătit un preţ prea mare pentru construcţia unui bloc al universităţii. „Blocul era deja ridicat atunci când a venit „Glorinalul”. Erau necesare doar lucrările de instalare a utilităţilor şi de finisare. În total, costul lucrărilor executate de „Glorinal” s-au ridicat la vreo 5 milioane de lei. Manolachi însă i-a oferit în schimb firmei 5 ha de pământ în centrul oraşului (în preajma bisericii „Ciuflea” – n.a.), loc pe care „Glorinal” a construit mai multe blocuri locative. Acel pământ aparţinea Colegiului de Educaţie Fizică şi Sport, aflat în gestiunea USEFS”, a declarat profesorul Constantin Ciorbă.

Admitem că Manolachi a făcut multe lucruri bune pentru USEFS, iar adevărul este undeva la mijloc. Totuşi asupra sa planează o doză de suspiciune şi, din această cauză, avem toate motivele să credem că e vorba de un proiect care riscă să nu fie finalizat, la fel ca celelalte ale guvernării comuniste.

Vitalie HADEI