Stabilitatea în regiune depinde de alegerile din R. Moldova

Varşovia şi Kievul susţin parcursul european al R. Moldova şi îşi exprimă speranţa că, după alegerile parlamentare, Chişinăul va rămâne un partener ce va contribui la consolidarea securităţii în regiune

foto jurnal.mdCetăţenii Republicii Moldova, la fel ca şi ucrainenii, trebuie să aleagă calea europeană. Acest lucru înseamnă modernizarea ţării şi implementarea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere la UE. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, şi cel al Ucrainei, Petro Poroşenko, în cadrul întâlnirii cu preşedintele RM, Nicolae Timofti, care a avut loc ieri la Chişinău.

Victor Chirilă, expert în politică externă, consideră vizita celor doi şefi de stat, care a avut loc cu o săptămână înainte de scrutinul parlamentar, drept una importantă. În cadrul acesteia, a fost lansat un mesaj clar de susţinere a parcursului european al RM şi speranţa că, după alegerile parlamentare, RM va continua această cale şi va rămâne un partener care va contribui la menţinerea şi consolidarea securităţii în regiune. În cadrul întrevederii şefilor de stat ai Poloniei, Ucrainei şi a RM, au fost discutate perspectivele reglementării conflictelor şi consolidării păcii şi securităţii în regiune, agenda europeană, subiecte legate de cooperarea economică şi umanitară, consolidarea securităţii energetice şi a infrastructurii de frontieră cu sprijinul UE.

Consolidarea securităţii naţionale

„Am discutat teme privind interacţiunea ţărilor noastre şi sprijinul reciproc în cadrul iniţiativelor regionale şi al organizaţiilor internaţionale. De asemenea, am făcut un schimb de opinii despre reglementarea conflictului transnistrean. Ucraina continuă să fie un actor important în acest proces. Dialogul cu privire la soluţionarea politică a acestui conflict trebuie să fie dinamizat şi contăm în acest sens pe sprijinul Ucrainei”, a declarat Nicolae Timofti.

„Fenomenul corupţiei este un blestem al fiecărei societăţi în curs de transformare. Şi Polonia a avut astfel de probleme. Eforturile noastre în domeniul politic, funcţionarea decisivă a cadrului legislativ european în multe domenii importante au dus la micşorarea acestui fenomen în Polonia”, a declarat preşedintele Poloniei Bronislaw Komorowski.

Preşedintele a reiterat că RM susţine integritatea teritorială a Ucrainei, parcursul democratic şi opţiunea proeuropeană pe care poporul ucrainean a reconfirmat-o la recentele alegeri parlamentare. „Suntem solidari cu poporul şi conducerea Ucrainei în această perioadă dificilă. Succesul Ucrainei este în interesul naţional al RM, toate cele trei ţări împărtăşim aceleaşi valori europene. Suntem convinşi că vom beneficia în continuare de sprijinul preţios al Poloniei, precum şi al celorlalte ţări membre UE în vederea împlinirii destinului european al RM şi al Ucrainei”, a mai spus şeful statului.

Mizează pe o Moldovă europeană

La rândul său, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a remarcat că această vizită demonstrează cât de importantă este Republica Moldova pentru Ucraina, pentru Polonia şi pentru UE. „Ucrainenii au demonstrat că 80% dintre ei susţin integrarea europeană. Acest lucru creează condiţii unice pentru începerea unor reforme europene, prevăzute de Acordul de Asociere. Ucraina trece astăzi prin încercări grele, dar statul se consolidează. În perioada următoare, Parlamentul va alege un guvern european, care va realiza reformele. Sunt convins că, alături de noi, vom avea o Moldova europeană. Avem de făcut multe împreună: realizarea reformelor, colaborarea în domeniul securităţii etc.”, a declarat Poroşenko.

În discursul său, preşedintele ucrainean a acuzat Rusia că încalcă acordul de pace de la Minsk şi a menţionat că, din această cauză, vor fi menţinute sancţiunile aplicate Moscovei. Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a amintit că Polonia este o ţară liberă, suverană de 25 de ani, de 15 ani, este o ţară membră NATO şi, de zece ani face, parte din UE. „Datorită acestui fapt, fiecare cetăţean al Poloniei este mai sigur, trăieşte mai bine şi într-o lume mai bună. Ne dezvoltăm pe baza unor reguli logice, recomandate de UE. Le dorim cetăţenilor RM, Ucrainei şi Georgiei să găsească drumul spre Vest şi să se integreze cu succes în UE. Sperăm că cetăţenii RM, prin votul lor, vor continua parcursul european şi că, după alegeri, guvernul RM va fi un partener bun pentru noi, care va contribui la dezvoltarea în continuare a reformelor ce rezultă din Acordul de Asociere. Sunt convins că, prin solidaritate, ne putem apăra mai bine interesele naţionale împotriva dificultăţilor din exterior”, a declarat preşedintele Poloniei.
Komorowski a mai precizat că Republica Moldova trebuie să construiască mecanisme după logica sistemului din Vest, eficiente în lupta cu fenomenul corupţiei. Acest lucru se poate face prin implementarea legislaţiei, rolul crescut al opiniei publice, fenomen tipic pentru democraţiile din Vest, dar şi prin presiuni politice.

Un mesaj pentru Rusia

Potrivit lui Victor Chirilă, expert în politică externă, vizita celor doi şefi de stat la Chişinău este una importantă, de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova, şi de a aminti cetăţenilor RM că de votul lor la viitoarele alegeri va depinde siguranţa în regiune. Totodată, această vizită este importantă şi pentru mesajul pe care îl transmite partenerilor externi, inclusiv Federaţiei Ruse, care a dat dovadă în ultimul timp de iresponsabilitate atunci când a venit vorba de menţinerea păcii şi securităţii în regiune.

„Rusia a iniţiat o politică revizionistă în regiunea noastră, încalcă o serie de principii care stau la baza stabilităţii regionale, cum ar fi integritatea teritorială, recunoaşterea frontierelor de stat, drepturile cetăţenilor unui stat de a-şi alege suveran politica externă şi internă. Toate aceste valori sunt grav ameninţate de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Atât Ucraina, cât şi Polonia sunt interesate să menţină securitatea şi să o consolideze şi RM ar trebui să se asocieze acestui efort alături de aceste state, pentru că, în fond, securitatea noastră este şi securitatea lor. Atât timp cât RM şi Ucraina vor fi ameninţate din exterior, aceste state cu care suntem vecini, Polonia şi România, sunt ameninţate şi ele”, a mai spus expertul.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu