SRL-ul lui Tkaciuk

„Partidul Comuniştilor a devenit o grupare antinaţională”, a declarat Iacob Timciuc, unul dintre membrii de frunte ai PCRM, ieşind puşcă de la plenara Comitetului Central (CC) al PCRM, desfăşurată miercuri.

Timciuc a declarat că părăseşte partidul în care s-a aflat din primele zile de la fondarea acestuia, pentru că PCRM a devenit antistatal şi antinaţional. În cadrul aceleiaşi şedinţe a formaţiunii, PCRM a mai pierdut un membru, pe Svetlana Popa, fosta şefă a fracţiunii comuniste din Consiliul Municipal Chişinău, în prezent deputată comunistă. Popa a menţionat că nu mai suportă jocurile de culise conduse de Mark Tkaciuk, de aceea a decis să-şi dea demisia din funcţia de membru al executivului politic al PCRM. În schimb, tânărul comunist Iurie Muntean a fost avansat pe linie de partid la ultima şedinţă a CC, devenind secretar executiv al partidului, adică a doua persoană în partid după Vladimir Voronin.

Timciuc n-a rezistat

„Partidul a devenit antinaţional şi antistatal. Este o grupare îngustă care a uzurpat executivul politic şi promovează anumiţi oameni”, a declarat Iacob Timciuc la şedinţa de miercuri a Comitetului Central al PCRM. Contactat de JURNAL pentru a explica ce a avut în vedere, Timciuc a declarat că a decis să plece din partid pentru că nu mai suportă modul în care grupul condus de Mark Tkaciuk influenţează activitatea partidului.

„În partid acum iau decizii câţiva oameni. Nu se discută problemele formaţiunii cu membrii acesteia. De asemenea, partidul refuză să poarte dialog cu alte partide”, ne-a spus fostul comunist, precizând că nemulţumirile sale sunt împărtăşite şi de alţi membri ai PCRM, dar nu poate zice dacă şi aceia vor părăsi partidul. Timciuc a refuzat să vorbească despre planurile sale de viitor. Totuşi, solicitat de JURNAL, Vladimir Ţurcan, preşedintele Partidului „Moldova Unită”, a declarat că dacă Timciuc va veni la ei, îl vor primi.

„Pleacă oportuniştii”

Iacob Timciuc este membru PCRM din primii ani de la crearea formaţiunii. El a activat în guvernele comuniste în funcţia de prim-viceministru al Economiei, ulterior ca ministru al Energeticii. În 2006, el a fost numit ambasador în China, iar vara trecută a devenit ministru al Administraţiei Publice Locale. Deşi slujeşte partidului de mai mulţi ani, Voronin nu a părut indispus de decizia lui Timciuc de a pleca din PCRM. „Oamenii repede se deprind la posturi diferite şi când nu li se întorc aceste posturi ei se supără şi fac diferite greşeli. Aceasta este, mai mult nimic”, a comentat scurt liderul PCRM plecarea lui Timciuc. Iar noul secretar executiv al partidului, Iurie Muntean, a ţinut să menţioneze că, în ultimele luni, Timciuc a avut o opinie separată de cea a partidului.

SRL-ul lui Tkaciuk

Nu a deranjat conducerea PCRM nici decizia deputatei Svetlana Popa de a-şi da demisia din executivul politic al partidului. Luând cuvântul la şedinţa de miercuri a CC al PCRM, Popa a criticat dur situaţia din partid, dând vina pe Mark Tkaciuk pentru eşecurile PCRM. „Nici până astăzi în partid nu am avut discuţii asupra motivelor pierderii alegerilor, nu am elaborat şi nu am discutat un plan complex şi eficient de redresare a situaţiei. Totul a rămas la discreţia „marelui strateg” Mark Tkaciuk, care, după mine, se face principalul vinovat pentru declinul partidului şi care a transformat acest partid într-un SRL”, a declarat deputata, anunţând că rămâne membră a fracţiunii comuniste în Parlament.
Popa nu-i poate ierta fostului consilier al lui Voronin că în aprilie, având 60 de mandate, PCRM nu a putut alege şeful statului, chiar dacă existau mulţi doritori pentru crearea unei coaliţii. „Acum aceşti politicieni nu au decât să privească şi să înveţe cum se poate guverna cu doar 53 de mandate într-o coaliţie din partide cu interese diferit”, a mai spus deputata.

Voronin şi-a ales adjunctul

În timp ce Timciuc şi Popa criticau partidul, Voronin a decis să-şi aleagă un adjunct din aripa tânără şi „tkaciukistă” a partidului. La propunerea şefului PCRM, deputatul Iurie Muntean a fost avansat în funcţia de secretar executiv al CC al PCRM. „Muntean va fi un fel de şef al statului-major care se va ocupa cu tot-tot. El este al doilea om în partid”, a explicat, mândru, liderul PCRM. Voronin a atenţionat presa că numirea lui Muntean în această funcţie încă nu înseamnă că el şi-a ales succesorul. „Eu mai vreau să lucrez, nu-mi căutaţi succesor”, a declarat Voronin.

Amintim că, acum o lună, Voronin, vorbind despre un posibil succesor al său, îl descria ca tânăr, înalt şi deştept.

Mariana RAŢĂ