Spoială şi măsluială la BNS?

După ce au transpirat datele „compromiţătoare” în mass-media, cei de la Statistică se leapădă de mamă şi de tată

DSC_2951  Foto de NADEJDA ROSCOVANU

FOTO: Nadea Roşcovanu

Deşi angajaţii Biroului Naţional de Statistică (BNS) infirmă rezultatele preliminare ale recensământului populației din 2014 despre etnia şi limba vorbită difuzate recent de către majoritatea instituţiilor mass-media, restul conţinutului coincide cu informaţiile din nota informativă oficială publicată pe site-ul BNS. Observatorii politici comentează datele ce au bulversat opinia publică mai mult ca fapt bizar, iar sociologii îi acuză pe cei de la BNS de „trişare” şi „incompetenţă”.

Potrivit informaţiei „false” expediată de pe e-mail-ul unei angajate a BNS, populația totală a R. Moldova constituie 2.913.281 de locuitori, din care 51,58% sunt femei și 48,42% – bărbați. 56,8% (1.655.326) s-au declarat moldoveni, 23,2% (675.299) – români, 7,6% – ucraineni (221.992) și 5,46% – ruși (159.065).

Tot mai multe persoane vorbesc româna şi se consideră români

Astfel, 40,3% (1.174.635) din cei recenzaţi au declarat că vorbesc limba română, în timp ce 38,4% (1.117.535) – limba moldovenească, 13,2% (383.970) – limba rusă. În Republica Moldova, există 1.259.207 locuințe, din care 83% sunt ocupate, și 1.062. 615 gospodării. Din locuințele ocupate, 21,75% au fost înregistrate în mun. Chișinău, restul se află în regiunile Nord, Centru, Sud și Găgăuzia. În acelaşi timp, 65,8% (1.918.054) din populația totală le constituie populația rurală, în timp ce 34,2% (995.227) – populația urbană. 11,3% din populație reprezintă persoane plecate peste hotare. Cel mai mare număr de persoane plecate peste hotare s-a înregistrat în partea de sud a RM – 15,23%, iar cei mai puțini plecaţi – în mun. Chișinău.
La câteva zile după ce informaţia despre recensământul 2014 a apărut în presă, reprezentanţii BNS au infirmat informaţiile din comunicatul transmis prin e-mail instituţiilor mass-media. BNS a respins cifrele care vizează etnia şi limba vorbită pe teritoriul RM care, potrivit angajaţilor acestei instituţii, „au fost transmise de pe o adresă greşită”.

Coincidenţă absolută

În informaţia oficială apărută pe site-ul BNS, numărul populaţiei, al gospodăriilor, al locuinţelor şi cel ce arată numărul moldovenilor plecaţi peste hotare, numărul populaţiei care locuieşte în mediul rural şi urban coincide întocmai cu informaţia din comunicatul „fals”. Comunicatul oficial mai indică faptul că în opt localități din şapte raioane nu a fost înregistrată nicio persoană, iar în alte opt localităţi din raioanele Căușeni și Dubăsari recensământul populației și al locuințelor nu a putut fi efectuat din cauza că acestea se află sub jurisdicția UAT Stânga Nistrului.

Raportul de masculinitate pe ţară constituie 94 de bărbați la 100 de femei. În profil teritorial, acest indicator se prezintă omogen, cu o discrepanță mai accentuată în regiunile de dezvoltare Sud, Centru, mun. Chișinău și regiunea Nord, unde au fost înregistraţi 97 de bărbați la 100 de femei și, respectiv, 91. În mediul urban, raportul de masculinitate este mai mare, astfel, la 90 de bărbați revin 100 de femei, cu un indicator mai mic în mun. Bălți și raionul Briceni de 84 de bărbați la 100 de femei.

„Celelalte date vor fi făcute publice după 27 de luni”

Solicitată de JURNAL să explice cum a ajuns informaţia „falsă” pe adresele electronice ale instituţiilor mass-media, şefa secției recensăminte ale populației și locuințelor, Valentina Istrati (cu numele şi adresa căreia se încheie comunicatul) ne-a spus că nu deţine asemenea informaţii şi nu ne poate oferi mai mult decât ceea ce a fost publicat pe site-ul BNS.

Cât priveşte datele ce vizează etnia şi limba vorbită, Istrati ne-a comunicat că acestea nu au fost colectate în documentele de centralizare. „Este vorba doar de câţiva indicatori colectaţi… Datele privind etnia/naţionalitatea şi limba vorbită/maternă nu au fost colectate în aceste documente. Celelalte date vor fi făcute publice, conform legislaţiei, după 27 de luni de la încheierea recensământului”, ne-a declarat Istrati. Întrebată dacă se exercită presiuni asupra BNS în acest sens, angajata BNS ne-a reproşat că îi pun prea multe întrebări.

„La răscrucea proştilor”

Solicitat să comenteze situaţia despre informaţiile „corecte” şi „incorecte” privind recensământul 2014, observatorul politic Oazu Nantoi a declarat: „Avem un parlament specializat în denumirea limbii, ceea ce nu înseamnă deloc că ei au o viziune comună asupra problemei, însă care nu se pricepe deloc la lupta cu corupţia, la crearea unei justiţii fără de care statul de drept nu există. Avem dosare neexaminate din 7 aprilie 2009, „Pădurea Domnească”, coruperea deputaţilor, furturi de proporţii astronomice, probleme grave în sistemul bancar etc.”.

„BNS trişează”

Vicepreşedintele Asociaţiei sociologilor şi demografilor din Republica Moldova, Andrei Dumbrăveanu, este convins că cei de la BNS trişează. „Ei au o atitudine de amatori chiar din momentul în care s-au angajat să realizeze recensământul”, a opinat el. În opinia sociologului, aceste date au fost influenţate de lipsa de competenţă a angajaţilor BNS şi de factorii politici.

The following two tabs change content below.