Spitalul R. Moldova

Managerii spitalelor reuşesc cu greu să acopere strictul necesar de medicamente compensate şi nu ştiu ce vor face în continuare

img_5565_0

Spitalele din R. Moldova resimt criza financiară. Medici de la mai multe instituţii medicale ne-au informat că nu au ridicat ori au primit cu întârziere salariul pentru octombrie şi că spitalele se confruntă cu deficit de medicamente. Vicedirectoarea generală a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Diana Grosu-Axenti, a informat Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie că din cele 40 de spitale din R. Moldova doar 11 mai au resurse financiare, iar restul nu au bani până la sfârşitul anului.

Ministrul în exerciţiu al Finanţelor, Anatol Arapu, a declarat că datoria faţă de spitale se ridică la aproape jumătate de miliard de lei, iar bani în buget nu sunt. Dacă până mai ieri salariile medicilor erau achitate în prima jumătate a lunii, astăzi mulţi dintre ei încă nu şi-au văzut salariile pentru luna octombrie. Vladimir Halipli, medic chirurg la Spitalul raional Criuleni, ne spune că unii angajaţi de aici se plâng că nu au nici cu ce veni la serviciu.

„Medicii sunt revoltaţi. Sunt angajaţi care au credite, trebuie să achite facturile. Totodată, ducem lipsă şi de medicamente, antibiotice, substanţe pentru perfuzii. Sunt condiţii foarte dificile de lucru”, ne-a spus Vladimir Halipli, medic chirurg la Spitalul raional Criuleni

„Medicii sunt revoltaţi. Sunt angajaţi care au credite, trebuie să achite facturile. Totodată, ducem lipsă şi de medicamente, antibiotice, substanţe pentru perfuzii. Sunt condiţii foarte dificile de lucru”, a spus el. Şeful spitalului nu ne-a răspuns la telefon pentru a explica această situaţie, iar secretara acestuia ne-a informat că este într-o şedinţă.

Alexei Bivol, şeful Spitalului raional din or. Teleneşti, ne-a informat că şi aici au fost probleme legate de salarii, dar le-au soluţionat la începutul acestei săptămâni. „Pe moment, reuşim să acoperim strictul necesar de medicamente compensate, dar nu mi-aş asuma răspunderea să spun ce va fi în continuare”, a spus el. O situaţie similară este şi la Spitalul din Ştefan-Vodă. Un medic de aici ne-a informat că a sunat la CNAM pentru a afla cauza întârzierii salariilor.

„Mi-a răspuns o doamnă care mi-a reproşat: ‚Nu vedeţi ce se întâmplă în ţară, nu priviţi televizorul?!’. Privim televizorul, dar avem copii, ne facem onest munca, şi chiar dacă avem salarii mici în comparaţie cu preţurile de azi, vrem măcar să fie achitate la timp”, ne-a spus doamna.

Sunt programaţi doar pacienţii care acuză boli grave

Valentina Stratan, membră a Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, ne-a informat că cea mai dificilă situaţie se atestă în spitalele din raioanele de sud şi la Spitalul Clinic Republican. „De la Spitalul Republican ne-au venit primele semnale că li se acordă servicii medicale doar pacienţilor grav bolnavi, programarea celorlalţi pacienţi este amânată. Una dintre cauzele care au contribuit la acest dezastru este managementul defectuos şi lipsa de transparenţă în activitatea Ministerului Sănătăţii de pe parcursul ultimilor ani. E timpul să analizăm în baza căror criterii sunt finanţate spitalele din R. Moldova? De ce CNAM a contractat instituţii neacreditate private? Să revedem contractele dintre spitalele raionale şi CNAM pentru a evita pe viitor astfel de blocaje”, a spus deputata.

Ministrul Finanţelor nu are bani

Ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a declarat cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă” că instituţiile medicale din R. Moldova au pe moment o datorie de circa 400 de milioane de lei faţă de furnizori. „Veniturile ce vin în conturile CNAM vin din două surse mari. Prima o constituie bugetul de stat și aici mă refer la transferurile pentru pensionari, pentru femeile gravide, pentru categoriile care nu plătesc pentru polița de asigurare. Și a doua este contribuțiile pe care le plătim noi, în calitate de angajați, angajatorii noștri și cei care cumpără polița de asigurare. Ministerul Finanțelor trebuia să respecte prevederile legislației și să transfere în fiecare lună banii la Fondul de sănătate.

Dar acum Ministerul Finanţelor susţine că acumulările la buget nu sunt suficiente și motivează astfel datoria. Totodată, ne-au dat asigurări că, până la sfârșitul anului, volumul acestor datorii acumulate față de Fondul de asigurări în medicină va fi închis”, a spus Glavan.

Ieri seară, înainte de închiderea ediţiei ziarului, reprezentanta Serviciului de presă al CNAM, Veronica Castraveţ, ne-a informat că au fost efectuate toate plăţile către spitalele raionale. În aceste condiţii, angajaţii spitalilor care încă nu au ridicat salariile pentru luna octombrie urmează să le obţină până la sfârşitul acestei luni.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu