Spitalele, vraişte pentru criminali

Ministrul Sănătăţii: „Avem securitate în instituţiile medicale, însă aceasta nu este organizată eficient”

 

Astăzi, în spitalele din R. Moldova, poţi să intri cu cuţitul sau arma în buzunar şi nimeni nu te întreabă decât la cine ai venit. Victima acestei lacune a devenit o asistentă medicală de la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău care, acum două zile, a fost înjunghiată de fostul ei iubit chiar la locul de muncă. „Este un incident banal legat de relaţiile dintre două persoane. Ar putea să se întâmple oriunde”, a declarat pentru JURNAL directorul spitalului Ştefan Gaţcan.

 

Era aproximativ ora şapte dimineaţa când asistenta medicală din Secţia Toraco-Abdominală a strigat: „Ajutor!”. Aceasta a fost atacată de fostul ei iubit, care i-a aplicat câteva lovituri cu cuţitul. De ce a mers la acest gest disperat? Angajaţii Sectorului de poliţie Buiucani, unde agresorul se află în arest preventiv, susţin că bărbatul de 35 de ani, originar din Hânceşti, a revenit recent de peste hotare, de unde, potrivit lui, trimitea sistematic bani victimei. La întoarcere însă, a aflat că aceasta nu l-a aşteptat şi s-a căsătorit, pe 5 august curent, cu un alt ales al inimii. Enervat, bărbatul a mers la locul de muncă al iubitei sale.

 

„Chirurgul din secţie a sărit imediat în ajutor. Infractorul a fugit de la faţa locului”, a menţionat Ştefan Gaţcan, directorul Centrului Mamei şi Copilului. Graţie colegilor care au intervenit, tânăra de 32 de ani a rămas în viaţă, însă s-a ales cu traume grave. „A fost operată de şase chirurgi. A avut plagă abdominală cu lezare a ficatului, o plagă în regiunea gâtului fără lezări ale vaselor şi organelor gâtului şi plăgi la antebraţul stâng şi drept.

Pacienta şi-a revenit după intervenţia chirurgicală şi are nevoie de tratament îndelungat şi odihnă”, ne-a informat Ciprian Gerasim, şeful Departamentului Medicină de Urgenţă. Traumele denotă faptul că victima a încercat să se apere de agresor şi a luptat pentru viaţă, au constatat medicii.

Buliga: „Trebuie să ne gândim ce putem face”

Despre riscul la care sunt supuşi lucrătorii medicali şi pacienţii, Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi al Familiei, susţine că este un lucru cunoscut, însă încă nu au fost elaborate mecanismele care ar putea asigura securitatea acestora, deoarece instituţiile medicale nu sunt „închise”, prin urmare, practic oricine are acces liber.

„Ştiu despre cazuri în care i-au dat farmacistei cu sticla în cap, când un bolnav a agresat o asistentă medicală şi multe altele. În cazul respectiv, paznicul de la poartă i-a permis agresorului să intre fără a şti cu ce intenţii a venit acesta, în plus, nu este o instituţie de tip închis. Pe de altă parte, administraţia este obligată să asigure securitatea angajaţilor săi, dar cum toate acestea pot fi realizate? Nu-mi dau seama. La capitolul securitate, trebuie să ne gândim foarte mult ce avem de făcut”, a recunoscut Buliga.

 

„Tăceţi, că vine domnul de la pază!”

Directorul Centrului Mamei şi Copilului a menţionat că ieri a fost emis un ordin ce prevede investigarea acestui caz împreună cu reprezentanţii de la Secţia Protecţia Muncii din cadrul Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, pentru a stabili toate circumstanţele. „Aşa prevede legea, dar menţionez că incidentul respectiv nu are nimic în comun cu activitatea profesională a asistentei şi cu instituţia la care activează. E un caz banal. Noi vom întreprinde acţiuni, dar să mă axez pe securitate, când instituţia are o sumedenie de alte probleme, este inutil”, a adăugat Gaţcan. Potrivit acestuia, persoanele care „păzesc” spitalul au misiunea de a interveni în cazul unor conflicte şi… „să nu să se facă gălăgie”.

 

Ministrul ştie care e problema

 

Contactat de JURNAL, ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi a declarat că toate spitalele se bucură de securitate, însă la mijloc este altceva – „cât de eficient este organizată această securitate”, a identificat problema ministrul. Gaţcan, la rândul său, susţine că securitatea spitalului corespunde posibilităţilor financiare de care dispune instituţia. „Alt aspect este dotarea spitalului cu dispozitive speciale de detectare a obiectelor de fier, de care nicio instituţie medicală din ţară nu dispune astăzi. Sigur că este necesar un asemenea utilaj, însă la acest capitol riscăm să încălcăm unele drepturi ale pacienţilor şi ale vizitatorilor. Spitalele de peste hotare dispun de echipament de detectare şi control al vizitatorilor. La noi, această chestie nu este introdusă şi, totodată, în buget nu sunt prevăzuţi bani pentru asemenea lucruri”, a menţionat Ştefan Gaţcan, directorul Centrului Mamei şi Copilului.

Bărbatul de 35 de ani care a vrut să se răzbune pe fosta sa iubită a fost reţinut la câteva ore de la săvârşirea infracţiunii. Dacă va fi găsit vinovat, riscă ani grei de puşcărie pentru tentativă de omor.

 

PRECEDENT

 

Violată în curtea maternităţii

 

O femeie gravidă în patru luni a fost violată chiar în curtea maternităţii. Deşi incidentul a avut loc de mai bine de un an, administraţia spitalului susţine că mediatizarea acestui caz a ştirbit simţitor din imaginea instituţiei medicale. Agresorul a fost reţinut, iar femeia, în urma şocului pe care l-a avut, a pierdut sarcina. Angajaţii spitalului consideră că o bună parte din vină o poartă şi jurnaliştii. În ce priveşte cazul, aceştia susţin că este unul tragic, însă ar putea avea loc oriunde şi regretă că a avut loc pe teritoriul maternităţii.

Ina Zmeu

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)