Spitalele nu au nici medicamente de urgenţă

ambulanta

După ce a fost semnalată lipsa medicamentelor în spitalele din republică, în urma apelurilor cititorilor, am aflat că preparatele farmaceutice lipsesc şi în instituţiile medicale în care se acordă primul ajutor. La apelul ambulanţelor, bolnavii descoperă cu stupoare că echipa de medici care îi vizitează la domiciliu nu are nici medicamente pentru scăderea febrei. În plus, în Spitalul raional Anenii Noi, medicii nu au măcar ghips pentru imobilizarea membrelor fracturate ale pacienţilor.

Indignată de situaţia prin care a trecut, mămica unui bebeluş de un an ne-a scris că nici serviciile de urgenţă nu au medicamentele necesare pentru acordarea primului ajutor. „Copilul meu a făcut febră 39, am chemat ambulanţa. L-au examinat şi mi-au spus că, din păcate, nu au niciun medicament de scădere a febrei şi trebuie să merg să cumpăr. Am decis să ne internăm, dar nici la spital nu aveau nimic pentru febră. Bine că aveam bani şi am cumpărat, dar ce fac alţi părinţi? Pentru ce mai apelăm la salvare dacă trebuie să avem toate medicamentele în casă?”, se întreabă indignată Natalia.

La Anenii Noi, nu există nici ghips

O altă cititoare a JURNALULUI ne-a comunicat că a apelat de asemenea la serviciul de urgenţă, din cauza că fiul său de trei ani avea febră. La sosirea ambulanţei, medicii nu aveau niciun medicament de scădere a febrei, iar farmacia din localitatea lor doar funcţionează până la ora 18.00. „Poţi să mori acasă cu doctorii lângă tine, dacă nu ai bani sau medicamente în casă”, ne scrie Cristina din Sângera, mun. Chişinău. În seara de 11 februarie, o femeie din Anenii Noi şi-a fracturat o mână. A mers la spital, medicii au stabilit că are fractură, dar i-au spus să vină a doua zi la medicul traumatolog, deoarece nu au ghips. Valentina Cociuga, asistentă medicală în cadrul secţiei internare a Spitalului raional Anenii Noi, a confirmat pentru JURNAL că nu există gips în spital. „Nu avem gips de vreo două săptămâni, nici în farmacii nu există. În caz de traumatisme, trebuie să ne descurcăm cum putem”, ne-a spus femeia.

O sursă din cadrul staţiilor medicale de urgenţă a comunicat pentru JURNAL că lipsesc medicamente pentru scăderea febrei şi antiinflamatoarele. Cu toate acestea, Petru Craveţ, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă, ne-a declarat că medicamente sunt: „Pentru serviciile de urgenţă, medicamente se procură pentru două luni. Se întâmplă să lipsească vreun medicament, care se procură pe banii pacientului şi, la decizia instituţiei, se restituie banii”, remarcă medicul.

Mai multe revolte decât apeluri

Zilele trecute, CNAM a anunţat că pacienţii care sunt nevoiţi să procure medicamente să păstreze bonurile de casă. În baza acestora, persoana internată poate face o solicitare către administraţia instituţiei medico-sanitare pentru a-i fi restituită banii cheltuiţi. Solicitarea respectivă poate fi adresată şi agenţiilor teritoriale ale CNAM.  Deşi multă lume se revoltă din cauza lipsei de medicamente din spitale, puţini apelează la linia verde a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Margareta Moroşanu, operator la linia verde a CNAM, a declarat pentru JURNAL că nu se înregistrează multe apeluri din partea populaţiei. „Nu prea avem apeluri. De exemplu, astăzi (miercuri – n.r.), am avut un singur apel de la Spitalul ‚Sfânta Treime’ ”, remarcă aceasta.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)