Spitale la limita mizeriei

Asistenţă medicală ca în Evul Mediu

O bună parte din spitalele din Republica Moldova fac cu greu faţă numărului mare de bolnavi care se atestă, în special, în perioada rece a anului. Saloane supraaglomerate, paturi cu bolnavi pe coridoare, grupuri sanitare sub orice critică, apă adusă cu sticlele de la fântână sunt câteva din problemele serioase cu care se confruntă acestea.

Svetlana Corobceanu

În secţia terapie din raionul Glodeni, sunt internaţi un număr aproape dublu de bolnavi faţă de limita stabilită. Trei secţii – cardiologie, neurologie şi terapie – îşi au sediul în aceeaşi aripă a clădirii. Şi aceasta după ce fosta guvernare şi-a asumat în 2006 reparaţia vechiului sediu al instituţiei, lucru pe care nu l-a dus la bun sfârşit.

Potrivit medicilor, condiţiile de spitalizare din fostul sediu erau însă mai bune ca în prezent. Pe moment, mulţi pacienţi sunt găzduiţi pe paturi în holul secţiei. „Nu putem refuza pe nimeni. O bună parte din pacienţi sunt internaţi în stare gravă. Ţine de datoria noastră să le acordăm ajutorul necesar”, ne spune unul dintre medici. În 2011, Compania Naţională de Asigurări în Medicină a alocat circa 7 milioane de lei pentru finisarea reparaţiei spitalului. Personalul instituţiei speră să se mute în casă nouă până în primăvara anului curent.

Îşi aşteaptă rândul câte o lună

O situaţie similară se atestă şi la Ştefan-Vodă. Unii bolnavi îşi aşteaptă rândul câte o lună pentru a fi internaţi în secţia terapie sau neurologie a spitalului. Unul dintre pacienţi ne spune că a fost nevoită să aştepte mai bine de trei săptămâni. Între timp, a chemat de două ori urgenţa acasă. Şefa Centrului Medicilor de Familie, Mariana Haret, ne spune că a ridicat de mai multe ori problema privind bolnavii care sunt nevoiţi să aştepte să fie spitalizaţi, dar nu s-a luat nicio decizie. „Secţia terapie şi neurologie este supraaglomerată ca, de altfel, în majoritatea spitalelor din republică. Bolnavii în stare gravă sunt internaţi fără probleme, ceilalţi însă sunt programaţi şi îşi aşteaptă rândul uneori trei sau patru săptămâni”, ne spune medicul.

Medicul şef al spitalului, Ion Balaneţchi, a refuzat să spună ce măsuri a întreprins pentru a ameliora situaţia la acest capitol.

Insuficienţă de medicamente în spitale

Conform unui studiu realizat recent de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, finanţat de Fundaţia Soros Moldova, calitatea asistenţei medicale spitaliceşti din Republica Moldova este sub nivelul dorit. 80,2% din respondenţi au declarat că sunt satisfăcuţi de nivelul de calificare a medicilor, timpul şi atenţia ce le-a fost acordate, precum şi de calificarea şi atitudinea personalului medical mediu. Pacienţii însă s-au arătat nemulţumiţi de condiţiile de cazare din spital şi de mărimea plăţilor pentru servicii din propriul buzunar.

Un număr mare de respondenţi au declarat că, fiind internaţi în spital, au fost nevoiţi să-şi procure toate medicamentele pe cont propriu (16,9%), iar 29,6% au fost nevoiţi să procure suplimentar medicamente la cele asigurate de spital. Principala cauză invocată de 62,3% dintre respondenţi a fost faptul că medicul i-a anunţat că spitalul nu dispune de toate medicamentele necesare tratamentului acestuia. Procentul dat a fost cel mai înalt în spitalele raionale (69,2%) în comparaţie cu cele republicane (60,8%) şi municipale (48,4%).

Milioane pentru alegeri

Deşi nu au bani pentru primenirea tuturor spitalelor, în 2011 guvernanţii nu s-au sinchisit să aloce din Fondul de rezervă al Guvernului circa 16 milioane de lei, cu titlu confidenţial, pentru a asigura paza demnitarilor, peste jumătate de milion – pentru confecţionarea unor medalii comemorative cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la catastrofa de la Cernobîl. Dacă vom avea un referendum în aprilie, acesta ar putea să ne coste încă vreo 35 de milioane de lei. Referendumul eșuat din 5 septembrie 2010 a costat peste 32 de milioane de lei. Alte 43 milioane de lei s-au cheltuit pentru alegerile anticipate din noiembrie 2010. Până acum, nealegerea șefului statului ne-a costat 75 de milioane de lei.

Deşi nu au bani pentru primenirea tuturor spitalelor, în 2011 guvernanţii nu s-au sinchisit să aloce din Fondul de rezervă al Guvernului circa 16 milioane de lei, cu titlu confidenţial, pentru a asigura paza demnitarilor, peste jumătate de milion – pentru confecţionarea unor medalii comemorative cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la catastrofa de la Cernobîl

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu