Spirtul care ne uneşte


INVENTIVITATE // Contrabandiștii moldoveni transportă spirt în Ucraina prin țevi

Dotarea vămilor cu aparataj modern i-a determinat pe contrabandiști să apeleze la creativitate pentru a-și transporta marfa peste hotare. Recent, inspectorii de frontieră din cadrul pichetului de grăniceri Naslavcea au descoperit o conductă prin care se transporta alcool de contrabandă din R. Moldova în Ucraina. Pentru implementarea acestei ingenioase idei, contrabandiștii au folosit circa 3 km de țeavă pe care au tras-o pe sub Nistru până dincolo de vama ucraineană.

Un caz similar a fost descoperit de grănicerii ucraineni la sfârșitul anului trecut. Nici atunci, nici acum, poliția nu a reușit să dea de urma contrabandiștilor.

Deschizi robinetul și, în loc de apă, curge spirt. Acest lucru nu mai este imposibil, au demonstrat-o contrabandiștii moldoveni care folosesc această metodă de „transport” pentru a duce ilegal alcool etilic în Ucraina. La începutul acestei luni, grănicerii de la pichetul din s. Naslavcea, r. Ocnița, au descoperit întâmplător o conductă de acest fel în apropiere de linia de frontieră moldo-ucraineană. Țeava avea o lungime de aproape 3 km și un diametru de 3 cm.

Spirtul era turnat de pe șosea

„Nu ne-am dat seama deodată ce e cu această țeavă”, recunoaște Mihail Gâdei, şeful secţiei supraveghere şi control a Direcţiei regionale de grăniceri Otaci. El susține că, pe 9 februarie, în timpul inspecției pe care o făceau de-a lungul frontierei, grănierii au observat printre copaci un șănțuleț proaspăt săpat prin care trecea o țeavă subțire de material plastic. „Conducta nu era îngropată, fiind doar presurată cu pământ. Venea din câmp și  ducea spre Nistru. Am luat imediat legătura cu grănicerii ucraineni care au descoperit celălalt capăt al țevii de partea stângă a Nistrului, dincolo de vama ucraineană”, ne spune Gâdei. Capătul conductei de pe partea moldovenească a fost găsit la o distanță de aproape 2 km de frontieră, pe marginea şoselei. Țeava era unită la un robinet.

Niciun martor, niciun bănuit

„Trebuie să recunoaștem că autorii acestei idei de contrabandă au fost foarte inspirați. Alcoolul era adus cu cisterna până la robinet și de acolo, printr-o altă țeavă care era conectată pe loc, se ducea pe sub apă și pământ în Ucraina. În apropiere de acel robinet nu se află nimic, satul Naslavcea e la o distanță de vreo 3 km, de aceea nu prea avem de cine întreba dacă au observat ceva”, ne-a comunicat Inga Ţopa de la Comisariatul de poliție din Ocnița. Ea presupune că infractorii nu au reușit să transporte mult spirt prin acea țeavă pentru că conducta fusese recent instalată.Totuși, în țeavă era alcool. „L-am trimis la expertiză. Sperăm să putem stabili unde a fost produs și poate vom da și de contrabandiști”, ne-a spus Țopa.

S-a mai întâmplat

Deși atât polițista, cât și șeful pichetului de grăniceri susțin că este pentru prima dată când descoperă asemenea metode inedite de contrabandă, „conducta de spirt” descoperită la Naslavcea nu este unică. O metodă similară de transportare a alcoolului etilic a fost descoperită la sfârșitul lunii decembrie de grănicerii ucraineni. În acel caz, spirtul care izvora într-o gospodărie din apropiere de orășelul ucrainean Iampol, regiunea Vinnița, venea de la Soroca, tot pe sub Nistru.

Țeava de o lungime de 500 de metri și diametrul de 2 cm fusese instalată la o adâncime de 3 metri sub râul care desparte R. Moldova de Ucraina.

Poliția nu știe nimic

Potrivit unui comunicat de presă, emis de Serviciul de securitate ucrainean, contrabandiștii au folosit tehnică performantă pentru a construi conducta care funcționa sub pământ cu ajutorul unui program electronic special. „Pentru pomparea spirtului a fost folosită tehnică germană care poate fi programată electronic și care costă circa 350 de mii de euro. Bănuim că această tehnică a fost închiriată de la o firmă din R. Moldova. Contrabandiștii au ales un loc singuratic în apropiere de Iampol, au cumpărat un teren pe care au construit un garaj și au pus la punct linia de transportare a alcoolului prin contrabandă”, comunică organele de drept din regiunea Vinnița.

Nici Serviciul Grăniceri și nici organele de drept din R. Moldova nu știu însă nimic despre acest caz.

Contactat de JURNAL, şeful adjunct al Direcţiei investigare a fraudelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Constantin Pânzari, ne-a comunicat că nu au stabilite cazuri de contrabandă cu alcool etilic, ceea ce nu înseamnă că acest produs nu se exportă ilicit peste hotare. „În general, exportul de alcool etilic este interzis. Dar, ţinând cont de rezervele mari de melisă care sunt în R. Moldova, putem presupune că din ele se produce alcool care apoi este scos din ţară”, opinează Pânzari.

Caseta

Topul celor mai ingenioase metode de contrabandă

Polițiștii de frontieră din România au realizat un top al celor mai ingenioase metode de a introduce ilegal în țară tutunul de contrabandă. În topul celor mai întâlnite metode sunt cele de ascundere a țigărilor în diverse componente ale mașinii, în bara de protecție, rezervor, roata de rezervă, banchete sau spătarele scaunelor. De asemenea, au mai fost descoperite țigări ascunse în podeaua sau plafoniera autoturismelor. Într-un cauciuc de mașină încap între 210 și 220 de pachete de țigări. Cea mai nouă și periculoasă invenție este rezervorul dublu.

În interiorul rezervorului, se montează încă unul, gol, în care se ascund pachetele de țigări. O parte sunt ascunse și în haine, chiar și în cutiuțe de metal montate în talpa încălțămintei. De asemenea, contrabandiștii ascund țigări în produsele alimentare, cutii cu vopsea, cutii cu bere, biscuiți, pufuleți sau în saci cu făină și zahăr.

Acum două săptămâni, poliţiştii români de frontieră de la vama Sculeni au găsit în bagajul unei tinere din R. Moldova mai multe pachete de ţigări ascunse într-o pâine (!).

În aceeași zi, în aceeași vamă, polițiștii au mai găsit circa o sută de pachete de țigări în difuzoarele unei mașini.

Tunel pentru contrabandă

În anii 1998-1999, un grup de băieţi din r. Ungheni au săpat un tunel dintr-un garaj, pe sub gardul de sârmă ghimpată, care ducea pe malul Prutului prin care transportau ilegal ţigări şi persoane în România. Tunelul le-a permis tinerilor să scape de controlul de la frontiera moldovenească. „Afacerea” a durat aproape jumătate de an. Poliţiştii ştiau despre existenţa canalului subteran prin care se făcea contrabandă, dar nu-l puteau găsi. Pentru a putea fi descoperit, a fost mobilizat efectivul unităţii de grăniceri din Ungheni.

Mariana RAȚĂ

The following two tabs change content below.