Spirite aprinse la Comrat

Cere dosare penale pe numele lui Filat şi Vicol

Şeful Adunării Populare din Găgăuzia, pe lângă funcţia de demnitar public, continuă să exercite funcţia de director al uneia din firmele familiei sale. Anume în această postură el a apărut săptămâna aceasta în faţa presei. Preşedintele CNI, Anatol Donciu, a declarat că Comisia Naţională de Integritate s-a autosesizat în legătură cu acest caz şi verifică legalitatea deţinerii de către Constantinov a celor două funcţii.

Preşedintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dmitri Constantinov, a cerut ca premierul Vlad Filat şi şeful Fiscului, Nicolae Vicol, să fie cercetaţi penal. Plângerile au fost depuse la PG după ce săptămâna trecută au fost date publicităţii convorbirile telefonice potrivit cărora o voce care ar fi aparţinut lui Vlad Filat i-ar fi reproşat şefului Fiscului că ar fi deblocat conturile acestui agent economic şi ar fi cerut blocarea lor. Constantinov consideră că şeful Fiscului a efectuat un control ilegal la cea din urmă indicaţie a premierului, în urma căruia conturile bancare ale firmelor fiului său, Leonid, au fost blocate în mod nejustificat.

Constantinov: Abuz de putere

Potrivit lui Constantinov, cele două firme – SRL „Com Vin Com” şi SRL „Moldiug Vin” – au fost verificate în luna mai şi n-au fost depistate încălcări. În luna septembrie 2012, acestea au avut parte de un nou control, deşi legislaţia prevede că o companie poate fi verificată la distanţă de cel puţin un an. Ca rezultat, conturile companiilor au fost blocate. Conducerea întreprinderilor s-a adresat în instanţa de judecată şi acestea au fost deblocate, după care, la indicaţia premierului, au fost iarăşi blocate.

Potrivit lui Constantinov, presiunile în cauză au fost exercitate pe motiv că ar fi refuzat să colaboreze cu PLDM, după ce a fost solicitat în repetate rânduri să se întâlnească cu Petru Vlah, şeful organizaţiei teritoriale a PLDM din Găgăuzia.

Timotin: „Fiscul nu e o bâtă…”

În replică, şeful adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Andrei Timotin, a declarat că Fiscul nu este o bâtă în mâna unora sau altora şi că cele două întreprinderi au fost verificate în baza riscului de evaziune fiscală. La SRL „Con Vin Com” controlul a demarat la 10 septembrie. Administraţia firmei însă n-a dat curs citaţiei de a prezenta documentele contabile, din care cauză conturile bancare au fost blocate. Ulterior agentul economic a solicitat un nou control şi depunerea documentelor contabile. „Pe moment, controlul este în derulare. Acţiunile aplicate, inclusiv cea de suspendare a acţiunilor bancare, sunt în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi nu la comandă”, a spus Timotin.

Cât priveşte cea de-a doua întreprindere a familiei Constantinov, aici au fost depistate încălcări fiscale, sancţionate cu amenzi şi penalităţi. Conducerea întreprinderii nu le-a achitat, din care cauză conturile au fost blocate. Aceştia s-au adresat în instanţa de judecată şi prin decizia instanţei, conturile au fost deblocate. Ulterior agentul economic a depus o contestaţie privind valoarea penalităţilor. „A fost invitat la 18 ianuarie, curent şi urma să vină împreună cu avocatul său şi să prezinte documente confirmative care ar demonstra legalitatea acţiunilor întreprinderii. Dar nici agentul economic, nici avocatul său nu s-a prezentat”, a mai spus şeful adjunct al Fiscului. Cazul a ajuns în instanţa de judecată, iar la 26 februarie curent la Judecătoria Râşcani a avut loc prima şedinţă în cauza civilă „Moldiug Vin” contra IFPS.

Vlah: „Constantinov a falimentat întreprinderi de milioane”

Liberal-democratul Petru Vlah neagă că i-ar fi solicitat lui Constantinov să adere la PLDM. „Sunt bârfe. Constantinov acţionează la indicaţia Partidului Democrat şi pe această cale îşi apără businessul acumulat pe căi ilegale. Îmi pare rău că în fruntea Adunării Populare stă un om care a falimentat mai multe întreprinderi agricole: „Gigant”, din Vulcăneşti, o întreprindere prosperă, de milioane, care a ajuns pe brânci, după ce în fruntea ei a venit Constantinov. De asemenea, a rămas fără sute de hectare de viţă-de-vie localitatea Gaidar din raionul Ciadîr-Lunga, din cauza acţiunilor ilegale ale acestuia”, a spus Vlah. În replică la solicitarea lui Constantinov de a porni urmărire penală pe numele şefului Executivului, Filat a declarat că nu-l cunoaşte pe Constantinov şi nu ştie care sunt pretenţiile acestuia. „Dânsul poate să se adreseze oricărei instituţii a statului, doar că, dincolo de condiţiile bune şi atractive în care îşi desfăşoară activitatea, trebuie să înţeleagă că un agent economic are obligaţia şi trebuie să plătească impozite la stat”, a declarat premierul.

Svetlana Corobceanu

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)