Spiridon Vangheli, unul dintre cei 184 de candidaţi la Premiul Astrid Lindgren / Nominalizare

Premiul Astrid Lindgren, cea mai importantă distincție din lume acordată literaturii pentru copii și tineret

Juriul Premiului Astrid Lindgren (Astrid Lindgren Memorial Award), ajuns la cea de-a 10-a aniversare, a făcut publică lista celor nominalizaţi pentru anul 2012. Potrivit site-ului www.alma.se, în anul curent au fost nominalizaţi 184 de candidaţi din 66 de ţări. Singurul scriitor de limbă română din lista aceasta e Spiridon Vangheli, unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi scriitori pentru copii din R. Moldova.

Irina Nechit

Precizăm că Premiul Astrid Lindgren este cea mai importantă distincție din lume acordată literaturii pentru copii și tineret. Acest premiu poate fi acordat autorilor, ilustratorilor, povestitorilor sau activiștilor în promovarea lecturii și este oferit de către Consiliul Suedez al Artelor în memoria lui Astrid Lindgren (ALMA). Premiul este în valoare de 5 milioane de coroane suedeze (circa 7 milioane de lei moldovenești).

„O consider pe Astrid Lindgren un Andersen al secolului XX”

Spiridon Vangheli a declarat pentru JURNAL că e onorat de această nominalizare: „Am admirat-o dintotdeauna pe Astrid Lindgren, e o foarte mare scriitoare. Am tradus cu plăcere cartea ei „Peppi-Cioraplung”. O consider pe Astrid Lindgren un Andersen al secolului XX”.

Tristeţea nu-l părăseşte pe Spiridon Vangheli după plecarea dintre cei vii a fiului său, Radu. „După ce l-am pierdut pe Radu, nu prea ies în lume. Mă duc doar pe la policlinică, acolo îmi fac nişte perfuzii”, ne spune Spiridon Vangheli cu amărăciune în glas.

Totuşi, scriitorul continuă să lucreze, ocupându-se în special de reeditarea cărţilor sale. Patru din ele au apărut şi încă trei vor fi publicate în curând la editura „Guguţă”. Volumele sunt bogat ilustrate de Igor Vieru, Isai Cârmu, Lică Sainciuc, Aurel Guţu, scriitorul mărturisind că se simte „înnemuit cu aceşti pictori”. Astfel, povestitorul e pregătit de viitoarele întâlniri cu copiii, care îl aşteaptă cu nerăbdare în satele şi oraşele basarabene, copii ce se regăsesc în cărţile domniei sale.

Spiridon Vangheli va împlini în iunie 80 de ani

Anul în curs e unul jubiliar pentru „tatăl lui Guguţă” căci, pe 14 iunie, va împlini vârsta de 80 de ani. Nominalizarea la Astrid Lindgren Memorial Award e unul din darurile meritate de autorul „Colibei albastre”

Câştigătorul premiului va fi anunţat pe 20 martie 2012 în localitatea de baştină a scriitoarei Astrid Lindgren, Vimmerby, Suedia. Ceremonia va fi transmisă online pe www.alma.se

Născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, Spiridon Vangheli a debutat în 1962 cu placheta „În ţara fluturilor”, după care urmează mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băieţelul din coliba albastră”, „Balade”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Ministrul bunelului”, „Columb în Australia”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătuşele Siberiei” ş.a. A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări.
 

 

 

 

 

 
 

 

The following two tabs change content below.
Irina Nechit

Irina Nechit