Spiridon, succesorul lui Lucescu la Şahtior: „Echipa nu va muri”

Aşa cum era planificat, Şahtior şi-a reluat pregătirile. În absenţa lui Mircea Lucescu, de echipă se ocupă „secundul” Alexandru Spiridon, „mâna dreaptă” a tehnicianului român. La întâlnirea cu jucătorii, antrenorul moldovean de 51 de ani a ţinut să le vorbească despre situaţia echipei şi a conducerii tehnice.

„Toţi ştiţi bine ce s-a întâmplat. Dl Lucescu a avut un accident de maşină şi are nevoie de timp pentru a se recupera şi a reveni la datorie. Cineva a spus că echipa va fi afectată. Dar nu… Spun cu toată încrederea că echipa nu va muri. Nu poate muri cât timp există un astfel de preşedinte ca Rinat Ahmetov. Mai mult decât atât, echipa va continua să joace la cel mai înalt nivel”, a zis Spiridon.

El a completat: „Vom lucra în aşa fel încât echipa să nu sufere nicio schimbare. Când antrenorul se va întoarce nici să nu observe că în această perioadă nu a fost cu noi. Venirea sa în stagiul din Emirate este imposibilă. Însă, în cel din Spania, probabil va fi alături de noi”.

Înlocuitorul lui Lucescu a mai zis că „avem o experienţă tristă. Atunci când dl Lucescu a avut probleme cu inima am fost eliminaţi de Timişoara din Ligă. Nu trebuie să se întâmple din nou aşa ceva. Din păcate, suntem ieşiţi din Europa. Trebuie însă să cucerim campionatul şi Cupa. Nu numai pentru antrenor. Trebuie să câştigăm şi pentru fanii noştri. Acestea sunt provocările cu care se confruntă clubul. Să arătăm că eşecul din Europa a fost doar o eroare regretabilă”.

La final, a conchis: „Aştept cu mare nerăbdare sprijin de la jucătorii cu experienţă. Abordarea lor profesională să fie un exemplu pentru tineri. Toţi să facem o treabă bună. Începem programul de pregătire. E simplu, nu diferă mult faţă de cel din anii trecuţi. Atrag atenţia tuturor să fie concentraţi, ascultători. Fiecare să-şi ia vitaminele indicate, asta vă va ajuta să evitaţi probleme inerente după vacanţă. Situaţia din iarna trecută, când 12 jucători au avut necazuri după pauză, nu trebuie să se mai repete”.

Spiridon face echipa lui Şahtior, dar se consultă cu Lucescu

Nu este prima oară când Spiridon se pomeneşte în situaţia în care va pregăti echipa pentru meciurile oficiale. Anterior, când Mircea Lucescu a suferit un preinfarct, tehnicianul moldovean a condus Şahtiorul. „Acum eu conduc antrenamentele şi fac echipa pentru meciurile amicale şi oficiale. Mă consult cu nea Mircea în ceea ce priveşte alcătuirea echipei. Oricum, de mine depinde cine face parte din primul 11”, a spus atunci Spiridon, care a mai adăugat că „îl aşteptăm cât mai curând pe Mister la echipă”.

Zaporojanu: „Spiridon decide echipa de start”

Şi impresarul Arcadie Zaporojanu, cel care i-a adus la Şahtior pe Lucescu şi Spiridon, este de părere că fără aportul tehnicianului moldovean Şahtior nu obţinea rezultatele din ultimii ani. Mai mult, Zaporojanu a declarat anterior pentru JURNAL că Spiridon este cel care face echipa, iar părerea sa este cea mai importantă în alcătuirea primului 11. „Spiridon îi cunoaşte foarte bine pe jucători şi el decide cine este cel mai în formă pentru un meci. Bineînţeles că el se consultă cu Mircea Lucescu, dar el decide formula de start”, a mai adăugat Zaporojanu.

Vitalie Hadei / gsp.ro