Spiridon, Cebotari şi Maţiura şi-au ridicat distincţiile de stat

PERFORMANŢĂ // Toţi specialiştii îi prevăd Şahtiorului un viitor prosper

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a decorat trei personalităţi din fotbalul moldovenesc. Nicolae Cebotari, secretar general al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, a fost decorat cu ordinul „Gloria Muncii”, Alexandru Maţiura, antrenor emerit al Republicii Moldova, antrenor secund la clubul Rubin Kazan (Rusia), şi Alexandru Spiridon, antrenor secund la clubul Şahtior Doneţk (Ucraina) – cu medalia „Meritul Civic”.

„Această medalie trebuia să o primesc în august 2010, însă, din cauza programului încărcat, nu am putut veni atunci la Chişinău. Acum sunt în concediu şi am venit să ridic medalia”, a menţionat Alexandru Spiridon. Secundul lui Mircea Lucescu a mai primit distincţii de stat, cea mai importantă i-a fost decernată de fostul preşedinte al Ucrainei. „Când am cucerit Cupa UEFA, preşedintele Ucrainei le-a acordat tuturor membrilor echipei distincţii de stat”, s-a lăudat antrenorul. Spiridon nu a sărbătorit în mod deosebit primirea medaliei. „Nu am sărbătorit în mod deosebit, am stat la o cană de ceai (zâmbeşte – n.r.) cu apropiaţii”.

Nu vrea să plece de la Şahtior

Fostul antrenor al naţionalei Moldovei, Spiridon, are oferte de a fi antrenor principal la unele cluburi din Rusia şi Ucraina, dar nu vrea să se despartă de Şahtior şi de mentorul său, Mircea Lucescu. „Şahtior nu e o echipă de la care să pleci. Mă simt bine alături de Mircea Lucescu şi o să rămân şi pe viitor la Doneţk”, a spus Spiridon.

Un viitor de succes

Spiridon are motive serioase să rămână la campioana Ucrainei, toţi specialiştii îi prevăd Şahtiorului un viitor prosper. Calificarea de pe primul loc în optimile Ligii Campionilor vine să întărească acest lucru. Lotul e alcătuit din mulţi brazilieni tineri, cu calităţi excelente.

Fernandinho e un jucător polivalent, una din vedetele echipei, a suferit o accidentare dură în septembrie. La 25 de ani, este vicecăpitanul echipei lui Lucescu.

Douglas Costa e un jucător care poate decide un meci de unul singur. La doar 20 de ani, Şahtior a plătit pentru el şase milioane de euro.

Jadson, 27 de ani, e la echipa lui Mircea Lucescu de cinci ani. Un mijlocaş ofensiv foarte talentat, care a marcat de 35 de ori în 151 de meciuri.

Luiz Adriano, 23 de ani, venit la Şahtior în 2007, are 23 de goluri în 64 de meciuri. A costat 3 milioane de euro.

Alex Teixeira, 20 de ani, a fost transferat anul acesta, Şahtior a plătit pentru el 6 milioane de euro.

Willian, 22 de ani. a venit la Şahtior în 2007. A costat 19 milioane de euro.

(V.H.)