Spionii lui Voronin // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre spionii români şi americani care s-au cuibărit în guvernul Filat şi despre ziua de naştere a lui Mihai Ghimpu. „Şaisprezece consilieri din România are Filat şi miniştrii săi. Trei au titlu de colonel, iar unul dintre ei ne este cunoscut că e chiar general. Toţi fac parte din serviciile speciale româneşti. Mai există unul din SUA, plus cei neoficiali”, relata destul de relaxat Voronin, în timp ce eu abia îmi stăpâneam tremurul. Astfel se explică de ce liderii AIE nu se pot înţelege asupra alegerii preşedintelui, e din cauza că spionii români nu se pot înţelege cu spionii americani, stipulă excelenţa sa Micolais Cartoafă, kaghebist-analist întortocheat.

Deşi spionii de obicei se înţeleg între ei. Pentru un spion e simplu să furnizeze aceeaşi informaţie pentru doi sau chiar mai mulţi destinatari, adăugă Cartoafă, distrugând cu uşurinţă prima sa deducţie. Pe alt canal eram informaţi lejer că Mihai Ghimpu şi-a sărbătorit ziua de naştere la discotecă, dansând cu tinerii liberali şi liberale. Hepi bezdei to Ghimpu! – strigă Caltânăr. Unii au considerat că tinerii sunt de invidiat, alţii că aşa le trebuie. Nu asta este problema esenţială, e necesar să identificăm veriga pe care, apucând-o, să putem trage lanţul întreg, remarcă din nou, cu aceeaşi siguranţă, Cartoafă. Ideea lui Ghimpu de a-şi sărbători ziua de naştere cu tinerii liberali şi tinerele liberale se numeşte pedagogie sau pedofilie politică? – se întrebă Cozonac provocator ca întotdeauna. Nu aici este îngropat câinele din Baskerville, menţionă Cartoafă, monopolizând discuţia. Nu trebuie să căutăm nod în papură, nemulţumitului i se ia darul, la o republică mică îi bine aşa cum este, să nu ne întindem mai mult decât plapuma, principalu-i să fie pace şi să ploaie la timp, da’ preşedinte s-a găsi, – spuse moş Dumitru împăciuitor. Ce are a face aici preşedintele? – se supără Cartoafă. Noi vorbeam despre calitatea execrabilă a politicianului moldav! Dacă se cere un candidat apolitic, eu îl propun pe analistul Cartoafă! – strigă cochet sanitara Vera. Da’ eu îl propun pe Cozonac! – replică nu mai puţin cochet Jana Astronoama. El nu-i analist. Nouă ne trebuiesc analişti să analizeze, nu să deie ordine şi medalii, se împotrivi sanitara Vera. Totuşi, Jana nu se lăsă intimidată şi discuţia lunecă spre cine e analist veritabil şi cine nu e analist veritabil.

Acuma stau şi mă gândesc: dacă spionii români şi americani nu se pot înţelege între ei, ce să mai aşteptăm de la spionii români şi ruşi?

Al vostru iubiliant, megaloped, ghigantmîsli, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga