Spionajul rusesc în cârca criminalilor cibernetici. Cel mai căutat criminal din lume

Evgheni M. Bogaciov este, potrivit F.B.I., cel mai căutat infractor din lume. Biroul federal a anunţat o răscumpărare în valoare de 3 milioane de dolari pentru capturarea acestuia. Autorităţile americane încearcă să îi urmărească mişcările acestuia în speranţa că îl va reţine, în cazul în care Bogaciov va părăsi casa sa din Anapa, sudul Rusiei, potrivit New York Times.

„Bogaciov a fost acuzat în SUA de crearea unei reţele de viruşi pentru deturnarea a sute milioane de dolari din conturi bancare din întreaga lume. În decembrie 2016, administraţia Obama l-a anunţat în urmărire internaţională în urma unei note a agenţiilor secrete despre implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA. Ulterior, responsabilii americani de aplicarea sancţiunilor legale au declarat că este vorba de practici de-ale lui Bogaciov, deşi nu au depistat niciun rol al acestuia în spargerea corespondenţei Comitetului Naţional Democratic al PD”, menţionează autorul.

„Cu toate astea, scriu cei de la New York Times, este evident că, pentru Rusia, este mai mult decât un criminal. Bogaciov controlează peste un milion de computere în mai multe state ale lumii, cu posibil acces începând de la fotografii de vacanţă la informaţii confidenţiale de înalt nivel. Este cert că computere aparţinând oficialilor şi contractorilor acestora, într-un anumit număr de state, sunt printre computerele virusate. Pentru comunitatea rusească de spionaj, reţeaua lui Bogaciov ar fi putut fi o oportunitate irezistibilă”.

„Autorităţile ruse sunt în mod special interesate, se pare, de informaţii cu caracter militar şi secret despre războiul din estul Ucrainei şi cel din Siria potrivit responsabililor americani de aplicarea sancţiunilor şi securitate cibernetică. De asemenea, aceiaşi oficiali ruşi încearcă să obţină acces la calculatoare infectate cu informaţii secrete şi ale Departamentului Apărării.”

„Bogaciov, 33 de ani, se plânge apropiaţilor săi de faptul că ar avea foarte puţin timp pentru familia sa, spune Aleksandr Panin, un hacker rus care îşi ispăşeşte pedeapsa într-o închisoare federală din Kentucky, SUA, pentru frauda bancară, ce obişnuia să comunice online cu Bogaciov. „El vorbea de soţie şi doi copii din câte îmi amintesc”, spune Panin.”

„Cu toate acestea, se ştie foarte puţin despre Bogaciov, se ştie doar acesta preferă să acţioneze anonim, în spatele a variate screen names-uri: slavik, lucky12345, pollingsoon. Nici partenerii săi nu l-au întâlnit niciodată în persoană sau să îi ştie numele adevărat.”

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)