Speranţe şi vise împlinite pentru copiii Centrului Republican de Reabilitare din Chişinău

FILANTROPIE // Fundaţia Orange Moldova a donat Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii din capitală un microbuz cu acces pentru scaune cu rotile. Iniţiativa a fost realizată cu suportul PNUD în cadrul proiectului „Dezvoltarea parteneriatului public-privat”.

„Azi Fundaţia Orange a oferit Centrului de reabilitare pentru copiii cu dizabilităţi locomotorii un microbuz de care noi avem nevoie pentru a vizita locurile frumoase şi să ne plimbăm cu el pentru că e frumos”, a spus cu o voce plină de vioiciune copilărească Arina Olievschi, în vârstă de 6 ani din Chişinău.

„Fundația Orange Moldova a sprijinit Centrul Republican de Reabilitare pentru copiii cu deficiențe locomotorii în ultimii doi ani în cadrul proiectelor sale de educație și de susținere a copiilor cu dizabilități din diferite instituții din țară”, a menționat Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova, membru al Consiliului Fundației Orange Moldova. „Astăzi, facem încă un pas în dezvoltarea acestor proiecte, consolidând rolul nostru de actor social responsabil”, a adăugat dna Climoc.

 

Drept mulţumire pentru microbuzul oferit de Fundaţia Orange Moldova cu suportul PNUD, toţi copiii care erau la centru în această zi au mulţumit filantropilor prin prezentarea diverselor poezii şi cântecele, care au exprimat bucuria şi mulţumirea faţă de cei care-i sprijină şi-i susţin, pentru a învinge deficienţa pe care o au.

Susţinere pentru copiii imobilizaţi în scaune cu rotile

„Este o acţiune de binefacere din partea Fundaţiei Orange Moldova (FOM) prin acţiunile sale de caritate şi nu este prima de acest fel. Cu susţinerea Fundaţiei Orange am organizat sărbători în centru de Anul Nou, 8 martie, 1 iunie, cu înmânarea darurilor pentru fiecare copil”, a spus directorul Centrului republican de reabilitare pentru copiii cu deficiente locomotorii din capitală, Cornelia Grosu.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii din RM, Andrei Usatâi, a declarat că „acest microbuz oferit de FOM şi PNUD este un element important pentru cei peste 2000 de copii care vizitează anual acest centru de reabilitare. Microbuzul va oferi mai multă bucurie nu numai copiilor, ci şi părinţilor lor”, a conchis ministrul Sănătăţii.

„Eu mă bucur mai mult pentru acei copii care au probleme de sănătate mai mari decât mine, cărora le vine foarte greu să se deplaseze şi acei care nu coboară din scaunele cu rotile. Şi atunci vom putea merge împreună cu acest microbuz la spectacole în oraş, la grădina zoologică, o să cunoaştem oraşul şi ne vom bucura cu toţii de viaţă”, a spus Eugenia Roşca, elevă în cl. VII-a „C”, la Liceul Teoretic Traian din Chişinău. Ea vine aici la reabilitare de câteva ori pe an, pentru a-şi reface sănătatea.

„Suntem foarte mulţumiţi de acest microbuz oferit copiilor noştri, pentru că ei au necesităţi speciale, mai ales că venim de patru ori pe an pentru reabilitarea lor”, ne-a spus Silvia Sorocean din raionul Edineţ, mama unei fetiţe de cinci anişori. De aceeaşi părere este şi Elena, mama Iuliei în vârstă de şase ani, din Ialoveni. Potrivit ei, datorită acestui mijloc de transport, copiii cu deficienţe locomotorii se vor bucura de multe posibilităţi de a vizita locuri din municipiu pe care încă nu le-au vizitat, mai ales că la acest centru vin copii de pe întreg teritoriul Moldovei.  Microbuzul este dotat cu o rampă pentru ridicarea scaunelor cu rotile, accesibilă prin uşa din spate, şi 11 scaune, inclusiv patru scaune pentru copiii cu deficienţe locomotorii.

 

Exemplu de parteneriat

„Microbuzul pe care îl oferim astăzi este cel mai recent exemplu de parteneriat de succes şi de lungă durată cu compania Orange şi Fundatia Orange în RM, datorită căruia împreună putem ajuta persoanele şi copiii cu dizabilităţi, oferindu-le un acces mai bun la asistenţa medicală şi viaţa socială”, a menţionat Kaarina Immonen, coordonator rezident al ONU şi reprezentant rezident al PNUD Moldova.

Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii oferă servicii de îngrijire medicală şi psihologică copiilor du dizabilităţi psiho-neurologice şi fizice. Acesta găzduieşte zilnic aproximativ 100 copii cu vârste cuprinse între 1 lună şi 17 ani. Microbuzul cu acces pentru scaune cu rotile va transporta copiii, în special cei din familii vulnerabile la centru pentru îngrijire şi tratament. Cu acest microbuz copiii de la centru vor putea merge la teatru, cinema, în excursii şi alte activităţi de recreare.

Donarea microbuzului cu acces pentru scaunele cu rotile face parte dintr-o serie de iniţiative public-private dintre diferite agenţii ONU şi Fundaţia Orange Moldova. În cadrul acestui parteneriat, a fost procurată o ambulanţă pentru Spitalul de Urgenţă din Lipcani şi un tomograf pentru Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie din Chişinău.

Victoria POPA