„Sper că Republica Moldova va avea în 2014 regim fără vize”

Interviu cu Ambasadorul Republicii Italiene în R. Moldova, Excelenţa Sa Enrico Nunziata

Într-un interviu oferit JURNALULUI, ambasadorul italian a explicat de ce moldovenii aleg Italia, a menţionat de ce RM este un stat european şi a făcut prognoze cu referire la mult aşteptatul Summit de la Vilnius din toamna aceasta.

– Excelenţă, în Italia se află oficial circa 150 de mii de cetăţeni ai R. Moldova, cea mai mare comunitate de cetăţeni ai RM într-o ţară din UE. Cunoaşteţi numărul real al cetăţenilor noştri aflaţi în Italia?

Conform Raportului referitor la Comunitatea Moldovenească în Italia, elaborat de Ministerul italian al Muncii şi Politicilor Sociale, la 1 ianuarie 2011 erau 142.583 cetăţeni moldoveni cu reşedinţă legală în Italia, dintre care 68% femei şi 32% bărbaţi. Cea mai mare concentraţie de cetăţeni moldoveni este în nordul Italiei, cu 78%, în special în provinciile Veneto şi Emilia Romagna.

– Cum explicaţi atractivitatea Italiei pentru moldoveni?

Cred că asemănarea dintre limbi şi tradiţiile culturale joacă un rol important, pentru că permite o integrare uşoară şi rapidă. În afară de aceasta, Italia atrage prin marea cerere de forţă feminină de muncă, îndeosebi în sfera asistenţei persoanelor. Societatea italiană şi cea moldovenească devin tot mai integrate, inclusiv datorită căsătoriilor mixte. Pe de altă parte, sunt mulţi italieni care îşi urmează propriile soţii aici, stabilindu-se în Moldova.

– Recent, la Chişinău s-a desfăşurat primul forum al întreprinderilor italiene care activează în RM. Oamenii de afaceri italieni au formulat multe probleme cu referire la sistemul fiscal, sistemul vamal, libertatea economică. De fapt, ce trebuie să se întâmple în RM pentru ca numărul de întreprinderi cu capital italian să fie mai mare?

La 22 mai, am realizat împreună cu Camera de Comerţ Italo-Moldavă, Camera de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiană şi Confindustria Moldova un for dedicat celor 600 de întreprinderi italiene şi moldo-italiene înregistrate în Republica Moldova, la care a participat şi primul ministru, Iurie Leancă. Scopul forului a fost acela de a discuta în mod constructiv, împreună cu instituţiile moldoveneşti, despre problemele cu care se confruntă întreprinderile noastre, în special în sectoarele fiscal şi vamal. La încheierea forului s-a convenit asupra organizării unor discuţii tehnice, în special cu Serviciul Vamal, pentru a dezbate aceste problematici şi pentru a găsi o formă de cooperare cât mai productivă.

– Mulţi politicieni de la noi vorbesc despre Summit-ul de la Vilnius, care va avea loc în toamna acestui an, considerând că un mare succes va fi semnarea Acordului de Asociere cu UE. Care sunt prognozele Dvs. pentru acest Summit? Va reuşi RM să semneze ceva important?

Moldova a finalizat deja negocierile cu UE referitoare la Acordul de Asociere şi este pe cale să încheie negocierile pentru semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). Prin urmare, va ajunge cu siguranţă pregătită pentru Summit-ul de la Vilnius care, sunt sigur, va reprezenta un succes pentru Republica Moldova, pentru perspectivele ei de integrare în Uniunea Europeană, recunoscute şi susţine inclusiv de Italia.

– Este acum RM un stat european?

R. Moldova este parte integrantă din familia europeană. Deşi nu este încă un stat al Uniunii Europene, parcursul întreprins de R. Moldova are tocmai această direcţie.

– Excelenţă, aţi fost consul al Italiei în Federaţia Rusă. Fiind numit ambasador la Chişinău, nu aţi avut impresia că, de fapt, sunteţi exilat într-o provincie chinuită, aşa cum odată poetul Ovidiu a fost trimis la Tomis?

Dimpotrivă, consider că, inclusiv din punct de vedere geografic, Moldova este un centru şi un racord important, atât cultural, cât şi comercial, constituind o punte de legătură între două macro regiuni, cum ar fi cea europeană şi cea euroasiatică.

– Când va reuşi RM să semneze Regimul Liberalizat de vize?

Cred că Moldova a atins deja un nivel important în ceea ce priveşte respectarea parametrilor impuşi de Uniunea Europeană şi sper să poată beneficia de liberalizarea regimului de vize în cursul anului 2014.

– Învăţaţi limba română? Cum vă pare aceasta?

Iau de câteva luni lecţii de limbă română şi trebuie să menţionez că este o limbă care mă atrage mult. Sunt multe asemănări cu limba italiană, cu latina şi cu multe dialecte italiene. Şi acest lucru demonstrează o dată în plus că Moldova este parte integrantă din familia europeană şi, în special, din cea latină.

– Vă mulţumim.

Interviu realizat de Vadim Vasiliu