Specialişti români în restaurarea monumentelor au vizitat Casa Zemstvei

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Facultatea de Arhitectură și Urbanism de la Universitatea Tehnică din Moldova, în colaborare cu Uniunea Arhitecților din Moldova și Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Moldova, a organizat la 25 ianuarie colocviul internațional „Tehnici și materiale pentru restaurarea monumentelor de arhitectură”.

Bunele practici în domeniul restaurării monumentelor istorice, inclusiv materialele şi tehnicile de restaurare au fost prezentate în cadrul prelegerilor. Specialiştii au adus exemple bazate pe analiza Casei Zemstvei Basarabene, o clădire istorică din centrul Chișinăului pe care ICR Chișinău planifică să o restaureze ca sediu şi pentru un centru muzeal și multidisciplinar.

În afară de reputați specialiști locali, la eveniment au participat, datorită susţinerii ICR Chişinău, profesionişti notorii din domeniul salvării monumentelor de patrimoniu: David Baxter, director Programe Europene, Centrul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, România, Dragoș Marcu, inginer, profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism din București, proiectantul structurii celor mai înalte cladiri din România, Șerban Sturdza, arhitect, vicepreședinte al Fundaţiei „Pro Patrimonio” și vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Angelo Roventa, arhitect, autorul celebrului „Cub negru” – clădirea provizorie a Teatrului Național din Iași.

Pe 26 ianuarie 2012, în una din încăperile Casei Zemstvei (str. Şciusev 103), a avut loc analiza acestui monument de istorie şi arhitectură din Chişinău.

I.N.