„Spasibo dedu za pobedu!”

PROVOCARE // Participanţii la acţiunea „Panglica Sfântul Gheorghe” nu vorbesc româneşte

Miercuri, 4 mai, un lanţ uman format din aproximativ 1000 de tineri ţinea în faţa Arcului de Triumf o pânză de 365 de metri pe care erau imprimate culorile panglicii Sfântului Gheorghe, neagră şi portocalie. Potrivit manifestanţilor, această panglică a Sfântului Gheorghe este cea mai lungă din lume. Tinerii scandau în rusă: „Mir! Mai! Pobeda!” („Pace! Mai! Victorie!”), „Pomniu! Gorjus’!” („Ţin minte! Mă mândresc!”). Acţiunea a fost organizată de Liga Tineretului Rus din Republica Moldova, membrii acesteia evidenţiindu-se prin fulare specifice alb-albastre, cu insigna ligii. Unul dintre tineri (nu a vrut să-şi dea numele) ne-a comunicat că aproape jumătate dintre participanţii la acţiune sunt membri ai Ligii Tineretului Rus, iar ceilalţi sunt elevi de prin şcoli generale, licee şi colegii.

Iulia, o tânără activistă a Ligii Tineretului Rus, afirmă că aceasta este una din cele 66 de manifestaţii pe care le organizează liga cu ocazia celor „66 de ani de la eliberarea Moldovei şi a întregii lumi de fascişti”. Iulia ne-a relatat că activiştii lor au mers prin şcoli şi au chemat copiii, iar aceştia au venit benevol la manifestaţie. Întrebată dacă activiştii au fost şi prin şcolile cu predare în limba română, Iulia a spus că manifestaţia lor este deschisă pentru toţi cei care vor să-şi arate „recunoştinţa faţă de eroii sovietici care au luptat împotriva ocupaţiei româno-germano-fasciste”.

„Ia maldavan, ia nenaviju rumîn”

Un tânăr pe nume Alexandr mi-a spus că „pentru Liga Tineretului Rus nu contează culoarea pielii sau apartenenţa la o naţiune”. La doar câţiva paşi distanţă de Alexandr, se afla un alt tânăr, care ne-a declarat: „Eu sunt moldovean de la Chişinău. Toţi cei care sunt născuţi în Moldova sunt moldoveni! Ei nu sunt români sau ruşi, ci moldoveni!”. Întrebat dacă el crede cu adevărat ceea ce spune şi dacă a ajuns la această idee fără ajutorul cuiva, el mi-a răspuns: „Ia maldavan, ia nenaviju rumîn” şi a continuat să împartă foi volante cu site-ul www.moldovenii.md .

Un alt activist al Ligii Tineretului Rus, Vladimir Karmanov, a spus că această manifestaţie este şi un protest împotriva Legii veteranilor, conform căreia veteranii armatei sovietice au acelaşi statut şi drepturi ca şi veteranii care au luptat în Armata Română.

O altă doamnă ne-a mărturisit că e profesoară de limba şi literatură rusă la Liceul „Vasile Lupu” şi la Colegiul de Construcţii din Chişinău. Ea a accentuat că la acest eveniment au venit toate grupele ruse la care predă. „Tot mai des, la lecţiile de limba rusă copiii se interesează de problema recunoştinţei şi memoriei. Faptul că ei formează un şir uman şi poartă insignele Armatei Roşii înseamnă că se susţin unul pe altul”.

Împotriva veteranilor Armatei Române

La conferinţa de presă consacrată manifestaţiei din 4 mai, Igor Tuleanţev, preşedintele Ligii Tineretului Rus din Republica Moldova, a afirmat: „Panglica Sfântului Gheorghe va uni societatea moldovenească. În ajunul sărbătoririi Zilei Victoriei, fiecare participant va lega în piept, la mână sau la antena automobilului său lenta Sfântului Gheorghe în amintirea trecutului eroic, omagiind memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă”.

Spre finele manifestaţiei de miercuri, tinerii ce ţineau panglica bicoloră ţipau isteric: „Spasibo dedu za pobedu!” („Îi mulţumesc bunicului pentru victorie!”) şi „Ura, tovarişci!”. Până la urmă, încetul cu încetul, panglica a fost făcută sul şi doar la capătul ei dinspre strada Puşkin vreo zece adolescenţi încă o mai ţineau desfăcută, în bătaia vântului.

Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)