Spania şi Germania vor reedita finala de la Euro

CUPA MONDIALĂ 2010 // Nemţii şi spaniolii vor reedita miercuri finala Euro 2008. Învinsă atunci, Germania pare acum echipa pe val.

Cu trei reprezentante în semifinale, Germania, Spania şi Olanda, Europa a pus stăpânire pe mondialul sud-african. Iar miercuri propune chiar un remake al finalei Euro 2008: Germania–Spania (0-1). În urmă cu doi ani, ibericii au fost echipa mai bună, mai spectaculoasă. Dar confruntarea de la Viena e de mult istorie.

CM 2010 ne-a dezvăluit, până acum, două echipe schimbate la faţă. Responsabili cu show-ul sunt mai nou nemţii, care par să-şi fi fixat şi o cotă de goluri: patru de partidă. Asta în vreme ce ibericii, fără să-şi fi trădat stilul, au ajuns să trăiască din izbânzi cu sufletul la gură, cum a fost şi aceea obţinută sâmbătă seară, în sfertul cu Paraguay (1-0).

Beckenbauer: „Low a creat o echipă perfectă”

Franz Beckenbauer descrie Germania ca „echipa perfectă” şi spune că nemţii sunt clar favoriţi în faţa Spaniei în meciul din semifinalele CM 2010 din Africa de Sud. „Echipa asta e capodopera lui Joachim Low. Antrenorul şi-a pus amprenta şi a creat o formaţie perfectă. Rar mi-a fost dat să văd un asemenea control al jocului la o echipă germană. Poate doar în 1970 şi la echipa care a câştigat mondialul în 1990. În trecut am fi spus că trebuie să laşi spectacolul la vestiare, dar această echipă demonstrează că nu e o contradicţie şi că poţi să şi joci bine, să şi câştigi. Germania are un avantaj în faţa Spaniei, echipă care nu a arătat încă forma pe care o aveau când au câştigat Campionatul European în 2008. Spaniolii nu au fost foarte convingători şi au avut de luptat pentru a smulge victoria şi pentru a se califica în semifinale”, a spus Beckenbauer, care a câştigat mondialul şi ca jucător, şi ca antrenor.

600.000 de euro, prima spaniolilor pentru titlul mondial!

Federaţia de la Madrid nu s-a uitat la bani şi le-a promis jucătorilor câte 600.000 de euro în eventualitatea fericită a unui triumf în Africa de Sud, ceea ce înseamnă cu 100.000 de euro mai mult decât la ultimul Euro, unde au luat titlul continental. Ibericii au încasat deja 90.000 de euro pentru că au ajuns în semifinale şi încă 120.000 de euro dacă ajung în finală.

Spaniolii au avut scandal

Prima foarte mare a jucătorilor lui Vicente del Bosque a scandalizat întreaga Spanie. Unele partide politice au protestat vehement, „e prea mult în vremuri de criză”, şi au cerut chiar intervenţia guvernului. Însă federaţia s-a apărat explicând că majoritatea banilor vin din partea sponsorilor şi în niciun caz din fonduri publice. De partea cealaltă, germanii vor beneficia o primă de 250.000 de euro pentru fiecare jucător dacă cuceresc titlul mondial. Federaţiile semifinalistelor Olanda şi Uruguay nu aruncă cu bani la fel ca spaniolii. Olandezii vor primi câte 150.000 de euro, iar uruguaienii 120.000 de euro.

Milionar dacă ia titlul suprem

Prin calificarea în premieră în „sferturile” mondialului sud-african, selecţionerul Uruguayului, Oscar Tabarez, şi-a asigurat deja o primă de 203.814 de euro. Iar dacă ia titlul mondial mai primeşte 820.000 de euro. Tabarez şi-a negociat de aşa manieră premiile încât fiecare pas îi aduce bani. Locul patru, 163.000 de euro, locul trei, 330.000 de euro, iar locul doi, 490.000 de euro.