Spania e favorită la titlu // EURO 2012

Au mai rămas trei zile. Vineri începe Euro 2012!

Campioana mondială şi europeană mizează pe cel mai experimentat lot. Numai Olanda se mai apropie de 1.000 de selecţii, dublu faţă de Italia şi Franţa!

Spania atacă turneul final din Polonia şi Ucraina, cu aproape acelaşi lot ca la CM 2010, din postura de mare favorită. Atu conferit, printre alte superlative, şi de experienţa celor 23 de jucători aleşi de selecţionerul Del Bosque. „Furia Roja” e singura care a spart bariera celor 1.000 de prezenţe în „naţională”, doar Olanda, finalista ultimului Mondial, reuşind să ţină pasul.

Numai scheletul iberic, Casillas, Xabi Alonso, Xavi şi Torres, adună aproape câte selecţii au loturile Italiei, Franţei şi Poloniei! Şi batavii vin cu 4 piese rodate: Van der Vaart, Kuyt, Sneijder, Mathijsen, fiecare cu peste 80 de meciuri la activ. Podiumul maturităţii e completat de Suedia, care poate face surprize bazându-se pe Svensson, Kallstrom, Isaksson şi Mellberg, toţi având minimum 90 de selecţii.

La polul opus stau, alături de gazda Polonia, două potenţiale aspirante la trofeu. Franţa, campioana din 2000, propune media de 19 selecţii de jucător, liderul prezenţelor fiind Malouda (75). Iar Italia, regina mondială din 2006, are 24 de meciuri de fiecare convocat, cu Pirlo plasat la 83 de selecţii! Germania pariază pe tinereţe la Euro. Low a ales trupa cu cea mai mică medie de vârstă şi cea mai omogenă, convocând cei mai mulţi internaţionali de la un club (Bayern). Dar îl are pe Klose, cel mai bun marcator. Grecii dau doi dintre cei mai bătrâni jucători, iar olandezul Willems e cel mai novice.

 

Surse de jucători: Bayern – 13. Premier League – 78

Finalistă în Liga Campionilor, Bayern Munchen are cei mai mulţi jucători prezenţi la Euro: 13! Nici câştigătoarea Chelsea (cu 8 fotbalişti) sau semifinalistele Real (11) şi Barcelona (8) nu sunt mai prejos. Lista echipelor cu opt reprezentanţi este lungă, cu Şahtior, Manchester City ori Borussia Dortmund. Campionatele cu cei mai mulţi fotbalişti sunt Premier League, cu 78, şi Bundesliga – 49. Cu toate acestea, Anglia şi Germania au selecţionaţi şi din eşaloanele inferioare.

Bătrâni şi puşti: Sunt 20 de ani între ei

Aceasta este diferenţa dintre veteranul grec Chalkias (38 de ani) şi Willems (18), cel mai tânăr jucător de la Euro 2012. Portarii domină şi topul „bătrânilor”: Chalkias, Goriainov şi Given sunt trecuţi bine de 35 de ani. La polul opus, există cinci jucători de 19 ani şi doi care abia şi-au serbat majoratul. Majoritatea sunt debutanţi – Butland, Koval – ori au sub 5 selecţii.

Uriaşi şi pitici: 35 de centimetri deasupra

Nu mai puţin de trei goalkeeperi îşi fac loc în primii 5 cei mai înalţi jucători: Isaksson (1,99 m), Cech şi Chalkias. Cel mai înalt jucător de câmp e neamţul Mertesacker. Dacă nordicii sunt impunători prin înălţime, jucătorii din zona mediteraneană au întâietate când vine vorba de clasamentul „piticilor”. Astfel, toţi jucătorii mai scuzi de 1,68 m provin din Italia, Grecia, Spania şi Franţa. Cel mai mic e italianul Giovinco: are doar 164 cm.

Veterani şi novici: „San Iker” e primul

Casillas domină lista jucătorilor cu cele mai multe selecţii la „naţională” cu 130 de prezenţe. Acesta îi depăşeşte pe suedezul Svensson (126) şi irlandezul Given (121). De partea cealaltă, şase jucători nu au nici măcar un meci pentru prima reprezentativă. Patru dintre ei sunt portari (Schmeichel jr., Kelava, Butland şi Koval) şi au mici şanse să fie utilizaţi pe parcursul CE. Campion cu Juventus, Giaccherini e cel mai bătrân debutant: are 27 de ani!

63 de goluri a marcat Miroslav Klose, cel mai bun marcator prezent la Euro 2012

3.75 este cota la agenţia SkyBet ca Spania să-şi păstreze titlul continental. Ibericii sunt talonaţi de Germania, pe trei în topul favoritelor fiind Olanda

Nu rata ediţia de vineri a JURNALULUI unde veţi găsi un poster cu programul complet al meciurilor de la EURO 2012.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)