Spania a devenit a 8-a regină a lumii

PERFORMANŢĂ // Până duminică seara, doar Germania lui Beckenbauer şi Franţa lui Zidane reuşiseră să câştige consecutiv un European şi un Mondial

La prima finală, „furiile roşii” au reuşit al patrulea 1-0 consecutiv la turneul final. Chiar înaintea penaltiurilor, Iniesta a condamnat Olanda la primul eşec după 25 de meciuri. Până duminică seara, doar Germania lui Beckenbauer şi Franţa lui Zidane reuşiseră să câştige consecutiv un European şi un Mondial. De duminică, pe listă s-a trecut şi Spania lui Puyol şi David Villa.

Spania s-a încoronat la Johannesburg, a opta regină a lumii, şi păstrează, cel puţin până în 2014, Cupa Jules Rimet în Europa, obligând Olanda să stea încă o „tură”. O finală încinsă, dramatică, nespectaculoasă şi hotărâtă în buza loviturilor de departajare.
Villa: „Sunt fericit că aparţin acestei generaţii magnifice”

Atacantul David Villa a declarat că este bucuros că s-a născut în 1981 şi poate aparţine acestei „generaţii magnifice” care a câştigat titlul mondial. „Sunt încântat, fericit, mândru că m-am născut în 1981 şi că aparţin acestei generaţii magnifice. Trebuie să savurăm victoria, toată ţara trebuie să o savureze. Cred că toate generaţiile care au muncit la fel ca noi şi care nu au reuşit, cei care au suferit, acum plâng. Pentru mine şi pentru mulţi spanioli, aceasta este cea mai fericită zi din viaţă. Putem fi mândri că nu ne-am schimbat stilul de joc, contrar altor echipe când au jucat cu noi. Meciurile au fost complicate, închise, dar Spania şi-a păstrat filozofia şi, datorită acestui lucru, merităm să fim campioni mondiali”, a spus Villa.

Premierul Spaniei îl laudă pe Iniesta

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a plâns de emoţie atunci când a fost dat fluierul final. „Au trecut atâtea generaţii de când eram mici şi aşteptam un astfel de moment, şi în sfârşit a venit. Mi-au dat lacrimile la finalul meciului. Sunt fericit şi emoţionat. A fost un meci epic. Am suferit cum rar mi s-a întâmplat. Eram convins că vom învinge. Însă este adevărat că olandezii au încercat să ne strice jocul, evoluând cu agresivitate. Merităm victoria, am luptat până la capăt”, a spus Zapatero, declarându-se încrezător că victoria din finala CM va creşte „încrederea de sine şi unitatea ţării”.

Zapatero a vorbit şi despre eroul meciului, Andres Iniesta, autorul golului victoriei: „Iniesta a fost spectaculos”. El s-a adresat apoi tatălui fotbalistului, spunându-i: „Puteţi fi mândru de un astfel de fiu. El este un model pentru toată lumea, un mare om şi trebuie să fim mândri de el, pentru că a făcut fericită întreaga Spanie”.
Kuyt: Arbitrul i-a ajutat mai mult pe spanioli

Atacantul echipei naţionale a Olandei, Dirk Kuyt, a declarat că arbitrul i-a ajutat mai mult pe iberici. „Suntem dezamăgiţi. Cu toţii suntem dezamăgiţi, deoarece am fost aşa aproape de Cupa Mondială. Nu trebuie să ne găsim scuze pentru această înfrângere, deoarece fiecare este responsabil pentru performanţele sale. Dar arbitrul i-a ajutat mai mult pe spanioli şi asta ne-a costat Cupa Mondială”, a spus Kuyt.

Van Marwijk: „Spania a fost mai bună, a avut ceva în plus”

Selecţionerul echipei naţionale a Olandei, Bert van Marwijk, a recunoscut că ibericii au fost mai buni. „Sunt trist. Prima repriză a fost echilibrată şi am încercat să ne facem jocul nostru. Robben a avut două ocazii mari, dar Spania a avut ceva în plus. Apoi a venit cartonaşul roşu primit de Heitinga. Nu vreau să vorbesc despre arbitru, dar trebuie să remarc că nu ne-a dat un corner în finalul meciului şi nu a acordat un cartonaş roşu pentru un jucător spaniol. Spania a comis multe faulturi dure, dar a fost echipa mai bună şi a câştigat” , a spus Van Marwijk.

Van Mawijk consideră că ambele formaţii au făcut multe greşeli: „Nu este stilul nostru să comitem atât de multe greşeli, dar a fost o finală. Şi spaniolii au greşit mult. Cred că arbitrul a scăpat meciul din mână şi de aceea a acordat 14 cartonaşe galbene. Ştiam că cine va marca prima va câştiga. Din păcate, nu am fost norocoşi”. Selecţionerul olandez a afirmat că nimeni nu credea că echipa sa va ajunge atât de departe la această Cupă Mondială. „Nimeni nu credea că vom ajunge în finală. Noi am ajuns. Am fost foarte aproape de loviturile de departajare. Foarte aproape”, a precizat Van Marwijk.

Del Bosque: „ Am meritat victoria”

Selecţionerul Vicente del Bosque a spus că echipa sa a meritat victoria din finala Cupei Mondiale, deoarece a avut ocazii clare. „A fost foarte greu, dar avem jucători minunaţi. Am meritat victoria, am avut ocazii foarte clare. Este o zi fericită, mulţumesc tuturor. Am muncit fără probleme, fără discuţii şi ne-am gândit doar la victorie” , a declarat Del Bosque.

Sneijder a ratat singurul titlu care îi mai lipsea în acest

an. Cu toate că pentru Sneijder „rivalul” din tabăra Spaniei, ca poziţie în teren, era Xavi, mijlocaşul de la Inter avea de fapt un război cu un alt iberic. La egalitate cu Villa în clasamentul golgheterilor, dar şi cu Muller şi Forlan, cu 5 goluri, „decarul” Olandei a încercat să fie numărul 1 la acest mondial.

Poate şi de aceea a fost mai egoist în prima parte a jocului, din piciorul său plecând doar 16 pase, dintre care doar 7 au ajuns la destinaţie. A şi încercat poarta o dată, din lovitură liberă, dar Casillas nu era de bătut astfel. Când a ieşit de la cabine, a fost aproape de a deveni erou naţional. I-a dat pasa perfectă colegului Robben, dar acesta a tratat superficial ocazia unu contra unu cu Casillas. Iar când Spania a forţat, a scos un gol ca şi făcut: l-a deposedat pe Iniesta ca ultim apărător în faţa lui Stekelenburg. Fără a reuşi să mai marcheze, Sneijder a ratat titlul mondial, singurul care îi mai lipsea anul acesta după ce câştigase campionatul, cupa şi Liga Campionilor cu Inter.

Muller e Gheata de Aur!

Pentru că Sneijder şi David Villa n-au reuşit să se desprindă în clasamentul golgheterilor, Thomas Muller a câştigat Gheata de Aur a mondialului. Chiar dacă a reuşit acelaşi număr de goluri, cinci, cu cei doi finalişti de aseară şi cu Forlan, neamţul s-a impus datorită noului regulament FIFA care prevede că golgheterul va fi ales în caz de departajare în funcţie de numărul paselor de gol. Muller a avut trei assisturi, ceilalţi doar una!

27 de ani de aşteptare

Pentru Spania, finala de duminică a fost ocazia perfectă de a mai bifa o victorie în faţa Olandei. Ultima dată acest lucru s-a întâmplat în 1983, când ibericii au învins „Portocala mecanică” în preliminariile CE 1984, cu 1-0.
Spania şi Olanda nu s-au întâlnit de prea multe ori până acum de-a lungul timpului. Au fost doar nouă meciuri între cele două echipe, iar balanţa nu s-a înclinat în nicio parte.
Fiecare a învins de patru ori, iar o partidă s-a încheiat la egalitate. Totuşi ibericii au trăit un adevărat complex olandez de 27 de ani. Din 1983, din preliminariile CE 1984, ei n-au mai câştigat în faţa olandezilor. A fost 1-0 atunci, scor înregistrat şi în finala de duminică de la Johannesburg.