Spania–Olanda, în finala Campionatului Mondial!

CUPA MONDIALĂ 2010 // Olanda–Spania, prima finală după 32 de ani între echipe care n-au câştigat trofeul!

Finala Cupei Mondiale din Africa de Sud dintre Olanda şi Spania este prima după 32 de ani care se dispută între echipe care n-au mai câştigat trofeul până acum. Ultima dată acest lucru s-a întâmplat la ediţia din 1978, când Argentina şi Olanda şi-au disputat trofeul. Spania a trecut de Germania cu 1-0, iar olandezii s-au impus cu 3-2 în faţa naţionalei Uruguayului.

Spania este la prima participare într-o finală de Cupă Mondială, în timp ce Olanda, deşi a mai ajuns în ultimul act de două ori, în 1974 şi 1978, a pierdut de fiecare dată. După ediţia din Argentina (1978), când ţara gazdă a câştigat finala disputată cu Olanda, competiţia din Africa de Sud este prima care reuneşte la startul ultimului act două echipe care pot câştiga în premieră trofeul.

În 1978, ambele finaliste mai au o prezenţă în ultimul act al competiţiei – Olanda în 1974, iar Argentina în 1930 –, dar niciuna dintre acestea nu a reuşit să câştige trofeul.

Selecţionerul Germaniei Joachim Low a ţinut să-şi felicite adversarii, precizând că îi vede drept noii campioni mondiali. „Felicitări spaniolilor. Cred că ei vor fi campioni mondiali. Sunt cei mai buni de doi, trei ani”, a afirmat Low.
Spania şi Olanda, prima întâlnire la Mondiale!

Finalistele Cupei Mondiale din Africa de Sud 2010 Olanda şi Spania nu s-au mai întâlnit niciodată într-un meci al unei cupe mondiale sau al unui campionat european. Spania şi Olanda s-au întâlnit în cadrul unui singur turneu, la Jocurile Olimpice din 1920, când reprezentativa iberică a învins cu scorul de 3-1.

Partidele oficiale dintre cele două finaliste ale CM 2010 sunt reprezentate de întâlnirile din cadrul preliminarilor pentru Campionatul European din 1984, când Spania a câştigat pe teren propriu, scor 1-0, ca şi Olanda pe teren propriu, scor 2-1. Victoria spaniolilor din 1983 reprezintă ultimul succes al lor în faţa naţionalei Olandei. Ultimele două meciuri amicale, disputate între cele două echipe, s-au încheiat cu victoriile Olandei, în 2000 şi 2002. Doar cinci dintre jucătorii care au evoluat în ultimele două amicale dintre cele două echipe mai pot fi prezenţi pe teren şi în finala Cupei Mondiale din Africa de Sud.

În 2000, Casillas, Xavi şi Puyol au evoluat pentru Spania, iar Van Bommel pentru naţionala Olandei. Atunci au fost şi primele selecţii în naţionala Spaniei pentru Carles Puyol şi Xavi Hernandez. Acum, Puyol are 89 de selecţii la naţională iar Xavi – 92 de prezenţe în tricoul Spaniei. În 2002, doar Puyol de la spanioli şi Van Bommel şi Ooijer de la olandezi au fost prezenţi pe teren dintre jucătorii care pot evolua în finala Cupei Mondiale din Africa de Sud. În total, Spania şi Olanda au avut nouă întâlniri, victoriile fiind împărţite, câte patru, singurul egal fiind consemnat în 1987.

„Adversara din finală, Olanda, are jucători foarte buni, dar dacă vom juca la fel ca în meciul cu Germania, avem şanse”, a declarat Xavi, după meciul contra Germaniei.

Del Bosque: „Cu Olanda va fi foarte greu”

Vicente del Bosque a lăudat prestaţia echipei sale în semifinala câştigată în faţa Germaniei, scor 1-0, la Cupa Mondială, apreciind că jucătorii săi au evoluat extraordinar atât în linia defensivă, cât şi în atac. Referitor la adversara din finală, Olanda, tehnicianul iberic a menţionat că va fi o partidă dificilă. „Olanda a reprezentat foarte bine valorile fotbalului olandez la această ediţie a Cupei Mondiale şi sunt sigur că va fi un meci dificil”, a spus antrenorul Spaniei.

Villa: „Am demonstrat că suntem o echipă puternică”

Atacantul reprezentativei Spaniei, David Villa, a declarat că echipa sa a făcut cea mai bună partidă de până acum la Cupa Mondială, în semifinala cu Germania, şi că naţionala iberică a făcut din nou istorie după ce, în urmă cu doi, ani a câştigat în premieră titlul european. „Am făcut istorie şi înainte, însă acum este ceva deosebit”, a spus jucătorul. David Villa a adăugat că obiectivul Spaniei era calificarea în finala CM, însă acum va lupta pentru a-şi adjudeca titlul mondial.

Lahm: „Nu am niciun chef să joc meciul pentru locul trei”

Căpitanul Germaniei, Philipp Lahm, a declarat că dezamăgirea jucătorilor germani este imensă, după ce au ratat calificarea în finala Cupei Mondiale. „Decepţia este imensă. Am încercat multe, dar norocul nu ne-a surâs. Nu am niciun chef să joc meciul pentru locul trei”, a spus Lahm.

Spania poate realiza dubla CE/CM!

Reprezentativa Spaniei poate reuşi dubla Campionat European/Cupa Mondială dacă se va impune în finala competiţiei din Africa de Sud în faţa Olandei. Spania a câştigat titlul european în 2008 şi, dacă obţine şi titlul mondial, se poate alătura Germaniei (Euro 1972, CM 1974) şi Franţei (CM 1998, Euro 2000), singurele echipe naţionale care au realizat o astfel de performanţă.
Olanda sau Spania se va alătura câştigătoarelor cupelor mondiale – Brazilia (5 trofee), Italiea (4), Germania (3), Uruguay (2), Argentina (2), Anglia (1) şi Franţa (1).

Finala mică va avea loc sâmbătă între Germania şi Uruguay la 21.30

Finala: Olanda–Spania, duminică ora 21.30