Soții Tabuică au statut de învinuiţi în cazul mansardelor

Foto: zdg.md

Sora ministrului Justiției, Mariana Tabuică, și soțul acesteia – prezentatorul TV Andrei Tabuică au statut de învinuit în dosarul escrocheriilor cu mansarde. Procurorii anticorupție au pus sechestru pe bunurile lor, inclusiv pe apartamentul de pe str. Alexei Mateevici, a declarat pentru deschide.md șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari.

Potrivit lui, dosarul în care sunt vizați soții Tabuică a fost pornit încă în august 2013. Un an mai târziu, la adresa procurorilor au venit și alte plângeri care le-au permis pornirea a încă 15 cauze penale. 14 dintre ele sunt pe art. 190 alineatul 4 – escrocherie în proporții deosebit de mari prin înșelăciune și abuz de încredere, iar un alt dosar este pornit în baza art. 244, alineat 2 – evaziune fiscală. Toate cauzele au fost conexate ulterior într-o singură procedură, ne-a explicat Viorel Morari, precizând că în total sunt peste 25 de părți vătămate și cinci persoane cu statut de învinuiți.

Dosarul a fost pornit pe faptul că firma Alef-Imobil SRL nu și-a onorat obligația de construcție a mansardelor față de circa 30 de investitori. În dosar este documentată activitatea companiei în perioada 2011–2012. Investitorii declară însă că examinarea dosarului este tărăgănată, deoarece în acest caz este implicată sora actualului ministru al Justiției, Vladimir Cebotari.

Potrivit sursei citate, conducerea întreprinderilor Alef-Imobil SRL și BT Invest SRL, utilizând denumirea comercială Mansarda Mea, au semnat mai multe contracte de investiție, începând din anul 2011, pentru construcția a trei mansarde pe str. Minsk 49/1, Minsk 49/2 și Zelinski 20, din municipiul Chișinău. Totuși construcția niciunui din aceste imobile nu a fost terminată, chiar dacă persoanele păgubite au plătit practic integral prețul apartamentelor.

Unii investitori au încercat să recupereze banii. Totuși, chiar dacă au obținut o decizie definitivă a instanței de judecată, la conturile întreprinderilor BT Invest și Alef-Imobil nu mai erau bani.

Andrei Tabuică a declarat în acea perioadă că nu este proprietar al firmelor de construcții „BT Invest” și „Alef-Imobil” și că singura lui legătură cu aceste firme este calitatea sa de specialist în promovare și publicitate. „Ştiu proprietarii acestor firme pentru că am colaborat în acțiuni de promovare a imaginii și în ceea ce ține de spoturi publicitare. Nu am nicio legătură cu problemele legate de construcția apartamentelor”, a precizat prezentatorul „Autoexpert”.

Cu toate acestea, există dovezi care demonstrează că el a avut un rol decisiv în această schemă. Astfel, vânzările viitoarelor mansarde se efectuau în oficiul de pe str. Eminescu 34, pe aceeași adresă se află și oficiul revistei AutoExpert (care aparținea aceluiași Andrei Tabuică), iar managerii convingeau clienții că investiția este una sigură, deoarece este garantată personal de Andrei Tabuică. Mai apoi întreprinderea și-a mutat oficiul pe str. Şciusev 95, unde se găsește și Auto Expert SRL, care oferă servicii de chirie auto și aparține de asemeni lui Andrei Tabuică.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)