Șor și Bețișor

Val-Butnaru

La câte pariuri am pus în direct, îndrăznesc să vă propun și azi să facem un rămășag. Eu spun că din toată clounada asta cu arestarea lui Șor nu va ieși absolut nimic. Nu va urma nicio investigație, nu vom vedea niciun rezultat al vreunei anchete și nu vom asista la niciun proces de judecată.

Am mai spus și cu alte ocazii că îmi place filmul american „Nimic nu e ceea ce se vede”. Titlul exprimă exact realitatea de la noi. Șor a fost arestat nu pentru crime financiare, reținerea lui pentru 72 de ore, prezentată triumfalist la toate televizoarele, n-a fost dictată de dorința sinceră de luptă cu corupția. La mijloc e o nouă reglare de conturi dintre Il Coordonatore Căpcăunito și Bobocelul de Iasomie. Ce n-au împărțit cei doi hoți ai miliardului? Probabil că asta n-o vom afla prea curând. Ceea ce putem spune cu certitudine e faptul că, după ce îl mai bagă în sperieți și cedează atât cât trebuie, Bobocul de Iasomie va fi răsădit la locul lui tihnit din inima Codrilor.

Da, nu e ceea ce se vede. Să recapitulăm doar câteva spectacole televizate regizate de Il Coordonatore Căpcăunito. Mai întâi, televiziunile lui ne-au arătat cum slăvitele forțe de ordine au descoperit un depozit de coctailuri Molotov. Ce a urmat? Nimic. Pur și simplu, lumea care se pregătea de o acțiune de protest organizată de Platforma DA trebuia descurajată să vină la Chișinău. Exact așa cum s-a întâmplat ceva mai târziu când, în preajma altui protest, buhăieșii publici ne asigurau că, dacă nu ne liniștim, vor veni teroriștii din Donețk și vom avea un Maidan local. S-a întâmplat ceva? Nimic. Doar propagandă scârboasă de sorginte ruso-sovietică.

Pe urmă, televiziunile Căpcăunului ne-au prezentat o altă faptă eroică a forțelor de ordine: a fost capturat un grup de teroriști de la Bălți care planificau asaltul Filarmonicii și a Teatrului de Operă. Ați mai auzit ceva de teroriștii ceia? Nici nu veți auzi. Aceeași propagandă și spălare de creieri de moldoveni analfabeți.

Dar vă amintiți de cei doi indivizi arătați la zoinițele publice, cu niște geamantane pline cu dolari, cu care, chipurile, urmau să fie cumpărați niște deputați din Parlamentul Modovei? Ați mai auzit ceva despre ei? Da, nimic nu e ceea ce se vede. Atunci Il Coordonatore avea o reglare de conturi cu Platon, un alt mafiot de la noi. Ca să-l pună cu botul pe labe, le-a ordonat buhăieșilor să prepare un reportaj în care să fie arătate bancnote cu ștampila băncii controlate de Platon. Și acesta a cedat. Iată așa discută ei între ei. Limbaj de pușcăriași, ce vreți?

Dar Coteț? Viceprimarul liberal al capitalei care, acum două săptămâni, a fost arestat pentru luare de mită, vi-l amintiți? Credeți că regimul a pornit lupta cu corupția? Nimic nu e ceea ce se vede. Filmările care-l compromit pe Coteț au fost făcute acum vreo jumătate de an. De ce atât de târziu l-au reținut? Fiindcă Ghimpu nu voia să voteze în Parlament Legea Bugetului condiționând cu votarea împuternicirilor suplimentare pentru nepotul său. Și, ca să-l potolească, Il Coordonatore l-a arătat la televizor pe un subaltern de al său liberal. Mă îndoiesc că și acest caz va fi dus până la capăt. La noi, singurul caz încheiat victorios a fost cel al unui amărât care a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru furtul a doi harbuji. Pentru doi pepeni verzi insul a luat cinci ani?! Bețișor, cum dormi noaptea?

Acum înțelegeți care e miza pariului meu? Șor a fost reținut nu pentru furtul miliardului. Și nici nu poate fi arestat pentru asta, fiindcă va începe să spună tot ce știe. Pur și simplu, ni se prezintă un nou spectacol televizat. De acum înainte, îl vom tot vedea pe Șor urcând și coborând treptele CNA, iar pe Bețișor o vom auzi explicând de ce Bobocelul de Iasomie nu poate fi atins nici cu o petală. Vom privi cu atenție, bineînțeles, dar nu vom uita că nimic nu e ceea ce se vede.

Val Butnaru